Hyppää pääsisältöön

Nuoren saksalaissotilaan Alfons Schulzin vaarallinen idea: käveli salaa Hitlerin makuuhuoneeseen pahamaineisessa Sudenpesässä

Hitlerin Sudenpesä
Hitlerin Sudenpesä Hitler

Sudenpesä (Wolfsschanze) oli natsi-Saksan diktaattorin Adolf Hitlerin pahamaineinen ja huipputarkasti vartioitu bunkkerikylä Itä-Preussissa, nykyisen Puolan alueella. Turvajärjestelyissä oli kuitenkin puutteensa. Nuori sotilas Alfons Schultz kävi uhkarohkeasti Führerin makuuhuoneessa.

Historia: Hitlerin Sudenpesä kertoo natseille keskeisen tukikohdan vaiheista. Adolf Hitler saapui Sudenpesään päivää ennen operaatio Barbarossan alkua. Saksa ja akselivalllat aloittivat hyökkäyksen 22.6 1941 Neuvostoliiton hallussa olevien puolaiskaupunkien pommituksilla. Führer vietti seuraavat sotavuodet suurimmaksi osaksi Sudenpesässä. Siellä palveli enimmillään 2 000 henkeä.

Turvajärjestelyjä parannettiin koko ajan. Bunkkereissa oli metrien paksuiset betonikatot, ja kulku alueella oli todella rajattua. Suoja-alueelle "A" eivät päässeet muut kuin Hitlerin lähipiiriin kuuluneet sekä alueen toimistoissa työskennelleet.

Otin kasvoilleni oikein tärkeän ilmeen― Sudenpesässä palvellut sotilas Alfons Schultz
saksalainen sotilas muistelee
saksalainen sotilas muistelee sota

Viestijoukoissa palvellut Alfons Schultz pääsi tutun SS-miehen avulla näkemään Führerin makuuhuoneen. Hitler ei tietenkään ollut huoneessaan paikalla.

-Yritin näyttää siltä, että olin luvallisella ja tärkeällä asialla. Otin kasvoilleni oikein tärkeän ilmeen.

- Sitten me menimme Führerin bunkkeriin ja makuuhuoneeseen. Siellä oli kenttävuode, ja sen päällä oli kirjahylly, jossa oli pari kolme kirjaa. Mietin, mitä Führer mahtoi lukea unettominä öinä.Otin kirjan, se käsitteli vatsasairauksia, toinen myös.Kiinnostuksen kohde kävi selväksi, Schultz muistelee.

Pienessä huoneessa oli vuode, lamppu ja kirjahylly. Seinällä roikkuu Fredrik Suuren muotokuva. Preussin kuningas Fredrik II (1712 - 1786) oli Hitlerin ihannoima tunnettu sotapäällikkö ja valistunut itsevaltias.

Jälkikäteen Schultzin temppu kuulostaa kohtalokkaan uhkarohkealta. Dokumentissa kerrotaan alueen kovasta kurista, mm. salaa tupakoineen sotilaan itsemurhasta.

Ohjelmassa kerrotaan myös Puolan valtion vaatimuksesta, että paikalla käyville kerrotaan bunkkerin ja natsihallinnon synkkää historiaa. Tällä varmastikin halutaan estää, ettei Sudenpesästä tule leimallisesti uusnatsien pyhiinvaelluskohdetta.

Historia: Hitlerin Sudenpesä on katsottavissa Areenassa huhtikuun 2019 loppuun.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua