Hyppää pääsisältöön

50 euroa sinkulta, satanen pariskunnalta – mikä on sopiva summa häälahjaksi?

Hääpari kävelee kirkkopihalla, vieraat puhaltavat saippuakuplia.
Hääpari kävelee kirkkopihalla, vieraat puhaltavat saippuakuplia. Kuva: Yle / Raili Löyttyniemi häät,vihkiparit,sukujuhlat

Häälahjan hinta riippuu lahjan antajan iästä ja siitä, kuinka läheisesti kutsuvieras tuntee parin. ”Häihin osallistuminen ei saa jäädä rahasta kiinni”, asiantuntija sanoo.

Yhä useampi hääpari toivoo tavaran sijaan rahaa häämatkakassaan. Tällöin häävieras joutuu pohtimaan, mikä olisi sopiva summa laittaa tilille.

Millainen näppituntuma Mennään naimisin -lehden päätoimittajana ja häämessujen tuottajana toimivalla Paula Kirvesmäellä on häälahjasummaan?

– Tämä on ikuisuuskysymys, johon ei ole yksiselitteistä vastausta. Summa riippuu paljon siitä, kuinka läheinen hääpari on ja myös siitä, minkä ikäinen antaja on, Kirvesmäki sanoo.

Jos kutsun saanut on vielä opiskelija ja osallistunut polttareihinkin, summa voi olla pienempi. Sen sijaan hyvin toimeentuleva pariskunta voi pystyä satsaamaan enemmän.

Minkä summan annat, jos menet yksin häävieraaksi?

Voit kertoa mielipiteesi tarkemmin jutun lopussa olevassa kommenttikentässä.

50 euroa
71% (2637 ääntä)
0–20 euroa
17% (646 ääntä)
100 euroa
9% (348 ääntä)
Yli 100 euroa
2% (65 ääntä)
Ääniä yhteensä: 3696

Entä jos menet avecin kanssa?

100 euroa
50% (1730 ääntä)
50 euroa
38% (1287 ääntä)
150 euroa
5% (160 ääntä)
0–20 euroa
4% (150 ääntä)
Yli 150 euroa
3% (103 ääntä)
Ääniä yhteensä: 3430

Annatko enemmän, jos otat mukaasi lapsen tai lapsia?

En
79% (2423 ääntä)
Kyllä
21% (656 ääntä)
Ääniä yhteensä: 3079

Kirvesmäen mielestä 50 euroa on opiskelijalta jo antelias lahja. Hyvin tienaavat pariskunnat saattavat antaa 100–150 euroa hääparille.

– Jos käy kolmissakin häissä kesässä, niin siitä tulee jo aika iso kustannus.

Kirvesmäki ei näe, että Suomessa häälahjarahalla ikään kuin ostettaisiin paikkaa häistä, eli summaa ei tarvitse sitoa siihen, paljonko hääpari on satsannut itse juhlaan.

– Kun olen kiertänyt maailmalla, niin olen nähnyt sitä, että häälahjalla tavallaan ostetaan paikka häistä. Silloin tosin puhutaan isoista elämyshäistä, jolloin hääjuhla on jo aikamoinen show.

Kirvesmäki toivoo, ettei Suomessa mentäisikään tällaiseen kulttuuriin, sillä se saattaisi estää pienituloisia osallistumasta häihin ollenkaan.

– Tärkeintä on, että häissä on läheiset ja rakkaat mukana.

Elämyslahjat nousussa

Kirvesmäki sanoo, että elämyslahjan suunnitteleminen hääparille on nouseva trendi. Jo pitkään ennen häitä yhdessä asunut pari ei useinkaan halua astiasarjaa, mutta elämys voi olla erinomainen tapa osoittaa välittämistä. Elämyksen ei tarvitse olla kallis kuumailmapalloajelu, vaan hyvä idea riittää.

– Jos parilla on lapsi, niin voidaan sopia että tämä otetaan hoitoon, ja pari pääsee viettämään treffi-iltaa. Tai sitten lahjan antajat järjestävät yhteisen retken vaikka Nuuksioon ja hoitavat eväät ja reitit etukäteen.

Kuuntele podcast häiden budjetista!

Entä paljonko suomalaiset häät keskimäärin maksavat ja mihin kaikkeen yllättäväänkin rahaa uppoaa? Kaksi hääfiilistelijää, toimittaja-bloggaaja Julia Thurén ja bloggaaja Saranda Dedolli avaavat euromäärissä hääjuhliensa kustannuksia. Entä mitä kuluja edellisten kesien morsiamet katuvat?

– Päädyin ostamaan vahingossa kolme häämekkoa, lasken sen häähävikiksi, Dedolli paljastaa.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Podcastia voit kuunnella Areenasta tai tilata sen Spotifysta.

Minkälaisia häälahjoja sinulla on ollut tapana antaa? Kerro kokemuksesi ja mielipiteesi kommenttikentässä!

Kommentit
  • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

    Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

    Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

  • Vihdoinkin mä oon mä

    Joonatan on 28-vuotias transmies.

    Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

  • Mediataitoja kouluun

    Mediataitoja kouluun

    Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.