Hyppää pääsisältöön

Vielä kerran, tunteella: kamera taltioi, kun Nick Cave tekee intensiivistä musiikkia suuren surun keskellä

Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky.
Distant Sky: Nick Cave lavalla. Nick Cave lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky. Nick Cave (muusikko),Teemalauantai,Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen

"Let us go now, my darling companion, set out for the distant sky."

One More Time with Feeling on musiikkidokumentti, mutta vielä enemmän se on elokuva surusta. Ei surutyöstä vaan surusta, joka painaa studiossa työskenteleviä, mustiin pukeutuneita miehiä kasaan, on läsnä hiljaisissa hetkissä, katseissa ja eleissä, ja kuuluu musiikissa.

Tämän elokuvan teko on ollut monessa mielessä vaikeaa. Mitä voi käsitellä ja mitä ei? Miten lähelle surua saa mennä? Miten musiikin tekeminen tuskan keskellä onnistuu? Ja vielä – hyvänen aika – tämä kaikki kuvataan studiossa mahdollisimman hankalasti kolmiulotteisena!

Lopputulos on ihmeellinen – tuskainen ja ahdistunut, mutta myös oudon rauhoittava ja lohduttava.

Nick Cave & The Bad Seeds olivat juuri aloittaneet Skeleton Tree -albumin teon studiossa, kun toinen Nick Caven kaksospojista löytyi kuolleena. 15-vuotias poika oli pudonnut alas kalliojyrkänteeltä Brightonissa.

Milloin minusta tuli säälin kohde?"

Nick Cave istuu autossa ja puhuu traumasta ja sen suhteesta luovaan työhön. Hän näyttää niin murtuneelta, että sitä on vaikea katsoa. Mitä hän yrittää sanoa? Lopulta ajatus kiteytyy sanoiksi: ”Tämä trauma, se mitä tapahtui, oli tavattoman tuhoisaa luomistyölle.”

”Kaikki näyttävät niin ystävällisiltä ja myötätuntoisilta. Milloin minusta tuli säälin kohde?”

”En tiedä mitä tapahtuu, minulla ei ole enää otetta asioihin.”

Nick Caven ääni kuuluu, näemme musiikintekoa studiossa. Kaikki on mustavalkoista, hidastunutta.

Elokuva saa hetkeksi värit. Sopraano Else Torp laulaa heleästi. ”Let us go now, my darling companion, set out for the distant sky.” Lähdetään, rakas kumppani, kohti kaukaista taivasta.

Kamera nousee korkealle taivaalle, avaruuteen. Palataan maahan, flyygelin äärelle. Nick Cave laulaa hauraalla äänellä.

”They told us our dreams would outlive us. But they lied.” Meille sanottiin, että unelmamme elävät meitä pitempään. Se oli vale.

Warren Ellisin viulu soi, hauraasti sekin, mutta jo päättäväisemmin.

”Lopulta Susie ja minä päätimme olla onnellisia, kostona kohtalolle, sitä uhmaten", Nick Cave sanoo.

Lopputekstien aikana soi Marianne Faithfullin sanoittama Deep Water, jonka Nick Caven ja Susie Bickin pojat Arthur ja Earl laulavat.

Nick Caven ystävän Andrew Dominikin ohjaama elokuva on omistettu Arthur Caven muistolle.

Dokumenttielokuva One More Time with Feeling ja konserttielokuva Distant Sky saavat tv-ensi-iltansa Nick Cavelle omistetussa Teemalauantaissa 26.1.

Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa.
One More Time with Feeling. Nick Cave lähikuvassa, dokumenttielokuvan One More Time with feeling kuvauksissa. Nick Cave,Teemalauantai,One More Time with Feeling,teeman rockdokumentit
Nick Cave profiilissa lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky.
Distant Sky. Nick Cave profiilissa lavalla 2017. Kuva konserttielokuvasta Distant Sky. Nick Cave,Teemalauantai,Distant Sky: Nick Cave Kööpenhaminassa

Teemalauantai 26.1.2019 klo 20.00–0.05: Nick Cave

Pitkä, tunteikas musiikki-ilta. Ensi-illassa Nick Cave: One More Time with Feeling, pitkä dokumenttielokuva Skeleton Tree -albumin teosta, sekä Nick Cave and the Bad Seedsin tuore konserttitaltio Kööpenhaminan Royal Arenalta koko komeassa pituudessaan.

Nick Cave: One More Time with Feeling
(Britannia 2016) Nick Cave ja The Bad Seeds oli aloittanut Skeleton Tree -levyn äänitykset, kun tuli tieto, että Nick Caven 15-vuotias poika oli kuollut tapaturmassa. Andrew Dominikin ohjaama dokumenttielokuva on kertomus tuskasta, surutyöstä ja musiikin tekemisestä tämän kaiken keskellä. Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vuorokautta.

Distant Sky: Nick Cave Kööpenhaminassa
(Distant Sky – Nick Cave & The Bad Seeds Live in Copenhagen, Britannia 2017) Kööpenhaminan Royal Arenalla lokakuussa 2017 taltioitu pitkä konserttielokuva. Suurenmoisessa vedossa oleva The Bad Seeds -yhtye esittää koko Skeleton Tree -albumin sekä Nick Caven parhaita biisejä vuosien varrelta. Lavalla myös sopraano Else Torp. Ohjaus David Barnard. Tv-ensi-ilta.
Areenassa 30 vuorokautta.

Aiemmin tapahtunutta

Nick Cave: 20 000 päivää maan päällä
(20.000 Days on Earth, Britannia 2014) Komea musiikkielokuva laulaja-lauluntekijä Nick Caven elämästä Push the Sky Away -albumin teon aikaan. Mukana myös Kylie Minogue, Ray Winstone, Warren Ellis, Blixa Bargeld ja psykoanalyytikko Darian Leader. Ohjaus Iain Forsyth & Jane Pollard.
Vain kaksi vuotta ennen One More Time with Feelingiä tehty, Teemalla 19.1. esitetty 20 000 päivää maan päällä on aivan toisenlainen elokuva, Nick Cave -asteikolla suorastaan iloinen välitilinpäätös 57-vuotiaan taiteilijan siihenastisesta elämästä.
Areenassa 2.2. asti.

 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.