Hyppää pääsisältöön

Miten perhe ehtii turvaan ajoissa?

Ratkaise arvoitus: Perhe pulassa
Ratkaise arvoitus: Perhe pulassa Kuva: Yle/Mikko Lehtola Yle Oppiminen,Arvoitus,Pulmatehtävät,matematiikka,tehtävät,logiikka

Miten nelihenkinen perhe ehtii sillan yli ennen sen sortumista?

Perhe on pulassa. Pieni saari, jolla he asuvat, on sortumassa maanjäristyksen takia. Ainoa pakoreitti on silta, jota pitkin pääsee mantereelle turvaan.

Heidän pitäisi ylittää silta ennen kuin on liian myöhäistä. Aikaa on tasan 17 minuuttia. Silta ei kuitenkaan kestä kuin kaksi ihmistä kerrallaan. Lisäksi kaikki perheenjäsenet eivät pysty liikkumaan yhtä nopeasti.

Maanjäristys on katkaissut sähköt ja perheellä on vain yksi lyhty, jonka on oltava aina mukana vaarallista siltaa ylitettäessä.

Isältä menee sillan ylittämiseen minuutti.
Tytär ylittää sen kahdessa minuutissa.
Äiti käyttää sillan ylittämiseen viisi minuuttia.
Isoisän liikkuminen on jo hidasta ja häneltä menee sillan ylittämiseen 10 minuuttia.

Missä järjestyksessä heidän kannattaa ylittää silta, jotta kaikki ehtivät turvaan ennen sillan sortumista?

Osaatko päätellä miten kaikki pelastuvat ajoissa saarelta?

Arvoituksen ratkaisu

Ratkaisu: Ensin menevät tytär ja isä. Isä palaa takaisin lyhdyn kanssa. Sen jälkeen äiti ja isoisä menevät yli. Tämän jälkeen tytär palaa hakemaan isänsä.

Selitys:

 • Ensimmäisenä sillan ylittävät isä ja tytär. Ylitykseen kuluu 2 minuuttia, koska isän pitää kulkea tyttärensä vauhtia. Isä tulee takaisin lyhdyn kanssa. Aikaa on kulunut yhteensä 3 minuuttia.
 • Seuraavaksi sillan ylittää äiti ja isoisä. Heiltä menee sillan ylittämiseen 10 minuuttia. Aikaa on nyt kulunut yhteensä 13 minuuttia.
 • Takaisin lähteekin ensimmäisenä sillan ylittänyt henkilö, eli tytär, jolta menee ylitykseen 2 minuuttia. Kun tytär pääsee saarelle, aikaa on kulunut yhteensä 15 minuuttia.
 • Nyt saarella olevat ovat isä ja tytär pääsevät sillan yli turvaan kahdessa minuutissa, juuri ajoissa ennen sillan sortumista.

Edit: 23.1.1.19. korjattu kirjoitusvirhe

Edit: 12.11.2019 vaihdettu pääkuva ja otsikko

Keskustele
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.