Hyppää pääsisältöön

Ruokakomerosta löydät vaihtoehdon saippualle: kaurahiutaleita, kookosrasvaa ja hunajaa

Sekä palasaippua että nestesaippua saattavat olla aika voimakkaita herkälle iholle. Mutta jos mennäänkin ruokakaapille kylpyhuoneen kaapin sijaan, sieltä löytyy saippualle hyviä vaihtoehtoja, jotka puhdistavat kuivattamatta ihoa.

Saippua toimii niin, että se vähentää veden pintajännitystä ja saa rasvan liukenemaan. Sentyyppistä saippuaa, jota nykyisin käytetään, on ollut olemassa noin 4 000 vuotta.

Aluksi saippua oli pehmeämpää, suopamaista, koska sen valmistuksessa käytettiin enemmän vettä.

Pohjois-Euroopassa peseydyttiin ennen tuhkalipeällä, Egyptissä käytettiin ruokasoodaa ja Roomassa ja Kreikassa peseydyttiin oliiviöljyllä.

Esihistoriallisina aikoina käytettiin runsaasti saponiineja sisältäviä kasveja eräänlaisina luonnollisina saippua-aineina.

Suopaneilikka on saponiinipitoinen kasvi, ja sen juuresta saa ihanaa vaahtoa, joka toimii kuin saippua. Muita saponiinipitoisia kasveja ovat koivunlehdet, korte ja kaura.

Alexandralla on likaiset kädet
Alexandralla on likaiset kädet Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö

Itsensä peseminen kauralla on yksinkertaista ja miellyttävää

Sekoita keskenään yhtä paljon vettä ja kauraa pieneen kulhoon tai kämmenelle. Sekoita, kunnes kaura liukenee kauravelliksi ja käytä velliä ihan kuin tavallista saippuaa.

Ihosta tulee ihanan samettinen ja pehmeä kaurapesun jälkeen. ”Kaurasaippuaa” voi hyvin käyttää koko keholle, ja se on aavistuksen verran kuorivaa, mikä auttaa kaapimaan pois kuolleita ihosoluja, likaa ja rasvaa.

Rasva liuottaa rasvaa – kokeile kookosöljyä

Rasva liuottaa rasvaa ja likaa ja on erityisen hyvää, kun käsissä on multaa tai moottoriöljyä. Sellaista likaa voi olla vaikea saada pois ja se kuivattaa ihoa.

Minkälainen rasva tahansa käy, esimerkiksi kookosöljy, voi tai oliiviöljy. Hiero sitä ihoon kunnolla ja huuhtele haalealla vedellä.

Kuivattele kädet ilmassa tai kuivaa varovasti sellaiseen käsipyyhkeeseen, jota ei tarvitse varjella, niin että osa rasvasta jää ihoon ja auttaa kosteuttamaan sitä.

Hunaja sitoo kosteutta ihoon

On hyvin miellyttävää käyttää hunajaa saippuana, vaikka saa varautua siihen, ettei se liuota vaikeaa likaa tai poista ihan kaikkea meikkiä kasvoilta. Mutta se antaa puhtaan ja raikkaan tunteen ja sopii pesemiseen esimerkiksi treenin tai vessassa käynnin jälkeen.

Hunaja on hygroskooppista, eli se sitoo kosteutta ihoon. Hunaja on myös bakteereja tappavaa, tulehdusta hillitsevää ja lääkitsevää, joten hunaja sopii saippuan vaihtoehtona mainiosti herkälle ja tulehtuneelle iholle.

Sivele hunajaa ja anna sen mahdollisesti vaikuttaa muutama minuutti. Hiero kevyesti sinä aikana. Huuhtele sitten haalealla vedellä.

Vaihtoehtoiset saippuat ovat hyviä käyttää akneen

Moni tekee sen virheen, että käyttää vahvoja tuotteita ja paljon kasvojen kuorintaa saadakseen pois finnit ja rasvakerroksen iholta. Tavallinen saippua kuivattaa ihoa ja silloin talintuotanto kasvaa niin, että ongelmat vain lisääntyvät.

Akne on pieniä tulehduksia, jotka tekevät ihon hyvin herkäksi, ja jos siihen käyttää vahvoja tuotteita tai sitä kuorii jatkuvasti, tulehdus vain useimmiten pahenee.

Näillä vaihtoehtoisilla saippuoilla: kaurahiutaleilla, kookosöljyllä ja hunajalla ihon voi puhdistaa hellävaraisesti, ja ne auttavat kaikki lievittämään tulehduksia.

Putaat kädet ja kolme kulhoa: hunajaa, kaurahiutaleita ja kookosrasvaa
Putaat kädet ja kolme kulhoa: hunajaa, kaurahiutaleita ja kookosrasvaa Kuva: Yle/Susanna Ström-Wilkinson Alexandra De Paoli,Strömsö,saippua