Hyppää pääsisältöön

Vain joka kolmas kilo muovia kiertää – Kierrätysinto hiipuu käytännön ongelmiin: "Jos olisi edes se pönttö, mihin ne viedään!"

mies makaa muoviroskien päällä
36 % suomalaisista jättää muovin kokonaan lajittelematta. mies makaa muoviroskien päällä Kuva: Yle / Tiia Nurmilaakso Yle Tiede,I love muovi

Kierrättäminen on suomalaisille itsestäänselvyys. Silti kaiken tai lähes kaiken muovin kierrättää vain 40 prosenttia suomalaisista. Kierrätyshalun ja -tekojen välissä on monia käytännön ongelmia, joiden pitäisi olla helppoja ratkaista.

Keskiverto suomalainen tuottaa joka vuosi reilut 500 kiloa jätettä. Siitä jopa 80 prosenttia voitaisiin kierrättää. Toisin sanoen suomalaisen roskapussin sisällöstä vain viidennes on oikeasti sinne kuuluvaa sekajätettä. Jopa puolet pussin sisällöstä on kierrätyskelpoista muovia ja biojätettä.

Yle Tieteen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan lajittelemme heikoiten juuri niitä jätteitä, joita tuotamme eniten. 36 prosenttia suomalaisista jättää muovin kokonaan lajittelematta ja 27 prosenttia meistä heittää biojätteet sekajätteeseen. Muovi on hyvää materiaalia, jota voitaisiin kierrättää ja käyttää uudelleen nykyistä enemmän. Kostean biojätteen polttaminen jätteenpolttolaitoksessa on energian hukkaan heittämistä.

Vain vajaat 3 prosenttia vastaajista perustelee lajittelematta jättämistä sillä, että jätettä tulee vähän. Eli jätettä kertyy. Mutta miksi se ei sitten päädy kierrätykseen?

Takaluukusta on tullut kierrätysastia

Yleisin syy jättää jotkut jätteet lajittelematta on jäteastioiden puute taloyhtiössä (40 % vastaajista). Moni (28 %) kokee myös asuvansa liian kaukana keräyspisteestä.

- Ei ole muovinkeräyspistettä pikkupaikkakunnalla.

- Muovijätteen keräyspiste on liian kaukana eikä edes minkään päivittäin käytetyn reitin varrella.

Näin summaavat viime syksynä Yle Tieteen Kierrätyskyselyyn vastanneet tärkeimpiä syitä siihen, miksi eivät lajittele muovia.

- En suostu ajamaan autolla kymmenen kilometriä yhteen suuntaan pelkkien roskien takia, siinä ei ole mitään järkeä! Eikä se varmasti ole ekologistakaan.

käsi tuo mustaa jätesäkkiä säkkikasaan
Suomalaisen roskapussin sisällöstä vain viidennes on oikeasti sinne kuuluvaa sekajätettä. käsi tuo mustaa jätesäkkiä säkkikasaan Kuva: Yle Tiede Yle Tiede

Kierrätyskyselyyn vastasi lähes 9000 suomalaista ja pisimmillään etäisyys lähimmälle muovinkeräyspisteelle oli jopa 150 kilometriä.

Eikä etäisyys ole vain syrjäseutujen ongelma. Myös moni pääkaupunkiseudulla asuva jättää muovin lajittelematta, koska lähin muovinkeräyspiste on liian kaukana.

- En jaksa kuskata muoveja kaupalle. Inhoan myös nurkkiin kertyviä epämääräisiä kasoja, joita pitäisi muistaa kuljetella johonkin. On paljon helpompaa viedä muovit muiden roskien mukana taloyhtiön sekaroskikseen.

No jos olisi edes se pönttö, minne ne viedä!― Kierrätyskyselyn vastaaja

Lähes kaikki (92 %) suomalaisista ovat yksimielisiä siitä, että on erittäin tärkeää saada mahdollisimman paljon materiaaleja kierrätykseen. Vain kahdelle prosentille suomalaisista on samantekevää, mihin jätteet päätyvät, kunhan ne ovat poissa silmistä. Taloustutkimuksen kyselyssä 74 prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että parhaiten muovin lajitteluun motivoisivat lähellä kotia olevat keräysastiat.

- Pitäisi olla niin päin että muovin keräys on oman talon pihassa ja sekajäte vietäisiin keräyspisteeseen, heittää eräs Kierrätyskyselyn vastaajista.

Moni (32 %) jättää kuitenkin jätteitä kierrättämättä siksi, ettei allaskaapista löydy keräysastiaa – tai tilaa sellaiselle.

- Pienessä keittiössä ei ole tilaa enää yhdellekään lajitteluastialle, joten muovi menee sekajätteeseen.

- En ryhdy sirottelemaan erilaisia pussukoita ja laatikoita jätteille pitkin poikin kotia. Tai keräämään biojätettä ahtaalle tiskipöydälle keräämään banaanikärpäsiä.

Lajittelun pitäisi olla helppoa

Taloustutkimuksen kyselyn mukaan joka neljäs suomalainen pitää lajittelua vaivalloisena. Hankaluudet nousivat esiin myös viime syksyisen Kierrätyskyselyn vastauksissa:

- Kuinka perusteellisesti muovit pitäisi puhdistaa? Haittaako jos ne jäävät puhdistuksen jälkeen kosteiksi? Meneekö koko erä pilalle kostean tai likaisen muovikipon vuoksi?

- Muovi on hankalin kierrätettävä, koska pakkaukset ovat usein likaisia, enkä aina tiedä, kumpi on ympäristöystävällisempää, pestä ne vai heittää sekajätteeseen.

- Monta kerta kun olen lastannut auton täyteen kierrätysjätteillä, marketin pihalla on vastassa täpötäyteen ahdetut ja ylipursuavat kierrätysastiat. Harmittaa, kun joutuu sitten ajelemaan monta päivää autolla, jonka takaboksi on täynnä jätteitä. Silloin tulee kyllä mieleen, että helpommalla pääsisi, jos pistäisi kaiken roskiin.

On helppoa erottaa toisistaan kartonki ja paperi, mutta miten erottaa muovi ja muovi?― Kierrätyskyselyn vastaaja

Moni (35 %) kaipaisi myös lisää tietoa lajittelua helpottamaan.

- Muovinkeräys on ainoa, josta ei aina tiedä, mikä sinne kuuluu ja mikä ei.

- En tunne muovilajeja enkä jaksaisi koko ajan olla tarkistamassa koodeja. Se pitäisi tehdä helpoksi. On helppo erottaa toisistaan kartonki ja paperi - mutta miten erottaa muovi ja muovi?

Kaikki muovi kiertoon – ei vain pakkausmuovi

Kierrätyshalun ja -tekojen välissä olevat ongelmat ovat hyvin käytännöllisiä. Miten näitä kierrätyksen solmukohtia voitaisiin helpottaa?

Kun muovin erilliskeräys alkoi Suomessa kolme vuotta sitten, keräyspisteitä oli parikymmentä. Nyt niitä on 600, mutta se on edelleen vain kolmannes kartonki-, lasi- ja metallipakkauksille tarkoitetuista keräyspisteistä. Lisää siis tarvitaan!

Monet vastaajista toivovat myös, että muovien tunnistaminen olisi helpompaa.

- Riittäisi, että olisi vain yksi merkki, joka tarkoittaa kierrätysmuovi. Tai sitten kaiken kotitalouksien käyttöön tulevan pakkausmuovin pitäisi olla kierrätyskelpoista.

muovipullo menossa roskikseen
muovipullo menossa roskikseen Kuva: ©ladysuzi/Adobe Stock Yle Tiede,I love muovi

Kierrätyskyselyn vastauksissa kaivattiin myös lisää läpinäkyvyyttä kierrätykseen ja tietoa siitä, mitä muovijätteelle oikeasti tapahtuu, mihin se päätyy ja mitä siitä tehdään. Huoli siitä, että erilliskerätty muovi lopulta kuitenkin joutuu poltettavaksi muun energiajätteen mukana, elää edelleen vahvana.

- Lajittelisin muovijätteet vielä paremmin, jos niitä kerättäisiin paremmin. Nykyäänhän kerätään vain muoviPAKKAUKSIA, mutta muuta muovia ei saisi keräysastioihin laittaa. KAIKKI muovi pitäisi saada kierrättämään, sanoo eräs Kierrätyskyselyn vastaajista.

- Jätteet pitäisi nähdä raaka-aineena ja suurin karsinta pitäisi tehdä jo heti siellä alkupäässä, eli se, mikä tuotetaan, pitäisi olla materiaaleiltaan järkevästi lajiteltavissa ja kierrätettävissä.

Yle Tieteen kyselyt

Taloustutkimuksen kysely

  • Kyselyn teki Taloustutkimus Yle Tieteen toimeksiannosta ja se toteutettiin internetpaneelina.
  • Kyselyyn vastasi reilu tuhat (1085) 15-79-vuotiasta suomalaista joulukuussa 2018.
  • Tutkimuksen otos painotettiin edustamaan suomalaista aikuisväestöä.

Kierrätyskysely

  • Yle Tieteen Kierrätyskysely julkaistiin Ylen verkkosivuilla lokakuussa 2018.
  • Kyselyyn vastasi noin 9000 ihmistä loka-marraskuussa 2018.
  • Vastaajissa painottuivat lajittelusta ja kierrättämisestä kiinnostuneet.

Juttu on julkaistu alunperin I love muovi -kampanjan yhteydessä keväällä 2019.

Keskustele