Hyppää pääsisältöön

Taidetta vai mainostemppuja? Banksy valtasi New Yorkin kuukaudeksi

Katutaiteilija Banksyn futuristisia sotaratsuja esittävä installaatio New Yorkissa
Banksyn sotaratsut Katutaiteilija Banksyn futuristisia sotaratsuja esittävä installaatio New Yorkissa Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

Teeman kuukauden dokumentti seuraa salaperäisen katutaiteilijan kuukauden mittaista vierailua New Yorkissa vuonna 2013. Teemalla sunnuntaina 20.1. klo 12.00, Areenassa 70 päivää

Banksy on taiteilija, joka eräiden mielestä ei ole taiteilija; graffitimaalari, joka joidenkin mielestä on myynyt koko aatteen; outsider, joka on tehnyt seinämaalauksista salonkikelpoisia. Salaperäinen huppupää, mainostemppuilija, tai jotain aivan omaansa?

Teeman kuukauden dokumentissa seurataan tapahtumia lokakuussa 2013, jolloin salanimen taakse piiloutuva katutaideilmiö Banksy valtasi New Yorkin kadut. Joka päivä julkistettiin uusi teos, jonka sijainnista Banksy antoi faneilleen enemmän tai vähemmän vaikeasti tulkittavan vihjeen. Tai jätti sen kokonaan sattuman varaan. Teos saattoi olla perinteinen seinämaalaus, kaduilla liikkuva happening...

Pehmoeläimiä matkalla teuraaksi eläintenkuljetusautossa, katutaiteilija Banksyn happening New Yorkiss
Pehmoeläimet matkalla teuraaksi Pehmoeläimiä matkalla teuraaksi eläintenkuljetusautossa, katutaiteilija Banksyn happening New Yorkiss Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

Eräs kiehtova kysymys, joka tulee vastaan heti dokumentin ensimmäisissä kuvissa, on tämä: miten ihmeessä on mahdollista 2010-luvulla, että joku maalaa tai kiinnittää huomiotaherättävän ison taideteoksen rakennuksen seinään keskellä yhtä maailman suurimmista ja vilkkaimmista kaupungeista, tekee sen useita kertoja, ja pysyy silti anonyyminä? Aivan selvää on, että Banksyllä on iso joukko avustajia ja yhteistyökumppaneita, juristeja ja järjestäjiä, mutta he malttavat pitää salaisuuden.

Ja salaisuus jää myös tämän dokumentin jälkeen.

Katutaitelija Banksyn ilmapalloteosta varastetaan New Yorkissa
Kaverit yrittävät varastaa Banksyn viimeistä New York -teosta keskellä kirkasta päivää Katutaitelija Banksyn ilmapalloteosta varastetaan New Yorkissa Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

New York on katutaiteen kiistaton maailman pääkaupunki. Jopa Banksylle New York on paikka, jossa on tultava nähdyksi. Se on myös ihanteellinen paikka Banksyn kaltaiselle taiteilijalle, kaupunki, josta ei ristiriitoja ja kontrasteja puutu.

Banksyn kanssa ei koskaan tiedä, mitä huomenna tapahtuu

Banksyn taidetta on arvioitu monella tavalla, mutta punaisena lankana on leikittely, paitsi yhteiskunnallisilla kysymyksillä myös taiteen ja taidemaailman konventioilla.

Ja Banksy leikkii varsinkin ajalla. "Banksyn kanssa ei koskaan tiedä, mitä huomenna tapahtuu." Vanhan ajan taiteilijoilla oli kautensa: siniset kaudet, geometriset kaudet, tyylikaudet... Banksylle kauden pituus voi olla yksi päivä tai alle sen. Teos voi muuttua muutamassa tunnissa kadonneeksi – prosessi, johon ennen tarvittiin sota tai tulipalo tai vuosisatoja aikaa.

Katutaiteilija Banksyn teos on maalattu peittoon newyorkilaisen talon seinässä
Tämän seinän omistaja maalasi Banksyn peittoon Katutaiteilija Banksyn teos on maalattu peittoon newyorkilaisen talon seinässä Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

Ja samalla teos irtoaa taiteilijasta heti, kun hän hylkää sen kadulle, ja muuttuu joksikin muuksi: siivottavaksi sotkuksi, kallisarvoiseksi huutokauppaesineeksi, tavalliseksi graffitiksi jota toiset alan tekijät käyvät kommentoimassa.

Taidekauppias esittelee katutaiteilija Banksyn koiramaalausta, joka on leikattu irti Palestiinan muurista
Galleristi esittelee Banksyn teosta, joka on sahattu irti paikaltaan Taidekauppias esittelee katutaiteilija Banksyn koiramaalausta, joka on leikattu irti Palestiinan muurista Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

Yksi asia, joka Banksyssä varmasti ärsyttää, onkin juuri se, että hänen teoksiaan kaupataan sadoilla tuhansilla ja jopa miljoonilla. Vaikkei Banksy niitä yleensä myy itse.

Ja samat taidemarkkinat ovat nykyaikana tehneet myös "oikeasta" taiteesta aivan erikoisella tavalla katoavaa. Uutta taidetta ja vanhoja mestariteoksia katoaa satamien transitoalueille, sijoittajien varastohalleihin, missä kukaan ei niitä näe. Kadonneen aarteen metsästäjien loppukuva on totta! Banksyn taide sen sijaan tulee kaduille.

Teos sai aikaan jotain, mitä newyorkilaiset rakastavat: katutappelun

Ja jos on oikeassa paikassa oikeaan aikaan, voi päästä kiinni aarteeseen (mitä löytäjä sillä tekee, se on toki osa teosta). Banksyn nappaaminen ei ole enää mikään kirpparilöytö vaan se on kuin nippu Facebookin osakkeita firman perustamisen ajoilta.

Katutaiteilija Banksyn rakennusjätteeksi naamioitu sfinksiveistos New Yorkissa
Rakennusjätteeksi naamioitu sfinksi päätyi kaverusten autotalliin ja sieltä galleriaan Katutaiteilija Banksyn rakennusjätteeksi naamioitu sfinksiveistos New Yorkissa Kuva: HBO Banksy,teeman dokumentit

Yksi mysteeri on se, miksi taidemaailma ja hyvin suuri osa älymystöstä ylenkatsoo Banksyä. Etabloituneissa taidepiireissä Banksyä katsotaan nenänvartta pitkin, ja älymystöpiireissä on yleistä naureskella hänen teostensa "helppoudelle". Joku selittää tämän sillä, että kyse on happamista pihlajanmarjoista. Toisaalta totta on esimerkiksi se, että Banksyn tunnetuin tekniikka, luonnollisen kokoiset sapluunamaalaukset, on lainattu ranskalaiselta uranuurtajalta nimeltä "Blek le Rat". Mutta kukapa taiteilija ei olisi lainannut?

New Yorkissa joka tapauksessa Banksy aiheutti iloa ja tapahtumista kaduilla. Tappeluita, outoja kohtauksia, taidefanien ryntäyksiä kaupunginosiin ja kaduille, joille heillä ei yleensä ole mitään asiaa. Tämä kuukausi oli julkista taidetta jos jotain. Eikä siitä tarvinnut maksaa mitään. Paitsi jos meni siihen halpaan, että lähti huutamaan seinätöherryksestä satoja tuhansia dollareita...

  • Banksy New Yorkissa (Banksy Does New York), USA 2014

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa