Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Rauhanturvaajien seksiskandaali – Miksi YK ei ole saanut hyväksikäyttöä loppumaan?

YK:n rauhanturvaajia syytetään syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä maailman kriisisalueilla.
Kriisialueiden naiset ovat joutuneet rauhanturvaajien seksuaalirikosten uhreiksi. YK:n rauhanturvaajia syytetään syytetään seksuaalisesta hyväksikäytöstä maailman kriisisalueilla. Yle TV1

TV1 torstaina 24.1.2019 klo 22.05 - 22.00, uusinta sunnuntaina 27.1. klo 22.50, Areenassa

Viimeksi kuluneiden 15 vuoden aikana YK:n eli Yhdistyneiden kansakuntien rauhanturvaajia on syytetty yli 1 700 seksuaalisesta hyväksikäyttötapauksesta. Raiskaukset ja pakottamiset seksiin ovat tapahtuneet kriisialueilla ympäri maailmaa, Kongon demokraattisesta tasavallasta Kosovoon ja Itä-Timorista Haitiin.

Palkittu brittiläinen toimittaja Ramita Navai tutkii laajaa skandaalia. Dokumentissa Rauhanturvaajien seksiskandaali Navai tapaa seksuaalisen hyväksikäytön uhreja Kongon demokraattisessa tasavallassa ja tapausten silminnäkijöitä. Ohjelmassa esiintyy myös hyväksikäyttöön syyllistyneitä.

YK:n rauhanturvaajat ovat käyttäneet seksuaalisesti hyväksi ihmisiä, joita heidän piti suojella. Hyväksikäyttö on jatkunut siitäkin huolimatta, että YK on yrittänyt puuttua toimintaan. Miksi vain murto-osa seksuaalirikokseen syyllistyneistä on joutunut vastuuseen teoistaan? Mikä on YK:n jäsenvaltioiden rooli ongelman ratkaisemisessa?

Frontline: UN Sex Abuse Scandal. Ohjaus: Sam Collyns. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2018.

Keskustele