Hyppää pääsisältöön

Graalin maljasta emojeihin – uusi sarja avaa symbolien salat

Ella Kanninen ja Liisa Väisänen vanhojen arkistoniteiden edessä
Ella Kanninen ja Liisa Väisänen Ella Kanninen ja Liisa Väisänen vanhojen arkistoniteiden edessä Kuva: Marco Peretto Ella Kanninen,teeman kulttuuri

Uusi sarja vie matkalle symbolien saloihin. Oppaina toimittaja Ella Kanninen ja tutkija Liisa Väisänen.
Jaksot Teemalla keskiviikkoisin 30.1.2019 alkaen klo 21 ja TV1:ssä torstaisin klo 20. Koko sarja Areenassa pysyvästi.

Kolmiot, emojit, paholaiskuvat, käsimerkit ovat ikivanhaa symbolien kieltä. Käytämme sitä etenkin silloin, kun sanat eivät riitä tai puhe on liian hidasta.

Merkkien salat -sarjassa tutustumme symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen johdattelemina symboleihin, graalin maljasta ja heartagrammista hiusten symboliikkaan.

Dan Brown on tuonut leivän pöytään jo 10 vuotta― Liisa Väisänen

Liisa Väisästä on sanottu "tosielämän professori Langdoniksi", sillä hänen tutkimusalansa on sama kuin menestysromaanien Da Vinci -koodi ja Inferno päähenkilöllä.

"Dan Brown on tuonut leivän pöytään jo 10 vuotta, sillä hänen kirjansa saivat ison yleisön toden teolla kiinnostumaan symboleista", Liisa kertoo. "Dan Brown on avannut portteja mytologioihin, joita minä taidehistorioitsijana ja symbolitutkijana saan nykyään avata hyvinkin vastaanottavaiselle yleisölle."

Perugino, yksityiskohta Enkelistä teoksessa: Kristus Oliivi puutarhassa 1400-luvun loppu. Galleria Uffizi, Firenze, Italia.
Tämä enkeli on Peruginon 1400-luvulla maalaamasta taulusta Kristus Getsemanessa. Jokainen kuvassa oleva symboli kertoo jotain sille, joka osaa lukea Perugino, yksityiskohta Enkelistä teoksessa: Kristus Oliivi puutarhassa 1400-luvun loppu. Galleria Uffizi, Firenze, Italia. Kuva: Perugino, yksityiskohta Enkelistä teoksessa: Kristus Oliivi puutarhassa 1400-luvun loppu. Galleria Uffizi, Firenze, Italia/ Marco Peretto taideteos,merkkien salat

Sarja paljastaa symbolien takaa aukeavan valtavan maailman. Symbolien avulla ihmiset voivat kommunikoida keskenään, vaikka eivät ymmärtäisi sanaakaan toisen puheista. Varsinkin kun olemme menossa emojien avittamana kohti globaalia visuaalista kulttuuria.

"Symbolit ovat kieli ja välittävät informaatiota kaikkialla maailmassa. Mielestäni symbolien kieltä on tärkeämpi osata kuin vaikkapa englantia", symbolitutkija Liisa Väisänen sanoo.

Ohjelman katsottuasi näet maailman erilaisin silmin

Merkkien salat -ohjelmasarja käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta. Emme aina tiedä, mitä merkkejä päällämme kannamme. Meitä ympäröi valtava salattu maailma joka kätkeytyy populaarikulttuurin merkkeihin kuin myös uskonnollisiin symboleihin tai vaikkapa liikennemerkkien muotoihin ja väreihin.

Ohjelma lupaa, että sen katsottuasi näet maailman erilaisin silmin!

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema