Hyppää pääsisältöön

Jori Sjöroos on 42-vuotias sadboi, joka kyseenalaistaa rap-musiikin nuorten ihmisten leikkikenttänä

Jori Sjöroos katsoo kameraan lähikuvassa pinkin taustan edessä.
Jori Sjöroos katsoo kameraan lähikuvassa pinkin taustan edessä. Kuva: Oskari Joutsen, YleX Jori Sjöroos

Jori Sjöroos, tuottajavelho PMMP:n ja Vestan soundien takana, on valmistellut nimeään kantavaa soolomateriaalia jo pidemmän aikaa. Ensimmäinen maistiainen saatiin vuonna 2017, kun mies julkaisi maalailevaa popherkistelyä huokuvan Animals-sinkun. Nyt Sjöroos on tehnyt musiikillisen täyskäännöksen julkaistessaan Post Malonen ja Lil Peepin soundimaailmasta ammentavan Sadboin.

Mutta kuinka uskottavasti 42-vuotias mies voi laulaa itsestään surullisena poikana?

– Kaikkien negatiivisten tunteiden, kuten mustasukkaisuuden, epävarmuuden tai vihan, alla on aina yksi tunne: suru. Koen, että vielä kaiken sen alla on viisivuotias minä, joka ne tunteet tuntee. Surullinen, viisivuotias minä, Jori Sjöroos avaa.

– Olen tietysti miettinyt samaa, että kyllähän voisin oikeastaan olla sadman, Sjöroos naurahtaa.

Julkaistuaan Animalsin Sjöroos kertoi omalla nimellä musiikin tekemisen vapauttavan artistin unohtamaan genrerajat ja tuottamaan juuri sellaista materiaalia kuin itsestä milloinkin parhaalta tuntuu.

Jori Sjöroos katsoo kameraan kädet yhdessä rintansa edessä pinkki tausta takanaan.
Jori Sjöroos käsittelee tulevalla albumillaan etenkin menneitä ihmissuhteitaan ja niissä tekemiään ratkaisuja. Jori Sjöroos katsoo kameraan kädet yhdessä rintansa edessä pinkki tausta takanaan. Kuva: Oskari Joutsen, YleX Jori Sjöroos

Ajatus Sadboin kaltaisesta emotrap-biisistä syntyi viime kesänä.

Suurta kansainvälistä suosiota nauttiva genre on tullut tutuksi etenkin Soundcloudissa uransa käynnistäneiden, surumielisten kaksikymppisten nuorten miesten musiikkityylinä.

Vaikka Sjöroosin hyppy emotrap-genreen voitaisiin hyvin nähdä kannanottona tämänhetkiseen hip hop -painotteiseen populaarimusiikkiskeneen, artisti haluaa korostaa, ettei kyseessä ole mikään statement.

– Mulle se on sairaan yksinkertainen asia. Jos innostun jostakin tyylistä ja haluan tehdä sellaisen biisin, niin sitten teen, hän tokaisee.

Sjöroos toteaa huomanneensa, että pop- ja rap-musiikkia pidetään usein nuorten leikkikenttänä, jonne hänen kaltaisellaan keski-ikäisellä miehellä ei ajatella enää olevan asiaa.

Ainakaan keski-ikäisten itsensä mielestä.

– Nuoret eivät ikinä sano, että olet liian vanha tekemään sitä tai tätä. Me itse luulemme, ettemme voi enää tehdä jotakin, Sjöroos pohtii.

– Haluan, että voin ajatella kuolinvuoteellani tehneeni juuri sitä, mitä huvitti.

Paluu nuoruuden Wembley-haaveisiin

Uuden genrealuevaltauksen lisäksi Sjöroosin musiikissa on tapahtunut myös toinen merkittävä muutos.

Niin Animalsilla kuin aiemmin Rooxx-nimellä tehdyllä sooloprojektilla kappaleiden vokaaleissa kuultiin The Hearingista ja Ruusuista tuttua Ringa Manneria sekä YleX:n Nosteessa-artistina kuultua Markus Perttulaa.

Vaikka Sjöroos oli aiemmin päättänyt, ettei enää milloinkaan laula tai esiinny itse, alkoi ajatus omalle epämukavuusalueelle houkutella.

Jo olemassa olevat suunnitelmat tulevasta albumista menivät uusiksi.

Jori Sjöroos hymyilee kameralle lähikuvassa pinkin taustan edessä.
"Päätin, että antaa palaa vaan: ei saa taantua! Tai saa, mutta minä en halua", Sjöroos kertoo päätöksestään laulaa ja esiintyä soolona. Jori Sjöroos hymyilee kameralle lähikuvassa pinkin taustan edessä. Kuva: Oskari Joutsen, YleX Jori Sjöroos

Keväällä julkaistavalla levyllä tullaan kuulemaan yhtä vierailevaa artistia, muuten äänessä on vain Jori Sjöroos. Ajatus tuntui vapauttavalta: enää hän ei olisi riippuvainen kenenkään muun panoksesta musiikkiinsa.

– Kaikki rohkaisivat, että tee itse. Silloin siitä tulee jotain uniikkia ja persoonallista, jotain täysin omanlaistaan.

Päätöksen myötä Sjöroos aikoo nousta myös esiintymislavoille sooloartistina. Ajatus on jännittävä, sillä tähän asti Sjöroos on suhtautunut keikkailuun ja esiintymiseen suorituksena.

– Joskus 17–18-vuotiaana mun suurin haave oli esiintyä joskus Lontoon Wembley-areenalla. Rupesin miettimään, että miksiköhän se haave on jotenkin karissut pois.

Kansainvälisille musiikkivesille tähtäävä Sjöroos epäilee, että syy on vanhenemisessa: jämähtämisessä ajatukseen siitä, millainen ihminen on tai ei ole – hän itse ajatteli pitkään, ettei ole mikään esiintyjä.

– Nyt haluan mennä ihmisten eteen esiintymään ja olemaan vuorovaikutuksessa yleisön kanssa, Sjöroos pohtii.

– Niin, ja itse nauttimaan elämästä siinä lavalla.

Jori Sjöroos vieraili Anne Lainnon Uuden musiikin X -lähetyksessä torstaina. Kuuntele haastattelu alta!