Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Musiikin syntymäpäiväkalenteri pääkuva

Pitelemätön pianisti Iiro Rantala – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

Lassi Rajamaan piirros pianisti Iiro Rantalasta.
Lassi Rajamaan piirros pianisti Iiro Rantalasta. Kuva: Lassi Rajamaa Iiro Rantala,Lassi Rajamaa

Tammikuun 19. päivänä syntynyt Iiro Rantala on Suomen pitelemättömin pianisti, Trio Töykeiden perustaja, säveltäjä, tv- ja radio-ohjelmien pianisti-juontaja ja liikunnanharrastaja, joka kertoo rauhattomuuden olevan yksi keskeisiä voimavarojaan.

Aidosti Iiron näköiseksi mainitussa musiikillisessa elämäkerrassa Nyt sen voi jo kertoa (2011) kirjoittaja vastaa kysymyksiin Mistä kaikki alkoi ja minne se meni? Ja kuka oli kasan alimmaisena? Nyt sen voi jo kertoa, vai voiko?

Iiro Rantala (s. 19. tammikuuta 1970 Helsinki) varttui Helsingin Maunulassa pyöräliike Urheilu-Rantalan suojissa. Tauno-isän perustamassa liikkeessä työskenteli myös Brita-äiti ja nelihenkisen perheen elämä pyöri kokonaan kaupan ympärillä.

Omalla muusikonurallaan Iiro Rantala on kertonut seuraavansa tunnollisen isänsä esimerkkiä:

– Olen yhtä kiinni pianossa kuin isä pyöräkaupassaan. Yksi päivä erossa tekee jo kipeää.

Musiikkia harrastamaton perhe kuunteli ahkerasti radiota, ja kun Maunulan poikajoukot pelasivat takapihalla jääkiekkoa, viihdyttivät Iiro ja Anu-sisko seuruetta radiosta oppimillaan hiteillä.

Sähköpianon tilalle oikea piano

Oikea musiikkiharrastus alkoi musiikkiluokalla Maunulassa vastavalmistuneen ja ymmärtäväisen opettajan Maaret Kulju-Tammisen luokalla.

Kun kotona oli vain sähköpiano, pyysi Iiro opettajaa soittamaan hänelle koulupäivän päätteeksi oikeaa pianoa. Alkoi salakavala kehitys, jolla oli vakavat seuraukset:

– Koulussa soitin pianoa, kotona soitin pianoa ja kun menimme kylään, soitin pianoa. Aikuiset kyselivät aina ensiksi soittamisestani.

Nenän edessä oli sekaisin klassista ja kevyttä, rinnakkain Mozartia ja Toivelaulukirja.

Salaa Iiro Rantala alkoi harjoitella 12-vuotiaana. Alakerran ilkeän häirikkönaapurin vuoksi kotiin kaksi vuotta aiemmin hankittu piano oli siirretty lähellä sijaitsevan Maunulan Saunabaarin pyöräkellariin.

– Kun vanhemmat menivät nukkumaan, hiivin sinne ja saatoin soittaa melkein joka yö kahteen, kolmeen asti. Koulussa kävin lähinnä nukkumassa.

Takapenkin fyllit käsissä Canttiksen koelauluun

Cantores Minores -kuorossa Iiro Rantala oli aloittanut jo 6-vuotiaana. Äiti oli nähnyt lehdissä juttuja Canttiksesta ja tiesi pojan laulutaidot. Kun pääsykokeisiin äidin raahaama Iiro lauloi raadille, oli hänellä käsissään todiste pienen pojan innokkuudesta:

– Kun auto pysäköitiin kuoron harjoitustilan eteen Meritulliin, otin kaksin käsin kiinni takapenkin fylleistä. Äiti sai kuitenkin repäistyä minut irti.

Bachin laulaminen ankaran Heinz Hoffmannin johdolla oli lopulta antoisaa kauas ulottuneine ulkomaankiertueineen ja H-mollimessun ensimmäinen Kyrie-osa edustaa Rantalalle "ehkä jumalaisinta musiikkia, mitä koskaan on sävelletty".

Musiikki koulun edelle

Koulun Iiro Rantala lopetti lukion ensimmäisellä ja Oulunkylän Pop & Jazz Opistosta hän lähti pian sen jälkeen siirtyen Seppo Kantosen yksityisoppilaaksi.

Sibelius-Akatemian jazzlinjalla Rantala aloitti 18-vuotiaana ja kaksi vuotta myöhemmin yhdessä rumpali Rami Eskelisen kanssa lähdettiin kolmeksi vuodeksi New Yorkiin, Manhattan School of Musicin jazzlinjalle.

Opetus oli niin huonoa, että vuoden kuluttua Rantala siirtyi klassisen musiikin opiskelijaksi ja ammensi jazzoppinsa klubeilta.

Iiro Rantalan, basisti Eerik Siikasaaren ja Rami Eskelisen suosittu ja menestyksekäs Trio Töykeät ehti toimia vajaat 20 vuotta päättyen kahteen syyhyn: Rantalan ja Siikasaaren väliseen skismaan ja uskon puutteeseen levy-yhtiössä.

Töykeät & Kuusistot eli trio yhdistettynä Jaakko ja Pekka Kuusistoon oli myös todella suosittu.

Rantala on säveltänyt runsaasti musiikkia, muun muassa pianokonserton, musikaaleja sekä musiikkia teatteri- ja tanssiesityksiin. Hän on esiintynyt myös sinfoniaorkestereiden solistina esittäen erityisesti Mozartin Pianokonserttoa nro 23 A-duuri.

Palkintoja ja tunnustuksia

Trio Töykeiden kansainvälinen menestystarina alkoi Belgiassa käydyn jazzkilpailun voitosta 1988. Jazzliiton Yrjö-palkinnon, suurimman tunnustuksen jonka suomalainen jazzmuusikko voi saada, Rantala sai 1996. Pro Finlandia Rantalalle myönnettiin 2013.

Mediapersoona

Iiro Rantala on vuosien kuluessa juontanut useaa omaa musiikkiohjemaa Radio Suomessa ja Yle Radio 1:ssä. Televisiosta tuttuja ovat olleet Iirottelua ja Iiro irti.

Ohjelmissa Rantala ei vain soita pianoa vaan viljelee hienovireisesti verhottua ronskia huumoria ja juttelee suvereenisti ja lämpimän empaattisesti sekä lähetysten vieraiden että suoriin lähetyksiin soittavien ihmisten kanssa.

Tärkeä perhe

Iiro Rantalan puoliso on näyttelijä Lotta Kuusisto, ja heillä on kaksi poikaa. Perhe on tärkeä: kun Lotta joutui ärhäkän selkävaivan vuoksi äkillisesti sairaalahoitoon, keskeytti Iiro juuri alkaneen konserttikiertueen Australiassa ja lensi välittömästi kotiin.

Liikunta

Vaikka Iiro Rantalasta ei tullut pyöräkauppiasta Maunulaan, kertoo hän perineensä yhden asian isältään: hän pitää liikunnasta. Uinti on ollut pitkään mukana, mutta muuten "sama se mikä laji, kunhan hikoiluttaa".

Katso video, jossa Iiro Rantala ja sarjakuvapiirtäjä Ville Ranta saapuvat hiihtäen Musiikkitaloon pian alkavaan suoraan "Tunteiden ilta" -lähetykseen 2018.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin kuvittaja Lassi Rajamaa on Sibelius-Akatemian rehtori emeritus ja Rondo-lehden kuvakolumnisti.

Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva.
Musiikin syntymäpäiväkalenterin loppukuva. pilapiirrokset,Lassi Rajamaa

Iiro Rantala Elävässä arkistossa
Aunila, Seija & Kangas, Laila: Ilkka Kanervan tekstiviestit innoittivat YLE Radio 1:n kuuntelijat toivomaan La donna è mobile -tekstiviestiaariaa Sovitetut toiveet -ohjelmassa 13.4.2008.
Huttunen, Janne: Juhannusjuna vei matkalle läpi yöttömän yön 22.-23.6.2012
Lindfors, Jukka: Trio Töykeät Groovymeisseli-ohjelmassa vuonna 1997.
Lindfors, Jukka: Trio Töykeät: Get a Life Pori Jazz 1992

Lähteet ja linkit
Kotisivut Iiro Rantala
Rantala, Iiro: Nyt sen voi jo kertoa. Teos. Juva 2011.
Salonen, Heljä: Sunfarallallaata Sipoon metsissä. Iltalehti 30.08.2007
Saloranta, Emilia: Pianisti Iiro Rantala kävi koulussa nukkumassa: ”12-vuotiaana soitin vanhemmilta salaa kolmeen asti melkein joka yö”. Me Naiset 3.11.2018.
Yle Uutiset: Pro Finlandia Kari Hotakaiselle, Iiro Rantalalle ja J. Karjalaiselle. 3.12.2013.