Hyppää pääsisältöön

Sairaalloisen ylipainoinen Tuula Rajavaara valitsi elämän – lihavuusleikkaus oli hänelle ainoa vaihtoehto

nainen tarkastelee roikkuvaa tissiään
Tuula Rajavaaran käsikirjoittama Mahamonologeja kertoo lihavuusleikkaukseen menosta ja arjesta sen jälkeen. nainen tarkastelee roikkuvaa tissiään Kuva: Yle / Tuula Rajavaara laihdutus,lihavuus,monologi,monologit,lihavuusleikkaukset,huumori,piirustus,kehopositiivisuus,Mahamonologeja,piirros

– Haluaisin kuulua ihmisryhmään, joka ei liho, sanoo Tuula Rajavaara ja myöntää olevansa kateellinen. Vakavan ylipainon vuoksi hänelle tehtiin mahalaukun typistysleikkaus vuosi sitten.

Dokumentaristi Tuula Rajavaaralla on ollut lihavan ihmisen identiteetti pienestä tytöstä lähtien. Hän kertoo laihduttaneensa koko elämänsä mutta tuloksetta.

Rajavaara kuvaa suhdettaan ruokaan hedonistiseksi, paljon suolaista ja paljon makeaa vuorotellen.

– Jos joku on hyvää, niin ei ole rajaa, minkä verran sitä laitetaan suuhun, hän kertoo Radio Suomessa.

Ensimmäisen kerran Tuula Rajavaara hakeutui hoitoon keittiön pöydän ääressä tapahtuneen episodin jälkeen.

Tuona päivänä Rajavaara löysi itsensä istumassa keittiöstä kaakaopurkki kädessään. Hän oli lappanut teelusikalla paljasta kaakaojauhetta suoraan suuhun. Havahtuessaan hän ei tiennyt, paljonko oli lusikoinut..

– Silloin heräsin ja tajusin, että nyt asiat eivät ole kerta kaikkiaan kunnossa, nyt pitää hankkia apua, hän kertoo.

Ylipaino oli tuonut mukanaan myös oheissairauksia. Niiden takia hän ei enää voinut opetella olemaan "sinut" itsensä kansa vaan hakeutui vatsalaukun pienennykseen.

– Olen valinnut sen, että haluan elää, hän sanoo.

Paino on lähtenyt leikkauksen ansiosta laskuun, mutta tulos ei ole vielä täydellinen

Lihavuusleikkauksesta on kulunut nyt vuosi, ja Rajavaara on iloinen. Hän kertoo, että haavat ovat parantuneet ja paino lähtenyt laskemaan.

Vertaistukiryhmässä hän on kuitenkin huomannut, että painon putoaminen on ollut hitaampaa kuin muilla, eikä oheissairauksiin liittyviä lääkkeitä ole voitu vielä vähentää.

Hän suhtautuu epätäydelliseen tilanteeseen kuitenkin valoisasti ja lempeämmin kuin ehkä aiemmin olisi.

Kuuntele Tuula Rajavaaran haastattelu kokonaisuudessaan Areenasta.

Lihavuusleikkausta pohtivia hän haluaa rohkaista kertomalla omista kokemuksistaan itseironisesti ja pilke silmäkulmassa.

Rajavaara on käsikirjoittanut faktaa ja mustaa huumoria yhdistelevän radiodokumenttisarjan, Mahamonologeja. Kahdeksassa osassa hän kuvaa lihavuusleikkaukseen valmistautumista sekä arkea sen jälkeen.

Mahamonologeja voi kuunnella Areenassa ja lauantaisin klo 12.15. Radio Suomessa.

Kolme naista hymyilee.
Psykologi Pia Charpentier, kirurgi Henna Sammalkorpi ja lihavuusleikkauksessa ollut dokumentaristi Tuula Rajavaara puhuivat lihavuusleikkauksesta Radio Suomessa 14.1.2019. Kolme naista hymyilee. Kuva: Yle / Inkeri Kuisma lihavuusleikkaukset,ylipaino,Mahamonologeja

Lihavuusleikkaukseen meno ei ole kenellekään pikku juttu, ja asiantuntijat painottavat, ettei leikkaus ole koskaan ensisijainen lihavuuden hoitomuoto.

Leikkaus voidaan tehdä, jos henkilön painoindeksi on yli 40 tai jos henkilöllä on ylipainoon liittyviä liitännäissairauksia ja painoindeksi on yli 35.

Rajavaaran painoindeksi oli ennen leikkausta sairaalloisen ylipainon puolella. Nyt hän on painoindeksin mukaan vaikeasti lihava ja tavoitteena on merkittävä lihavuus.

Lihavuusleikkausta koskeviin kysymyksiin vastattiin Radio Suomen teemaillassa tammikuun puolivälissä. Vatsaelinkirurgi Henna Sammalkorpi HYKSistä kertoi leikkaukseen pääsyn ehdoista ja leikkausvaohtoehdoista. Aihetta ja kuuntelijoiden tarinoita olivat myös kommentoimassa Syömishäiriökeskuksen toiminnanjohtaja, psykologi Pia Charpentier ja leikkauksen läpikäynyt Rajavaara.

Sammalkorven mukaan ison leikkauksen tavoitteena on elämänlaadun ja sairauksien parantaminen. Charpentier muistuttaa, että jos syöminen on potilaalle ollut tunteiden tasaaja, niin parantuminen vaatii myös psyykkistä tukea. Charpentierin mielestä psykologin palveluja on tarjolla liian vähän.

Kuuntele Milloin lihavuusleikkaukseen? -ilta Areenassa.

Lisää tietoa lihavuusleikkauksesta:
Terveyskylä: Tutkittua tietoa lihavuuden hoidosta ja painonhallinnasta
Terveyskylä: Tietoa lihavuusleikkauksesta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi