Hyppää pääsisältöön

Kun musiikintekijä Nick Cave oli viettänyt 20 000 päivää maan päällä, hänestä tehtiin ainutlaatuinen dokumenttielokuva

Nick Cave ajaa autoa, Kylie Minougue istuu kyydissä. Kuva dokumenttielokuvasta Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä.
Nick Cave ja Kylie Minogue. Nick Cave ajaa autoa, Kylie Minougue istuu kyydissä. Kuva dokumenttielokuvasta Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä. 20,000 Days on Earth,Kylie Minogue,Teemalauantai,Nick Cave,teeman rockdokumentit

Elokuva kuin uni, tai Nick Caven pitkä biisi, tai hiukan päihtynyt museovisiitti.

Iain Forsythin ja Jane Pollardin ohjaama 20.000 Days on Earth eli Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä panee musiikkidokumentin konventiot uusiksi. Se on kuin uni, tai pitkä biisi, tai hiukan päihtynyt museovisiitti.

Elokuvan kehyksenä on yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013. Se kertoo Nick Cavesta paljon, mutta ei tungettele sisimpään.

Artisti kertoo itsestään vain sen mitä haluaa, vaikka haastattelijana onkin nyt psykoanalyytikko. Välillä käydään myös Nick Cave -museossa, jonka luulisi olevan elokuvantekijöiden keksintö, mutta joka on oikeasti olemassa.

Nick Caven itsensä lisäksi elokuvassa nähdään ystäviä ja työtovereita vuosien varrelta, muun muassa Ray Winstone, Kylie Minogue, Warren Ellis, Blixa Bargeld ja psykoanalyytikko Darian Leader. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Sundancen festivaalilla 2014.

Tätä tyylikästä ja tyylitietoista elokuvaa on verrattu Don DeLillon romaaneihin, erityisesti Cosmopolisiin, ja Jim Jarmuschin elokuviin, varsinkin Night On Earthiin. Kaikkia yhdistää hiukan epätodellinen, myyttisiä ulottuvuuksia saava autolla ajelu sekä yllättävät matkustajat takapenkillä.

Siinä määritellään totuus jostakusta niin ettei pysytä totuudessa."― Jim Jarmusch

Jarmusch puolestaan on sanonut ihailevansa tätä Nick Cave -elokuvaa niin paljon, että meinasi sen nähtyään jättää kesken oman Iggy & The Stooges -elokuvansa Gimme Danger: "Se on kaunis elokuva, koska niin suuri osa siitä ei ole totta, siinä siis määritellään totuus jostakusta niin ettei pysytä totuudessa."

Jarmusch totesi nöyrästi, että hän teki vain fanifilmin, mutta Forsyth ja Pollard tekivät jotain ainutlaatuista.

Tämän onnellisen elokuvan jälkeen Nick Caven elämässä tapahtui hirveitä asioita. Kaksi vuotta myöhemmin tehty One More Time with Feeling kertoo elämän jatkamisesta ja musiikin tekemisestä suuren surun keskellä. Se esitetään Nick Cavelle omistetussa Teemalauantaissa viikon kuluttua eli 26.1.2019 kello 20.

Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä (20.000 Days on Earth), Britannia 2014. Ohjaus Iain Forsyth ja Jane Pollard. Teemalla 19.1.2019 klo 20. Areenassa 14 vuorokautta. Uusinta keväältä 2017.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema