Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Brasilian papukaijat – valtava kosteikkoalue suojelee uhanalaisia lintuja

Maailman suurimpiin kosteikkoalueisiin kuuluvassa Brasilian Pantanalissa esiintyy harvinaisia papukaijoja.
Uhanalainen hyasinttiara on maailman suurin lentävä papukaija. Maailman suurimpiin kosteikkoalueisiin kuuluvassa Brasilian Pantanalissa esiintyy harvinaisia papukaijoja. Kuva: BR/Ly Yle TV1,Hyasinttiara,Luontohetki: Brasilian papukaijat'

TV1 sunnuntaina 27.1.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 30.1. klo 5.55, Areenassa

Maailman suurimpiin kosteikkoalueisiin kuuluvassa Brasilian Pantanalissa esiintyy paljon värikkäitä, harvinaisia papukaijoja. Tämä on laajan suojeluohjelman ansiota. Pantanal on uhanalaisen hyasinttiaran tärkeintä elinaluetta.

Valtaisan kosteikkoalueen pinta-ala vastaa noin puolta Suomen pinta-alasta.

Saksalaisbiologi Lydia Möcklinghoff on ajanut päällystämättömiä teitä pari tuntia ja on saapumassa määränpäähänsä Pantanalin kaakkoisosassa sijaitsevalle tilalle. Tilanomistaja Lucas Leuzinger on myös biologi ja auttaa kollegaansa tämän tutkimuksissa.

Tilan takana kasvavassa vanhassa puussa on pesinyt jo vuosien ajan hyasinttiarapari. Pesän suulle asetettavan kameran avulla voidaan toivon mukaan seurata papukaijojen perhe-elämää. Tilan alueella elää myös sinikelta-aroja ja vihersiipiaroja.

Saksalainen luontodokumentti seuraa biologien työtä papukaijojen parissa. Samalla tutustutaan Pantanalin luontoon ja sen monipuoliseen eläimistöön kuten verivampyyriin, isomuurahaiskarhuun, tapiiriin ja piraijakaimaaniin.

Welt der Tiere: Brasiliens bunte Papageien. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele