Hyppää pääsisältöön

Pölösen kaahauskomedia Ralliraita 1 vie kilpa-autoilun maailmaan

Olavi Uusivirta ja Heikki Silvennoinen elokuvassa Ralliraita 1.
Olavi Uusivirta ja Heikki Silvennoinen vauhdissa. Olavi Uusivirta ja Heikki Silvennoinen elokuvassa Ralliraita 1. Kuva: Yle Kuvapalvelu Heikki Silvennoinen,Olavi Uusivirta,Markku Pölönen,Ralliraita

Pölösen elokuva yhdistelee maalaiskomiikan henkeä kummelihuumoriin ja moraalisesti puhtoiseen suomifilmikomediaan.

Suomalaiset rakastavat autourheilua, mutta aiheesta on tehty poikkeuksellisen vähän elokuvaa meillä. Markku Pölösen Ralliraita 1 (2009) on ensimmäinen ralliaiheinen kokopitkä sitten Risto Jarvan elokuvan Bensaa suonissa, joka on vuodelta 1970.

Pölösen elokuva kertoo maaseutupitäjän perinteisistä kesärallikisoista, joissa paikalliset vihamiehet ottavat mittaa toisistaan. Ehdonalaiseen päässyt nuori autovaras saapuu kylään setänsä silmälläpidon alle. Sedän oman tallin kuljettaja teloo itsensä, ja autovarkaasta koulitaan rallikuski, joka ohjaa auton voittoon monenlaisten vaiheiden, vilunkipelien ja kolarointien kautta.

Pölönen on Ralliraidassa astunut kohelluskomiikan ja toimintahuumorin polulle, ja hän on itse puhunut elokuvan kohdalla Spede-filmien paluusta. Elokuvan komiikka on monesti höpsöllä tavalla vanhahtavaa, samoin kuin käsikirjoituksen puhtoinen moraali, jossa hyvikset voittavat pahikset, vaikka sitten vähän huijaten. Elokuvan nostalgisen positiivinen loppuratkaisu istuu hyvin sitä seuraavaan klassiseen SF-logoon, jonka käyttöoikeudet Pölönen on vanhan yhtiönimen myötä lunastanut firmalleen.

Käsikirjoituksessa on ollut mukana Kummelista tuttu Heikki Silvennoinen, joka näyttelee myös keskeisen sivuroolin autovarkaan setänä. Silvennoinen näyttelee hillitysti ja realistisesti: kummelimaisesta sketsinäyttelemisestä huolehtii Peter Franzen liioitellussa mekaanikon roolissa.

Pääroolissa autovarkaasta rallikuskiksi kasvavana Luumu Pesosena nähdään Olavi Uusivirta. Muita rallikärpäsen puremia miehiä esittävät Kai Hyttinen, Sakari Kuosmanen, Mika Nuojua ja Antti Virmavirta. Urheiluselostajina esiintyvät Janne Reinikainen ja Aake Kallila.

Tapahtumien kannalta vähemmän tärkeät naisroolit kasvavat esittäjiensä myötä kiinnostaviksi: Eeva Litmanen ja Laura Birn tekevät ammattitaitoisesti herkullisia hahmoja.

Laura Birn ja Eeva Litmanen elokuvassa Ralliraita 1.
Laura Birn ja Eeva Litmanen. Laura Birn ja Eeva Litmanen elokuvassa Ralliraita 1. Kuva: Yle Kuvapalvelu Laura Birn,Eeva Litmanen,Markku Pölönen,Ralliraita
 • Ralliraita 1 (2009) Pääosissa Olavi Uusivirta, Heikki Silvennoinen, Peter Franzén, Laura Birn, Tom Petäjä, Kai Hyttinen, Eeva Litmanen, Sakari Kuosmanen, Satu Silvo, Mika Nuojua, Heikki Nousiainen, Antti Virmavirta, Janne Reinikainen ja Aake Kalliala. Käsikirjoitus Heikki Silvennoinen, Arttu Käyhkö ja Markku Pölönen. Ohjaus Markku Pölönen. Tuotanto Suomen Filmiteollisuus.
 • Kohti palkintogaalaa – Oscar-voittajia Teemalla

  Neljä voittajaa ja yksi ehdokas virittävät Oscar-tunnelmaan.

  Teemalla valmistaudutaan vuoden 2019 Oscar-gaalaan katsomalla Oscar-palkittuja elokuvia 1940-luvulta 2010-luvulle. Torstaista lauantaihin 21.–23.2. To 21.2. Kaksoiselämää Teema klo 21.00, Areenassa 7 päivää Kino Klassikon Oscar-viikon elokuva on George Cukorin ohjaama, vuonna 1947 valmistunut noir-jännäri Kaksoiselämää.

 • Kaksoiselämää on film noir -klassikko murhanhimoisesta mustasukkaisuudesta

  Kahden Oscarin jännärissä näyttelijä tulee hulluksi.

  Pääosa-Oscarin vei vuonna 1948 Ronald Colman roolistaan jännärissä, jossa näyttelijä esittää Othelloa ja samastuu liikaa mustasukkaiseen roolihahmoonsa. Miklós Rózsa palkittiin Oscarilla musiikista. Oscar-viikon Kino Klassikko torstaina 21.2.2019 klo 21.00.

Yle Teema