Hyppää pääsisältöön

“Tämä paikka hiljentää mielen, sielun ja kielen.”

Suomen pienin kivikirkko on lahja aviomiehelle

Kokkolan Yli-Sokojan kylässä on Leena Harjunpään lahja aviomiehelleen Martti Nykäselle: Suomen pienin kivikirkko. Alun ihmettelyn jälkeen kyläläiset ottivat kirkon omakseen ja osallistuivat rakennustalkoisiin.

Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen ornamentti.

Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla
Banneri jossa teksti Egenland-matkakohde Klikkaa tästä niin näet kaikki kohteet kartalla kartat,egenland_karta
Nainen ja mies seisovat kirkon ikkunamaalauksen vieressä.
Leena Harjunpää ja Martti Nykänen ovat pappeja. Nainen ja mies seisovat kirkon ikkunamaalauksen vieressä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,Martti Nykänen

Leena Harjunpäällä oli ongelma. Hän ei tiennyt, mitä antaisi aviopuolisolleen Martille 50-vuotislahjaksi.

Lahjan pitäisi olla jotenkin merkittävä ja mieleenpainuva, koska se olisi samalla kiitos siitä, että kaakkoissuomalainen Martti oli suostunut muuttamaan Leenan synnyinseudulle Pohjanmaalle.

Leena istui iltaa naisporukassa ja tuskaili lahjan keksimisen vaikeutta, kun joku sitten illan aikana heitti, että “rakenna kirkko”.

– Sanoin että vaude, toi oli hyvä idea, Leena kertoo. Mä rakennan kirkon!

Valkoinen pieni kivikirkko tien reunassa, takana punainen vanha hirsitalo ja muita rakennuksia.
Kirkko sijaitsee aivan Ylisokojantien laidassa. Sen takana on punainen hirsitalo, jossa Martti ja Leena asuvat puolet vuodesta. Valkoinen pieni kivikirkko tien reunassa, takana punainen vanha hirsitalo ja muita rakennuksia. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,egenland_yli-sokoja

Martti ja Leena ovat pappeja. He alkoivat seurustella opiskeluaikoinaan. Valmistuttuaan ja naimisiin mentyään he totesivat pian, että kaksi pappia perheessä on liikaa.

Leena toimiikin yksityisyrittäjänä ja on työnohjaaja-kouluttaja sekä freelancer-pappi. Martti työskentelee pastorina Kokkolan seurakunnassa.

Sekä Leena että Martti ovat aikaansaavia ihmisiä ja varsinaisia ideasampoja. Ennen kirkon rakentamista he olivat ehtineet siirtää 200 vuotta vanhan hirsitalon kesäasunnoksi tontilleen ja kunnostaa sen.

Leena ja Martti ovat myös keski-aikaharrastajia ja mukana vuosittaisessa keskiaikatapahtumassa Kokkolassa.

He ideoivat tapahtumaan 12 kilometrin pyhiinvaelluksen, joka tehdään jalan Yli-Sokojan kirkolta Kaarlelan kirkolle, keskiaikaisissa vaatteissa tietenkin.

Valkoinen kivikirkko ja sen puinen etuovi.
Valkoinen kivikirkko ja sen puinen etuovi. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,egenland_yli-sokoja

Mies soittaa perhoshaavin avulla pienessä kellotapulissa olevaa kirkonkelloa.
Kellotapuli on niin ikään kopio Pyhtään kirkon kellotapulista. Martti soittaa kelloa lapsenlapsensa perhoshaavilla. Mies soittaa perhoshaavin avulla pienessä kellotapulissa olevaa kirkonkelloa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,kellotapuli,kirkonkellot,Martti Nykänen

Pieni kivikirkko sisältä, kaksi puista penkkiä, kivinen alttari ja ikkunamaalaus, joka on samalla alttaritaulu.
Pieni kivikirkko sisältä, kaksi puista penkkiä, kivinen alttari ja ikkunamaalaus, joka on samalla alttaritaulu. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,egenland_yli-sokoja

Pyhtään kirkon kopio on talkootyön voimannäyte

Ja nyt sitten piti rakentaa kirkko. Mallina toimi Martille tärkeä Pyhtään Pyhän Henrikin keskiaikainen kirkko, jossa hän toimi pappina 21 vuoden ajan ennen Pohjanmaalle muuttoa.

Kirkko rakennettiin pieneen Yli-Sokojan kylään, Martin ja Leenan kesäasunnon viereen. Se tehtiin pääasiassa talkoovoimin, Pohjanmaan perinteiden mukaan.

– Kaikki alkoi siitä, kun kyläläiset kysyivät, että miksi me ei olla järjestetty vielä yhtään talkoita. Ensimmäiset talkoot olivat tuossa meidän vanhassa hirsitalossa ja niistä me saatiin kimmoke, että järjestettiin niitä sitten joka tilanteessa.

Naapuruston miehet etsivät ensin anturakiviä kirkon perustukseksi ja kaivoivat ne maahan.

– Naapurin Bubi etsi traktorilla kiviä tienvarsilta ja se taisi olla Vidar, joka aloitti kyläläisistä maata kaivamaan. Sitten tulivat mun veljet ja muut sukulaiset mukaan rakentamaan. Täällä oli kolme sukupolvea yhteen aikaan; isäni, minä, veljenpojat ja tyttäreni hommissa, muistelee Leena.

Kirkko on esikuvansa tavoin vitivalkoinen. Myös sisällä valkoiset, rapatut seinät tuovat tilan tuntua piskuiseen pyhättöön. Kaksi vaaleansinistä kirkonpenkkiä kutsuu kävijöitä levähtämään.

Alttarina toimii iso kivipaasi ja alttaritauluna ikkunamaalaus. Pilvet kurkkivat sisään kaarevista ikkunoista.

Vaikka työtä on ollut paljon, niin aloittaisin kaiken uudestaan, koska se on tuottanut niin paljon iloa.― Leena Harjunpää

Sisäseinien kuva-aiheet ovat kopioita Pyhtään kirkon 1500-luvun maalauksista ja ne on maalannut kirkkomaalari Raul Pohjonen.

– Raulilla oli täällä telineet, niin kuin Michelangelolla aikoinaan Sikstuksen kappelissa, Martti naurahtaa.

– Ja alttaritaulun on tehnyt meidän miniämme, lasitaitelija Mari Nykänen. Siinä on alttaritaulun yksityiskohta kotikirkostani Kaarlelasta, joka on tuolla kahdeksan kilometrin päässä, jatkaa Leena.

Kirkon seinään ja kattoon maalattu kuva Kristoforos-jättiläisestä.
Kirkkomaalaus Kristoforos-jättiläisestä Kirkon seinään ja kattoon maalattu kuva Kristoforos-jättiläisestä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,seinämaalaus,Raamatun henkilöt,egenland_yli-sokoja
Harmaa peltipurkki, jossa lukee "kirkon rahasto".
Kirkon rahastoon voi lahjoittaa roposen halutessaan. Harmaa peltipurkki, jossa lukee "kirkon rahasto". Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,egenland_yli-sokoja
Puusta veistetty vaivaisakka, joka on kiinnitetty rautalukolla seinään.
Vaivaisakka seisoo kirkon nurkassa. Puusta veistetty vaivaisakka, joka on kiinnitetty rautalukolla seinään. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,veistos,Vaivaisukko,egenland_yli-sokoja
Valkoisessa seinässä maalaus vanhasta purjelaivasta.
Valkoisessa seinässä maalaus vanhasta purjelaivasta. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,seinämaalaus,laivat,egenland_yli-sokoja

Pieni kivikirkko sisältä, kaksi puista penkkiä, kivinen alttari ja ikkunamaalaus, joka on samalla alttaritaulu.
Pieni kivikirkko sisältä, kaksi puista penkkiä, kivinen alttari ja ikkunamaalaus, joka on samalla alttaritaulu. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,egenland_yli-sokoja

Juorulle laitettiin liikkeelle vastajuoru – kyläläiset ottivat kirkon lopulta omakseen

Kirkko herätti ensin keskustelua Sokojan asukkaiden keskuudessa, vaikka monet olivatkin jo osallistuneet sen rakentamiseen.

– Me kuultiin juoru, että nyt ne papit rakentavat oman kirkonkin ja sitten me joudutaan käymään siellä joka sunnuntai. No, mehän pantiin vastajuoru heti liikkeelle, että ei tarvitse, se on meidän oma kirkko, Leena muistelee.

Kyläläiset kuitenkin ehdottivat, että kirkossa pidettäisiin jouluisin ensimmäisenä adventtina hartaus. Ja sen Leena ja Martti ovat pitäneet joka vuosi. Paikalliset ovat ottaneet muutenkin kirkon omakseen ja esittelevät sitä ylpeänä myös vierailleen.

Kirkon nimi oli ensin Martin kirkko, mutta Leena ja Martti päättivät muuttaa sen Yli-Sokojan kirkoksi ja sillä tavoin tehdä kylää tunnetuksi.

– Tämä on samalla kunnianosoitus kyläläisille, jotka ovat olleet mukana ja kiitos siitä, että meidät on otettu todella hyvin vastaan tässä ruotsinkielisessä kylässä, vaikka itse olemme täysin suomenkielisiä, Leena toteaa.


Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sininen vasara

Leena selailee paksua leikekirjaa. Hän on dokumentoinut kaiken kirkkoon liittyvän alusta asti. Leikekirjasta löytyy kirkon ensimmäiset piirustukset ja pitkä listaan, johon on kirjattu kaikki talkoolaiset ja talkootyöt kakunleivonnasta paanukaton tekoon.

–Vaikka työtä on ollut paljon, niin aloittaisin kaiken uudestaan, koska se on tuottanut niin paljon iloa. Vaikka Martti sanookin joskus tympeinä päivinä, että tämä on sellainen työleiri.

Kaksi naista selailee leikekirjaa pöydän ääressä vanhan hirsitalon tuvassa.
Leena Harjunpää esittelee Egenlandin juontajalle Hannamari Hoikkalalle kokoamaansa kirjaa kirkon vaiheista. Kaksi naista selailee leikekirjaa pöydän ääressä vanhan hirsitalon tuvassa. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),hannamari hoikkala

Kädet, jotka selailevat leikekirjaa pöydällä. Kirjassa kuva kirkon rakennuspiirustuksesta.
Kirkon rakennuspiirustus Kädet, jotka selailevat leikekirjaa pöydällä. Kirjassa kuva kirkon rakennuspiirustuksesta. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,rakennuspiirustus,leikekirjat (kulttuuriset objektit),egenland_yli-sokoja

Kirkon vieressä on puutarha, jota Leena kutsuu Tšehovin kirsikkapuistoksi. Sinne on istutettu kirsikkapuita, lintujen iloksi enimmäkseen. Kirsikkapuiden joukossa on 25 patsasta, joista suurin osa on taiteilija Leena Salmelan tekemiä.

Sieltä löytyy myös lapsenlapsi Nooalle tehty leikkimökki, Nooan arkki, jonka sisällä on 350 pikkueläintä. Puutarhasta ja Nooan arkista on tullut lasten puuhamaa.

Lintua kädellään pitelevä ihmistä esittävä patsas, taustalla muita patsaita ja valkoinen, pieni kirkko
Lintua kädellään pitelevä ihmistä esittävä patsas, taustalla muita patsaita ja valkoinen, pieni kirkko Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,veistos,puutarhat,egenland_yli-sokoja
Kurki-veistos edustalla ja taustalla puusta tehty Nooan Arkki.
Kurki-veistos edustalla ja taustalla puusta tehty Nooan Arkki. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,Kurki,Nooan arkki,egenland_yli-sokoja
Pieni valkoinen kivikirkko ja puutarha, jossa on patsaita ja Nooan arkki tien vieressä.
Pieni valkoinen kivikirkko ja puutarha, jossa on patsaita ja Nooan arkki tien vieressä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula kirkkorakennukset,keskiaika,patsaat,matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),Sokoja,Nooan arkki,kestävä matkailu,egenland_yli-sokoja

Veistos, joka esittää ihmistä ja jolla on silmälasit ja lierihattu päässään puutarhassa. Taustalla muita patsaita.
Veistos, joka esittää ihmistä ja jolla on silmälasit ja lierihattu päässään puutarhassa. Taustalla muita patsaita. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,puutarha

Leikkieläimiä sisällä pienessä Nooan arkki -leikkimökissä.
Leikkieläimiä sisällä pienessä Nooan arkki -leikkimökissä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,Nooan arkki,eläimet,egenland_yli-sokoja

Suru, ilo ja hiljentyminen – kohtaamisia kirkossa

Martti ja Leena asuvat Yli-Sokojalla suunnilleen puolet vuodesta ja pitävät kirkossa oman hartaushetkensä iltaisin. Kirkossa järjestetään myös vihkimisiä ja kastajaisia sekä vapaamuotoisempia rukoushetkiä ja toimituksia. Hautajaisia siellä ei ole pidetty.

Leena ja Martti kutsuvat kirkkoaan kiitoskappeliksi ja muistokappeliksi.

Kirkko on kiitos kahdesta lapsenlapsesta, Nooasta ja Iita-Mirjamista. Enkelimaalaus kirkon katossa muistuttaa kolmannesta lapsenlapsesta Joonasta, joka kuoli vain kolmen päivän ikäisenä.

Enkelin kuva valkoisessa lautaseinässä.
Enkeli kunnioittaa Joonan muistoa. Enkelin kuva valkoisessa lautaseinässä. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,kirkkorakennukset,keskiaika,matkailu,kestävä matkailu,kulttuuri,Lahja (kirja),enkeli,egenland_yli-sokoja

Yli-Sokojan kirkko on aina auki kävijöille, ovet eivät ole lukossa. Vierailijoita on riittänyt, vieraskirjassa on jo yli 11 000 nimeä. Kohtaamiset kirkolla ovat mieleenpainuvia:

– Eräänä myöhäisenä iltana tänne tuli pariskunta suoraan hautausmaalta, jossa he olivat käyneet oman lapsensa haudalla. Heille oli tullut voimakkaasti mieleen tarina kuolleesta lapsenlapsestamme ja he tulivat tänne. Meillä oli todella hyvä hetki heidän kanssaan.

Martti muistelee kesää, jolloin oli jalkapallon MM-kisat. Hän katsoi ottelua, joka päättyi puolen yön jälkeen.

– Matsin jälkeen tuli auto pihaan ja menin kirkolle katsomaan kuka tuli. Leena tuli yhden aikaan yöllä tarkistamaan, että onko mut kolkattu. Mä olin täällä juttelemassa nuoren parin kanssa. He olivat alkaneet juuri seurustella ja halusivat käydä kirkossa.

– Ja eräs äiti, jonka tytär sairasti syöpää, tuli polkupyörällä kauempaa lähes päivittäin. Hän sanoi, että tämä on ainoa paikka, jossa hän rauhoittuu, Leena muistelee.

Mies ja nainen seivovat pienen kivikirkon oven edustalla.
Mies ja nainen seivovat pienen kivikirkon oven edustalla. Kuva: Yle / Kaisa Kumpula Sokoja,Kokkola,Pohjanmaa,Lahja (kirja),Pyhtään kirkko,keskiaika,kulttuuri,matkailu,kestävä matkailu,Leena Harjunpää

Kirkko on tärkeä pariskunnalle itselleenkin. Se on osoitus siitä, että kannattaa unelmoida ja toteuttaa unelmiaan. Ja se on hyvä paikka hiljentyä.

– Kun olemme puhetyöläisiä ja paljon ihmisten kanssa tekemisissä, niin täällä on hyvä olla hiljaa. Tämä paikka hiljentää mielen, sielun ja kielen, sanoo Leena.

Suomen kartta, jossa merkittynä Sokojan kylä Kokkolassa.
Karttaa klikkaamalla pääset karttaan, jossa ovat kaikki Egenland-kohteet. Suomen kartta, jossa merkittynä Sokojan kylä Kokkolassa. Kuva: Yle kartat,egenland_yli-sokoja

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

  • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
  • Tähän mennessä olette lähettäneet Egenlandille yli 4000 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitsemme kiinnostavimmat.
  • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
  • Egenlandin kaikki videot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
  • Seuraa meitä Instagramissa!