Hyppää pääsisältöön

Viikon 4 vinkit: SuomiLOVE jatkuu uudella kaudella - luvassa myös norjalaista komediaa, Tanskalaista maajussia ja koskettavia dokumentteja!

SuomiLOVEn juontajat Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen
SuomiLOVE jatkuu! Jenni Pääskysaaren juontajaparina aloittaa Mikko Kuustonen. SuomiLOVEn juontajat Jenni Pääskysaari ja Mikko Kuustonen Kuva: Atte Mäläskä SuomiLOVE,Mikko Kuustonen,Jenni Pääskysaari

Tammikuun viimeistä täyttä viikkoa piristävät pakkasten lisäksi muun muassa SuomiLOVE:n ja Tanskalaisen maajussin uudet kaudet, norjalainen uutuuskomedia Öljysäätiö ja Noin viikon studion paluu! Teemalauantaissa puolestaan tunnelmoidaan Nick Caven tahdissa.

Rakastettu SuomiLOVE jatkuu viidennellä kaudellaan. Jenni Pääskysaaren juontajaparina nähdään muusikko Mikko Kuustonen. Henkilökohtaisia musiikkiesityksiä tarinoiden päähenkilöille tekevät tällä kertaa mm. J. Karjalainen, Elastinen, Sanni, Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen. Uusi isompi studio antaa mahdollisuuden nostaa esitykset uusiin sfääreihin ja suorana lähetettävä loppukonsertti Helsinki Arenalta on tapahtuma, jota ei voi jättää väliin!

Heti alkuviikosta päästään nauttimaan uudesta norjalaiskomediasta Öljysäätiö. Sarja kertoo norjalaisesta öljyrahastosta, joka investoi miljardeja vuosittain. Uusia sijoituskohteita kasvaa puissa ja setelipinoja tuodaan taloon trukilla. Mutta miten käy, kun päähenkilö Per investoi vahingossa lounaan äärellä 80 miljardia, ja sijoitus saa epätoivottua julkisuutta?

Tanskalainen maajussi saa jatkoa uuden kauden seitsemällä jaksollaan. Frank Erichsen välttelee modernia tekniikkaa Kastanjegårdenin maatilallaan. Hän haluaa tehdä kaiken itse vaimonsa ja lastensa kanssa. Uusissa jaksoissa perheelle rakentuu perinteisillä menetelmillä uusi koti. Ajankohtaissatiirissa Noin viikon studio puolestaan käsitellään Eeva Vekin ja Anders Heleniuksen johdolla viikon merkittävimmät uutiset ja ajankohtaiset aiheet.

Dokumenttiohjelmien puolella nähdään muun muassa koskettava Docstop: Meidän Liinu. Dokumentti kertoo suurperheen arjesta, jossa kamppaillaan lapsen vääjäämättömästi tuloaan tekevän kuoleman kanssa. Kun perheen äiti Laura odotti kuopustaan Liinua, kävi ilmi, että kaikki ei ole kunnossa. Liinulla todettiin hydrokefalia, eli vesipää. Lääkärit ennustivat, että Liinu tulisi elämään täysin normaalia elämää. Mutta kun epileptiset kohtaukset alkoivat, alettiin epäillä jotain vakavampaa. Liinulla todettiin erittäin harvinainen aivoja tuhoava Aleksanterintauti, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Elinajanennustetta ei voitu antaa, mutta puhuttiin ennemminkin kuukausista kuin vuosista.

Teemalauantaissa on luvassa tunteikas ilta Nick Caven seurassa. Ensi-illassa nähdään pitkä dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta ja Bad Seedsin tuore konserttitaltio koko komeassa pituudessaan.

Urheilufaneille puolestaan on luvassa MM-rallin avauskisa Monte Carlosta ja taitoluistelun EM-kisat Minskistä.

Viikon parhaat tv- ja radiotärpit löydät alta!

MAANANTAI 21.1.

Drag-leidit

Yle Areena jaksot 1-4, jakso 5 maanantaina 28.1.
Pola Ivanka, Sheila, NikoLa ja Jayden Mars herättävät Leidit lavalla -esityksen uudelleen henkiin. Nämä neljä suomalaista drag-taiteilijaa valmistavat musiikkiteatterispektaakkelin ”Drag-Leidit lavalla”, jossa he myös itse laulavat iskelmätähtien tutuksi tekemiä klassikkokappalaita Tipitiistä Tom Tom Tomiin.

Pola Ivanka (Mika Tepsa) esittää Lea Lavenia, Sheila (Antti Taipale) Katri-Helenaa, NikoLa (Niko-Pekka Mäkinen) Paula Koivuniemeä ja Jayden Mars (Aarni Mikkola) Marionia. Vierailevina tähtinä showssa nähdään myös muita kiintotähtiä Anita Hirvosesta Muskaan, Sanniin ja Jenni Vartiaiseen. Peruukit, irtoripset, korkkarit ja puuhkat saavat kyytiä vauhdikkaissa koreografioissa. Drag-leidit -sarjassa esitellään taiteilijat harjoittelemassa, puvustamassa ja stailaamassa hahmojaan. Samalla tutustutaan poikien taustoihin ja lähtökohtiin: mikä toi heidät dragin pariin?

Ensi-iltaan 24.1.2019 odotetaan kunniavieraiksi oikeita leidejä. Onnistuvatko pojat kirjoittamaan uuden luvun suomalaiseen dragiin? Käsikirjoitus ja ohjaus: Matleena Saarensalmi. Tuottaja: Liisa Akimof, Production House

Historia: Hitlerin Sudenpesä

Yle TV1 klo 19.00
(Hitler's Eastern Headquarter: The Wolf's Liar) Puolan Masuriassa seisovat valtavat betonirakennelmat pitivät aikoinaan sisällään Hitlerin sotilastukikohtaa. Näiden seinien sisällä muutama urhea mies yritti turhaan lopettaa Saksan historian synkimmän kappaleen. Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana.
Historia: Hitlerin Sudenpesä. Hitlerin Sudenpesä oli pahamaineinen ja suurin päämaja toisen maailmansodan aikana. Yle TV1,Historia: Hitlerin Sudenpesä

Öljysäätiö 1/10 - Uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 20.30
(Oljefondet / Norja) Komediasarja norjalaisesta öljyrahastosta, joka investoi miljardeja vuosittain. Uusia sijoituskohteita kasvaa puissa ja setelipinoja tuodaan taloon trukilla.

Per Grepp on nuori ja villi finanssinero, eräiden mielestä myös Norjan seksikkäin mies. Hän on öljyrahaston pääsijoittaja ja pistää työssään sekä maansa turvallisuuden että oman imagonsa peliin. Norjalla on yksinkertaisesti liikaa rahaa ja Per tietää, mistä sille saa hyvän tuoton. Tehtävä ei ole demokraattisessa oikeusvaltiossa helppo. Per vaikuttaa kuitenkin tehtailevan uusia ennätyksiä ja on miltei tuplannut rahaston arvon huikeaan 10 000 miljardiin.

Kun Per vahingossa lounaan äärellä investoi 80 miljardia, saa sijoitus epätoivottua julkisuutta. Eettinen neuvosto lähettää Katrinen selvittämään tilanteen. Per ja Katrine ovatkin hyvin pian törmäyskurssilla. Pystyykö Per pitämään kiinni statuksestaan? Miten tasapainoilla eettisyyden ja rahanteon välillä?

Pääosissa: Thomas Gullestad (Per), Kathrine Thorborg Johansen (Katrine), Marit Adeleide Andreassen (Bjørg), Elias Holmen Sørensen (Odd). Harald Zwartin & Tom Gulbrandsenin sarja. Yle Areena 90 päivää

Nainen ja kaksi miestä kävelevät toimistokäytävällä huolestuneen ja vauhdikkaan näköisesti.
Öljysäätiö. Nainen ja kaksi miestä kävelevät toimistokäytävällä huolestuneen ja vauhdikkaan näköisesti. Kuva: Lukas Salna/NRK/Yle komediasarjat,Öljysäätiö

Street Kings (16)

Yle TV2 klo 21.30
(USA 2008) James Ellroyn kirjoittamassa rikosjännärissä losangelesilaiset poliisietsivät kamppailevat paitsi rikollisia, myös toisiaan vastaan. Pääosissa Keanu Reeves, Forest Whitaker, Hugh Laurie, Chris Evans ja Naomie Harris. Ohjaus David Ayer. Yle Areena 8 päivää

TIISTAI 22.1.

Musiikin vallankumous 1/3 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 20.00
(Revolution and Romance: Musical Masters of the 19th Century) 1800-luku muutti maailmaa, ja musiikilla oli siinä roolinsa. Säveltäjät, kuten Beethoven ja Liszt, nousivat aikansa supertähdiksi ja mahdollistivat musiikin vakiintumisen modernin ajan johtavaksi taiteenmuodoksi. Yle Areena 91 päivää

Nainen näyttää katusoittajan edessä kameralle lappua, jossa lukee Révolution!
Musiikin vallankumous. Nainen näyttää katusoittajan edessä kameralle lappua, jossa lukee Révolution! Kuva: Blakeway Productions / Yle Kuvapalvelu musiikkiohjelmat

Docstop: Meidän Liinu

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 21.1.
Ohjaaja Henriikka Hemmin ystäväperheellä Haapalaisilla on viisi lasta ja omakotitalo Liperissä. Talo on täynnä hirtehistä huumoria, naurua ja rakkautta. Kun Laura odotti kuopustaan Liinua, kävi ilmi, että kaikki ei ole kunnossa. Liinulla todettiin hydrokefalia, eli vesipää ja hänen päähän asennettiin suntti aivopaineita tasaamaan.

Lääkärit ennustivat, että Liinu tulisi elämään täysin normaalia elämää. Puhuttiin korkeintaan oppimisvaikeuksista. Mutta kun epileptiset kohtaukset alkoivat, alettiin epäillä jotain vakavampaa. Tutkimuksia jatkettiin ja Laura ja Liinu viettivät paljon aikaa Kuopion yliopistollisessa sairaalassa. Liinulla todettiin erittäin harvinainen aivoja tuhoava Aleksanterintauti, jossa toivoa paranemisesta ei ole. Elinajanennustetta ei voitu antaa, mutta puhuttiin ennemminkin kuukausista kuin vuosista.

Koskettavassa Docstop -dokumentissa Laura ja Mika Haapalainen yrittävät selviytyä niin byrokratiasta kuin arjen haasteistakin vammaisen lapsen kanssa. Miten selvitä ja pysyä järjissään, kun oman lapsen kuolema tekee vääjäämätöntä tuloaan? Mistä perhe ammentaa voimaa jaksamiseen? Miten muut lapset reagoivat tilanteeseen? Kahden vuoden ajan Laura taltioi Liinun ja perheen yhteistä matkaa videopäiväkirjaansa. Kuvaamalla hän haluaa muistaa tyttärensä ikuisesti. Yle Areena toistaiseksi

Äiti pitää sylissään pientä vauvaa, jolta lähtee nenästä letku. Ovat selvästi sairaalassa.
Docstop: Meidän Liinu. Äiti pitää sylissään pientä vauvaa, jolta lähtee nenästä letku. Ovat selvästi sairaalassa. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,docstop: meidän liinu

Kino Suomi: Akvaariorakkaus (16)

Yle Teema klo 21.45
(1993) Tiina Lymi ja Nicke Lignell näyttelevät pääosia Anna-Leena Härkösen romaaniin perustuvassa elokuvassa. Kahden nuoren suhteessa tunteet jäävät näyttämisen ja hauskanpidon varjoon, eikä rakastaminen olekaan helppoa ja ongelmatonta. Ohjaus Claes Olsson. Muissa rooleissa: Minna Pirilä, Satu Silvo, Antti Virmavirta. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus.
Akvaariorakkaus. Tiina Lymi ja Nicke Lignell elokuvassa Akvaariorakkaus. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tiina Lymi,Nicke Lignell,Claes Olsson,Akvaariorakkaus

KESKIVIIKKO 23.1.

Taitoluistelun EM: naisten lyhytohjelma

Yle TV2 ja Yle Areena klo 14.30
Taitoluistelun EM-kisat luistellaan tänä vuonna Minsikissä 23.-27.1. Suomea kisoissa edustavat: Viveca Lindfors ja Emmi Peltonen /Naiset, Roman Galay /Miehet sekä jäätanssipari Juulia Turkkila ja Matthias Versluis. Taitoluistelun EM-kisoja seurataan tiiviisti Ylen kanavilla.

Kino: Kuiskauksia ja huutoja

Yle Teema klo 22.00
(Viskningar och rop, Sverige 1973) Tunteellisesti latautunut elokuva ihmisistä kuoleman läheisyydessä. On syksy, 1800-luku on kääntymässä 1900-luvuksi ja Agnes-niminen nainen makaa vakavasti sairaana syövän kourissa. Hänen sisarensa Karin ja Maria saapuvat valvomaan hänen kuolinvuoteensa ääressä uskollisen palvelijan Annan kanssa. Sven Nykvist voitti Oscarin Parhaasta kuvauksesta. Ohjaus: Ingmar Bergman, 1969. Rooleissa: Liv Ullman, Ingrid Thulin, Harriet Andersson, Kari Sylwan. FST/Import. Yle Areena 31 päivää

Kaksi naista ja nuori tyttö käytävän nurkassa. Kuva elokuvasta Kuiskauksia ja huutoja.
Kino: Kuiskauksia ja huutoja. Kaksi naista ja nuori tyttö käytävän nurkassa. Kuva elokuvasta Kuiskauksia ja huutoja. Ingmar Bergman,elokuvat,Kuiskauksia ja huutoja

TORSTAI 24.1.

Tanskalainen maajussi 1/7 - uusi tuotantokausi alkaa!

Yle Fem klo 18.30
(Bonderøven, S20) Tanskalainen Frank Erichsen välttelee modernia tekniikkaa Kastanjegårdenin maatilallaan. Hän haluaa tehdä kaiken itse vaimonsa ja lastensa kanssa. Uusissa jaksoissa perheelle rakentuu perinteisillä menetelmillä uusi koti. Yle Areena 31 päivää

Mies kädessään talikon kärki.
Tanskalainen maajussi. Mies kädessään talikon kärki. Kuva: Peter Wath /DR / Yle Tanskalainen maajussi

MM-Ralli

Yle TV1 klo 19.00
Yle on hankkinut ralliautoilun MM-sarjan esitysoikeudet seuraavaksi kahdeksi kaudeksi (lisäksi optio kahdesta seuraavasta kaudesta), ja sen johdosta MM-rallia on tarjolla suomalaisyleisölle nyt enemmän kuin koskaan! Ensimmäinen osakilpailu käydään perinteisesti tammikuussa Monte Carlossa 24.-27.1.

Ennakko 24.1. klo 19.00 TV2
Avauserikoiskoe 24.1. klo 22.15 TV2
Päiväkooste 25.1. 21.50 TV2
Erikoiskoe 26.1. klo 15.00 TV1
Päiväkooste 26.1. 21.50 TV2
Power Stage -erikoiskoe 27.1. klo 13 TV1
Päiväkooste 27.1. klo 21.00 TV2

Orjuus nyt: Lähi-idän kotiorjat (12)

Yle TV1 klo 19.00 ja Yle Areena 21.1.
(Why Slavery, Maid in Hell) Lähi-idässä tuhannet afrikkalaisnaiset tekevät työtä kotiapulaisina, orjan asemassa. Työpäivä kestää 18 tuntia ja monelle heistä väkivalta ja raiskaukset ovat arkea. Mary Kibwana lähti Jordaniaan suurin toivein, mutta palasi Keniaan pyörätuolissa ja pahoin runneltuna. Hän menehtyi vammoihinsa pari kuukautta kotiinpaluun jälkeen. Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Lähi-idässä tuhannet afrikkalaisnaiset tekevät työtä kotiapulaisina, orjan asemassa.
Orjuus nyt: Lähi-idän kotiorjat. Lähi-idässä tuhannet afrikkalaisnaiset tekevät työtä kotiapulaisina, orjan asemassa. Yle TV1,Orjuus nyt: Lähi-idän kotiorjat

Noin viikon studio palaa ruutuun

Yle TV2 klo 21.50

Eeva Vekki ja Anders Helenius käyvät läpi viikon merkittävimmät uutiset ja ajankohtaiset aiheet ajankohtaissatiirin palatessa taas torstai-iltoihin. Yle Areena 31 päivää.

Noin viikon studio - Eeva Vekki & Anders Helenius
Noin viikon studio. Noin viikon studio - Eeva Vekki & Anders Helenius Kuva: Jukka Lintinen / Yle Kuvapalvelu Anders Helenius,Noin viikon studio,Eeva Vekki

Kino Klassikko: Maahan, senkin hölmö! (16)

Yle Teema klo 21.00
(Duck, You Sucker!/A Fistful of Dynamite, Italia 1971) Muhkea lännenelokuva nuhjuisesta rosvopäälliköstä ja irlantilaisesta dynamiittimiehestä Meksikon vallankumouksen pyörteissä. Pääosissa Rod Steiger ja James Coburn. Ohjaus Sergio Leone. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Ulkolinja: Rauhanturvaajien seksiskandaali

Yle TV1 klo 22.05 ja Yle Areena 21.1.
(Frontline: Un Sex Abuse Scandal) Viimeisten 15 vuoden aikana YK:n rauhanpuolustajia on syytetty yli 1 700 seksuaalisesta hyväksikäyttötapauksesta. Raiskaukset ja pakottamiset seksiin ovat tapahtuneet Kongosta Kosovoon ja Itä-Timorista Haitiin, mutta miksi YK ei ole puuttunut tapauksiin? Yksi selitys on, että YK ei voi asettaa rauhanturvaajia syytteeseen. Yle Areena 90 päivää

Lue lisää tästä

Nainen istuu tuolilla pinkissä paidassa ja pitää käsiä kasvoillaan.
Ulkolinja: Rauhanturvaajien seksiskandaali. Nainen istuu tuolilla pinkissä paidassa ja pitää käsiä kasvoillaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Rauhanturvaajien seksiskandaali

PERJANTAI 25.1.

Sohvaperunat

Yle TV2 klo 21.00
Rakastetut Sohvaperunat jatkavat ohjelmistossa myös keväällä. Ennen uuden kauden alkua nähdään parhaita paloja Sohvaperunoiden kuudennelta tuotantokaudelta. Yle Areena toistaiseksi

Kuudennen kauden sohvaperunat istuvan sohvalla ja seisovat sohvan takana.
Sohvaperunat. Kuudennen kauden sohvaperunat istuvan sohvalla ja seisovat sohvan takana. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle Kuvapalvelu Sohvaperunat

Kino: Tämän pojan elämä (16)

Yle Teema klo 21.00
(This Boy's Life, USA 1993) 1950-luvulle sijoittuva varttumiskuvaus kapinallisesta teinipojasta ja hänen väkivaltaisesta isäpuolestaan. Pääosissa Robert De Niro, Leonardo DiCaprio ja Ellen Barkin. Ohjaus Michael Caton-Jones. Uusinta. Yle Areena 8 päivää

Nainen, poika ja mies seisovat, katsovat eteenpäin ja hymyilevät.
Tämän pojan elämä. Nainen, poika ja mies seisovat, katsovat eteenpäin ja hymyilevät. Kuva: Monarchy Enterprises Sarl / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Tämän pojan elämä

Yle Live: Scandinavian Music Group

Yle Teema klo 22.50
Helsinkiläisbändin tyylikäs keikka Ruisrockin Rantalavalla kesällä 2018. Scandinavian Music Group veti mm. hittibiisinsä Hölmö rakkaus. Mukana kitaristi Joel Melasniemen ja rumpali Antti Lehtisen haastattelu. Ensiesitys televisiossa. Yle Areena toistaiseksi

LAUANTAI 26.1.

Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi 1/3

Yle TV1 klo 18.45
(Wild Sri Lanka) Sri Lankassa luontoa hallitsevat vuoroin monsuunisateet ja vuoroin kuivuus. Kuivan kauden aikana elämän keskuksina toimivat tekojärvet, jotka ravitsevat auringon korventamaa maata ja vetävät puoleensa villieläimiä. Yle Areena 31 päivää

Lue lisää tästä

Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta.
Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi. Avaran luonnon dokumenttisarja kertoo Sri Lankan ainutlaatuisesta luonnosta. Kuva: Joe Loncraine Yle TV1,Avara luonto: Sri Lanka, meren helmi

Teemalauantai: Nick Cave

Yle Teema klo 20.00
Tunteikas musiikki-ilta Nick Caven seurassa. Ensi-illassa pitkä dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta ja Bad Seedsin tuore konserttitaltio koko komeassa pituudessaan.

Nick Cave: One More Time with Feeling
klo 20.00
(Britannia 2016) Nick Cave ja The Bad Seeds oli aloittanut Skeleton Tree -levyn äänitykset, kun tuli tieto, että Caven 15-vuotias poika oli kuollut tapaturmassa. Andrew Dominikin dokumenttielokuva kertoo tuskasta, surutyöstä ja musiikin tekemisestä. Yle Areena 30 päivää

Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen
klo 21.55
Kööpenhaminan Royal Arenalla lokakuussa 2017 taltioitu konserttielokuva. Suurenmoisessa vedossa oleva Nick Cave & the Bad Seeds esittää koko Skeleton Tree -albumin sekä muita parhaita biisejä vuosien varrelta. Ohjaus: David Barnard. Yle Areena 30 päivää

Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa.
Nick Cave: One More Time With Feeling. Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa. Nick Cave,Teemalauantai,One More Time with Feeling,teeman rockdokumentit

SuomiLOVE 1/11 - Uusi, 5. kausi alkaa!

Yle TV1 ja Yle Areena klo 21.15
Ihana SuomiLOVE -musiikkiviihdeohjelma saapuu jälleen tuomaan rakkautta, iloa ja riemua kotisohville alkuvuodesta 2019!

Kausi 5 esittelee katsojille suomalaisiin lauluihin liittyviä, monimuotoisia rakkaus- ja ystävätarinoita Kotkasta Inariin. Henkilökohtaisia musiikkiesityksiä tarinoiden päähenkilöille tekevät tällä kertaa mm. J. Karjalainen, Elastinen, Sanni, Vesa-Matti Loiri ja Jenni Vartiainen. Uusi isompi studio antaa mahdollisuuden nostaa esitykset uusiin sfääreihin ja suorana lähetettävä loppukonsertti Helsinki Arenalta on tapahtuma, jota ei voi jättää väliin!

Ohjelman juontavat tällä kaudella Jenni Pääskysaari - ja uutena tulokkaana hänen parikseen saapuva Mikko Kuustonen! Mikon ja Jennin luotsaamana, monet suomalaiset pääsevät tälläkin kaudella rakkaimpiensa yllättämiksi. Tuttuun tapaan musiikista vastaa Ako Kiiski ja hänen LOVEbandinsä. Solistikattaukseen Johanna Iivanaisen ja Osmo Ikosen seuraksi liittyy metalliyhtye Battle Beastin kanssa Eurooppaa kiertävä Noora Louhimo! Ohjelmasarja huipentuu suorana lähetettävään SuomiLOVE-konserttiin 6.4.2019 Helsinki Areenalta. Yle Areena toistaiseksi

J. Karjalainen soittaa kitaraa.
SuomiLOVE. J. Karjalainen soittaa kitaraa. Kuva: Atte Mäläskä / Yle Kuvapalvelu SuomiLOVE

SUNNUNTAI 27.1.

Radio Variaatio: Mitä kiire hyödyttää? ja Listening to Failure

Yle Radio ja Yle Areena klo 18.00
Kahden teoksen lähetys. Ensimmäisenä kuullaan uutena, nykypäivän äänisuunnittelun ryydittämänä editiona Martti Silvennoisen varhainen radioessee 'Mitä kiire hyödyttää?' vuodelta 1954. Teos tarkastelee kiirettä ja "nykyajan rientävää ihmistä" sekä koneellistumisen vaikutusta elämäntapaan ja kiireen kokemusta mielenterveysongelmien taustalla. Näkemyksensä esittävät mm. Nobel-kirjailija F. E. Sillanpää, maatalousministeriön ylijohtaja Veikko Vennamo sekä ylilääkäri Sven Donner.

Toisena kuultava teos on 'Listening to failure - radioessee epäonnistumisesta'. Se on kunnianosoitus epäonnistumiselle ja sai inspiraationsa Vilnassa sijaitsevasta hylätystä urheiluareenasta. Teos on osa syksyllä 2018 Sustainable Theatre Artist -nimistä kurssia ja samannimistä hanketta. Hanke on osa pohjoismaisten ja Baltian teatterikorkeakoulujen välistä Norteas-verkoston yhteistyötä.

Stacey Dooley: Tytöt vastaan Isis (16)

Yle TV2 klo 21.55 ja Yle Areena 21.1.
(Girls Guns and Isis) Brittitoimittaja Stacey Dooley matkustaa Pohjois-Irakiin tutustumaan ISIS-terroristien uhreihin. Kun ISIS tunkeutui Sinjarin alueelle Pohjois-Irakiin, ISIS-taistelijat murhasivat suuren osan miehistä. Monet naiset ja tytöt kidnapattiin, raiskattiin ja osa tapettiin. Stacey Dooley kuuntelee kauhuista selvinneiden tyttöjen kertomuksia ja seuraa, kuinka osa tytöistä valmistautuu aseelliseen taisteluun ISIS-terroristeja vastaan. Yle Areena 90 päivää

Naissotilaita ja toimittaja heidän kanssaan parijonosso, toinen käsi eteen ojennettuna.
Stacey Dooley: Tytöt vastaan Isis. Naissotilaita ja toimittaja heidän kanssaan parijonosso, toinen käsi eteen ojennettuna. Kuva: Yle Kuvapalvelu Stacey Dooley,Stacey Dooley: Tytöt vastaan Isis

Central Airport THF

Yle Fem klo 22.00
Tempelhofin historiallinen lentokenttä Berliinissä avautui vuonna 1923. Adolf Hitlerin aikaan kenttä laajentui valtaviin mittasuhteisiinsa, mutta suljettiin lopulta lentokenttäkäytöstä vuonna 2008. Yhä tänäänkin kentän rakennukset toimivat Saksan suurimpana maahanmuuttokeskuksena. Tulijat ovat majoittuneet valtaviin hangaareihin ja rakentaneet kokonaisen oman kaupungin kaupungin sisälle. 18-vuotias Ibrahim Al Hussein on yksi tuhansista lentokenttähalleissa asuvista. Ohjaus: Karim Ainouz, Tyskland 2018. Yle Areena 91 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua