Hyppää pääsisältöön

Kun musiikintekijä Nick Cave oli viettänyt 20 000 päivää maan päällä, hänestä tehtiin ainutlaatuinen dokumenttielokuva

Nick Cave ajaa autoa, Kylie Minougue istuu kyydissä. Kuva dokumenttielokuvasta Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä.
Nick Cave ja Kylie Minogue. Nick Cave ajaa autoa, Kylie Minougue istuu kyydissä. Kuva dokumenttielokuvasta Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä. 20,000 Days on Earth,Kylie Minogue,Teemalauantai,Nick Cave,teeman rockdokumentit

Elokuva kuin uni, tai Nick Caven pitkä biisi, tai hiukan päihtynyt museovisiitti.

Iain Forsythin ja Jane Pollardin ohjaama 20.000 Days on Earth eli Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä panee musiikkidokumentin konventiot uusiksi. Se on kuin uni, tai pitkä biisi, tai hiukan päihtynyt museovisiitti.

Elokuvan kehyksenä on yksi päivä – kahdeskymmenestuhannes! – laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan vuonna 2013. Se kertoo Nick Cavesta paljon, mutta ei tungettele sisimpään.

Artisti kertoo itsestään vain sen mitä haluaa, vaikka haastattelijana onkin nyt psykoanalyytikko. Välillä käydään myös Nick Cave -museossa, jonka luulisi olevan elokuvantekijöiden keksintö, mutta joka on oikeasti olemassa.

Nick Caven itsensä lisäksi elokuvassa nähdään ystäviä ja työtovereita vuosien varrelta, muun muassa Ray Winstone, Kylie Minogue, Warren Ellis, Blixa Bargeld ja psykoanalyytikko Darian Leader. Elokuva sai maailmanensi-iltansa Sundancen festivaalilla 2014.

Tätä tyylikästä ja tyylitietoista elokuvaa on verrattu Don DeLillon romaaneihin, erityisesti Cosmopolisiin, ja Jim Jarmuschin elokuviin, varsinkin Night On Earthiin. Kaikkia yhdistää hiukan epätodellinen, myyttisiä ulottuvuuksia saava autolla ajelu sekä yllättävät matkustajat takapenkillä.

Siinä määritellään totuus jostakusta niin ettei pysytä totuudessa."― Jim Jarmusch

Jarmusch puolestaan on sanonut ihailevansa tätä Nick Cave -elokuvaa niin paljon, että meinasi sen nähtyään jättää kesken oman Iggy & The Stooges -elokuvansa Gimme Danger: "Se on kaunis elokuva, koska niin suuri osa siitä ei ole totta, siinä siis määritellään totuus jostakusta niin ettei pysytä totuudessa."

Jarmusch totesi nöyrästi, että hän teki vain fanifilmin, mutta Forsyth ja Pollard tekivät jotain ainutlaatuista.

Tämän onnellisen elokuvan jälkeen Nick Caven elämässä tapahtui hirveitä asioita. Kaksi vuotta myöhemmin tehty One More Time with Feeling kertoo elämän jatkamisesta ja musiikin tekemisestä suuren surun keskellä. Se esitetään Nick Cavelle omistetussa Teemalauantaissa viikon kuluttua eli 26.1.2019 kello 20.

Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä (20.000 Days on Earth), Britannia 2014. Ohjaus Iain Forsyth ja Jane Pollard. Teemalla 19.1.2019 klo 20. Areenassa 14 vuorokautta. Uusinta keväältä 2017.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa