Hyppää pääsisältöön

Vertti, 20, rauhoittaa itsensä iltaisin kertaamalla Lordi-bändin hirviöhahmoja – ”Ne ovat minulle kuin oma perhe”

Vertti poseeraa yhdessä Lordi-hirviöiden kanssa SuomiLOVEn lavalla.
Se oli elämäni paras päivä, Vertti kertoo yllätystapaamisestaan Lordin kanssa. Vertti poseeraa yhdessä Lordi-hirviöiden kanssa SuomiLOVEn lavalla. Kuva: Atte Mäläskä SuomiLOVE,Lordi

Vertti Vasenkari, 20, on inhonnut musiikkia aina. Kunnes yksi hetki television edessä muutti kaiken.

Vauvana Vertti ei sietänyt musiikkia. Kun äiti lauloi, Vertti itki. Hieman isompana hän piti huolen siitä, että perheen radio pysyi hiljaisena. Viheltäminen ja hyräilykin ärsyttivät, ja kun televisiosta tuli musiikkia, Vertti riensi sulkemaan koko vempeleen. Kunnes eräänä päivänä hän tuijotti televisiosta tulevaa musiikkiesitystä kuin lumoutuneena.

”Äiti, katso!”

Tuo vuosi oli 2006, ja Lordi oli juuri voittanut Euroviisut. Vertti ihastui bändiin suoraa päätä.

”Niissä hirviöissä oli jotakin taikaa. Vertti oli myyty aivan ensivilauksesta alkaen”, Maria-äiti muistelee.

Ja myyty Vertti on edelleen.

Hirviöt voimauttavat Verttiä

Turkulaisella Vertti Vasenkarilla, 20, on toisinaan vaikeuksia keskittyä ja hän on usein vastahankainen uusille projekteille. Nämä piirteet johtuvat ainakin osaksi siitä, että Vertillä on yksi ylimääräinen x-kromosomi eli Klinefelterin oireyhtymä ja lievä kehitysvamma.

Haastattelusta hän on kuitenkin innoissaan – itseasiassa niin innoissaan, että hän pitää ylimääräisen vapaapäivän kovasti pitämästään työstä Pormestarin toimintakeskuksessa. Poikkeuksellinen innostuneisuus käy järkeen, sillä haastattelun aihe on hänelle mieluisin maailmassa: bändi nimeltä Lordi.

"Törmäämme usein tilanteisiin, joissa Vertti ei koe tulevansa ymmärretyksi, ja silloin Lordi tuo hänelle voimaa.”― Maria-äiti

”Koen, että Lordi on minulle kuin oma perhe”, Vertti sanoo vakavana. Vertin äiti, Maria Vasenkari, nyökkää. Tämän hän on kuullut ennenkin.

Vertin on vaikea luoda ja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Siksi hän on usein yksinäinen. Maria arvelee sekä hirviöiden että itse musiikin tuovan lohtua juuri näihin hetkiin.

”Olen varma, että tämä on Vertille voimabändi. Törmäämme usein tilanteisiin, joissa Vertti ei koe tulevansa ymmärretyksi, ja silloin Lordi tuo hänelle voimaa”, Maria kertoo ja koskettaa samalla Verttiä hellästi ranteeseen.

Iltaisin Vertti rauhoittelee itseään luettelemalla ja laskemalla Lordiin liittyviä asioita: bändin jäsenet, albumit ja keikat soljuvat litaniana, jotta Vertin on helpompi mennä nukkumaan.

”Viime yönä näin unta, että asuin heidän luonaan”, Vertti sanoo ja laskee samalla liki äänettömästi hirviöitä mukanaan tuomasta Lordi-lehdestä.

Vaikka voisi kuvitella, että yhteiselo hirviölauman kanssa olisi kaikkea muuta kuin miellyttävä ajatus, on selvää, että Vertin mielestä se oli loistava uni.

Kotialbumi kuva Vertti ja Maria Vasenkarista, kun Vertti on vielä pieni taapero.
Kun Vertti oli pieni, Maria-äiti yritti laulaa ja hyräillä hänelle, mutta ymmärsi pian, että Vertti ei siedä minkäänlaista musiikkia. Kotialbumi kuva Vertti ja Maria Vasenkarista, kun Vertti on vielä pieni taapero. Kuva: Maria Vasenkarin kotialbumi SuomiLOVE

Lordi toimii Vertille rauhoittavana tekijänä myös päiväsaikaan. Jos Verttiä kiukuttaa, hänen avustajansa Mikael ohjaa hänet katsomaan Lordi-videoita. Kiertueen ollessa käynnissä, Vertti katsoo aamulla Lordin tulevat keikkapaikat ja opettelee ulkoa biisilistan – sen avulla hän myös päättää sen, missä järjestyksessä kappaleita kuuntelee. Ja mitä ikinä Vertti puuhaakaan, hän pitää aina lähellään kuvaa Lordista.

”Kuvan avulla muistan sen, että Lordin nykyiset hirviöt ovat voimahahmojani”, Vertti kertoo kuvan merkityksestä.

Vertin suosikki hirviö on ollut alusta asti sama: bändin basisti, karvakäsinen härkähirviö nimeltä Ox.

”Ox on paras. Vuonna 2015 isoäitini teki minulle Ox-tyyppisen puvun. Se päällä minä soitin Lordin-kappaleesta tutun rumpusoolon peruskoulun kykykilpailussa. Se meni tosi hyvin!”, Vertti kertoo ylpeänä.

Maria kertoo, että Vertti suunnitteli asun itse. Kyseessä on takki, jossa on paksu vyö. Asun kruunaa Saksasta ostetut sorkka-jalkineet, jotka ovat osa härkähirviön olemusta. Vertti pukeutuu asuun useita kertoja päivässä ja lopun aikaa se lepää omassa erityispaikassaan Vertin huoneen naulakossa.

”En tavoita täysin sitä, miksi Vertille tulee halu pukeutua asuun juuri tiettynä hetkenä”, Maria pohtii.

Ei Vertti ole asiasta aivan varma itsekään, mutta se, miksi asu puettiin ylle kykykilpailun ajaksi, on selvää.

”En halunnut paljastaa henkilöllisyyttäni”, Vertti toteaa.

”Voisin perustaa pienen kehitysvammaisten Lordi-bändin, jolla pitäisimme Lordin henkeä yllä. Heidän sielunsa voisivat jatkaa elämää omassa kehossani.”― Vertti

Maria-äiti kertoo, että rumpusoolon soittaminen on Vertille motorisesti erittäin haastavaa. Vertti kuitenkin halusi esittää sen, ja kouluavustajat valmistelivat showhun kaiken tarvittavan, muun muassa rummut ja taustanauhan.

”Pääsin finaaliin ja se tuntui mahtavalta.Tulin toiselle sijalle..”, Vertti aloittaa.

Maria korjaa Vertille, että hän menestyi kyllä hyvin, mutta ei tullut toiselle sijalle. Vertti vähät välittää oikaisusta.

”Niin, menestyin kyllä hyvin. Se oli mahtava kokemus!”

Vertti Vasenkari harjoittelee rumpujen soittamista.
Rumpujen soittaminen on Vertille motorisesti haastavaa. Silti hän päätti esittää Lordin kappaleesta tutun rumpusooloon koulunsa kykykilpailussa. Vertti Vasenkari harjoittelee rumpujen soittamista. Kuva: Maria Vasenkarin kotialbumi SuomiLOVE

Lordi vaikuttaa päivittäisiin valintoihin

Eräällä keikalla Lordi versioi Alice Cooperin He’s Back (The Man Behind the Mask) -kappaleen ja Vertti hämmästyi. Miksi juuri tämä kappale? Kotona hän googlasi biisin ja sai selville, että se tunnetaan erityisesti Perjantai 13. päivä -kauhuelokuvasarjasta. Niinpä hän päätti katsoa nuo elokuvat.

”Lordi antoi minulle suunnan kohti Perjantai 13. päivä -kauhuelokuvia. Erityiskiitos siitä hänelle. Nyt minulla on ne kaikki.”

Lordin vaikutus ei lopu elokuvien valitsemiseen. Vertti, joka inhoaa vuoristoratoja, on istunut Floridassa sijaitsevan Muumion kosto -vuoristoradan kyydissä kokonaiset kolmekymmentäviisi kertaa. Linkki Lordiin selviää nopeasti: Lordin kitaristi, Amen, on muumio.

Myös Vertin paksut, vaaleat hiukset on kasvatettu pitkiksi tarkoituksella – Mr. Lordillakin on. Mutta mitä tapahtuisi, jos Lordi leikkaisi hiuksensa lyhyeksi? Ajatus huvittaa Verttiä.

”En leikkaisi hiuksiani, mutta käyttäisin ehkä peruukkia.”

Vertti on saanut ilon nähdä Lordin livenä jo useaan kertaan, Suomessa ja ulkomailla. Ensimmäisen kerran Vertti näki Lordin livenä vuoden 2016 Tuska-festivaaleilla, jossa hän ja avustaja, Mikael, toimivat järjestelmällisesti päästäkseen eturiviin.

Ja juuri sieltä, eturivistä, Vertin löytää aina Lordin keikoilta.

Elämän paras päivä

Aivan omanlaisensa kokemus oli viime syksynä nauhoitettu SuomiLOVE, johon Maria Lordi-fanin ilmoitti. Kun tarina valittiin mukaan ohjelmaan, Maria huolestui hieman. Vertti ei suhtaudu suopeasti yllättäviin tapahtumiin, eikä varsinkaan sellaisiin, joissa pitää poistua kaupunkimaisemista. SuomiLOVEn uudet jaksot kuvattiin Tampereella ja se on Vertin mielestä maaseutua.

Maria sai kuin saikin Vertin houkuteltua mukaan kuvauksiin, mutta nurinaa ja märinää riitti kuvausten puoliväliin saakka. Sitten tunnelma muuttui äkisti, kun Vertti huomasi sivulavalla mustalla kankaalla huolellisesti peitetyt rummut. Manan, Lordin rumpalin, rummut, Vertti huomautti äidille. Tuskinpa, äiti totesi, mutta Vertti kyllä tunnisti suosikki rumpalinsa soittimen.

Hetkeä myöhemmin Vertti, Maria ja Mikael kutsuttiin lavalle.

Turkulainen Vertti Vasenkari riemuitsee Lordin esiintyessä SuomiLOVEssa
Vertti, Maria ja Mikael riemuitsivat, kun Lordi nousi lavalle. Turkulainen Vertti Vasenkari riemuitsee Lordin esiintyessä SuomiLOVEssa Kuva: Atte Mäläskä SuomiLOVE,Lordi

”Hirviöt osoittivat minua! Se oli elämäni paras päivä. Nuoruudessa ja tulevassa vanhuudessa, koko elämässä”, Vertti iloitsee.

Maria muistelee tapausta erityisellä lämmöllä. Ennakoimiseen tottunut äiti on ajatuksissaan aina muutaman askeleen edellä elettävää hetkeä, mutta Lordin astuessa lavalle laulamaan juuri Vertille, aika pysähtyi.

”Olen todella iloinen siitä, että minäkin elin vain siinä hetkessä, enkä miettinyt, että mitä tapahtuu seuraavaksi. Se oli ainutlaatuista”, Maria muistelee.

Kun Lordi saapui lavalle, Vertti kysyi monesti, että järjestikö äiti todella tämän hänelle.

”Vertillä ei ole tarvetta miellyttää ketään. Tiedän, että olen hänelle tärkeä, mutta myönteisen palautteen saaminen Vertiltä ei ole jokapäiväinen juttu. Siksi Vertin iloitseminen tuntui todella kivalta”, Maria sanoo hymyillen.

"Elämäni paras päivä. Nuoruudessa ja tulevassa vanhuudessa, koko elämässä."― Vertti

Kun kamerat sammuivat, Vertti sai siirtyä takahuoneeseen tapaamaan bändin jäsenet. Nuorta miestä jännitti, mutta se ei estänyt häntä rientämästä tapaamiseen alta aikayksikön.

Vertti riemuitsee hirviöiden kanssa käymistään keskusteluista. Hän kertoi Amen-muumiolle rakastamastaan muumiovuoristoradasta ja Oxille sen, miten paljon tästä pitää. Bändin hirviönaiselle, Hellalle, Vertti ei juuri jutellut, sillä Hellan kauneus hämmensi nuorta fania. Vertin toive onkin, että Hellasta tulisi jonain päivänä hänen tyttöystävänsä.

Vertti sai bändiläisiltä myös pieniä kiitollisuuden osoituksia uskollisesta fanituksesta: kitaristin ja basistin plektrat, rumpukapulat, halaukset ja mikä parasta – Mr. Lordin hikeä.

”Voi, miten kaipaan sitä päivää”, Vertti huokaisee.

Vertti on vannonut ikuista uskollisuutta bändille, eikä usko musiikkimakunsa muuttuvan koskaan. Hän ei kuitenkaan menetä malttiaan, mikäli bändi joskus päättää lyödä pillit pussiin.

”Jos Lordi lopettaa, voisin omaan kotiin muutettuani perustaa pienen kehitysvammaisten Lordi-bändin, jolla pitäisimme Lordin henkeä yllä. Heidän sielunsa voisivat jatkaa elämää omassa kehossani.”

SuomiLOVEn uudet jaksot lauantaisin 26.1. alkaen YLE:n TV1:llä klo 21:15.

Lisää merkityksellistä musiikkia ja tosielämän tarinoita löydät myös SuomiLOVEn Instagramista, Facebookista ja Twitteristä.

Kaikki SuomiLOVE-tarinat

SuomiLOVE - 5. tuotantokausi