Hyppää pääsisältöön

Talvisen tapaturman sattuessa ovat neuvokkaat kaverit tarpeen

Kevättalvella 1966 esitetty opetusohjelma muistutti ensiaputaitojen tärkeydestä. Mitä tehdä, kun kaverin jalka katkeaa hiihtomäessä, hän lyö kirveellä jalkaansa tai sattuu bussikolari? Sisältönsä ohessa ohjelman suurin anti on kuvallinen: näitä reippaita lapsia ja nuoria sekä heidän 1960-luvun arkeaan on ilo katsella!

Huomio: ohjelma on valtaosin mykkä, sekä selostusääni että musiikki puuttuvat.

Koulu-tv:n toimittaman ohjelman alussa nähdään monenlaisia arkisia tilanteita, joissa tapaturmia voi sattua. Itsensä voi satuttaa melkein missä vain: liikenteessä, harrastuksissa, työnteossa...

Ensimmäinen dramatisoitu kohtaus on hiihtomäestä. Poika on kaatunut suksilla ja hänen jalkansa on katkennut. Onneksi hän ei ole yksin, vaan ensiaputaitoiset kaverit tietävät heti, mitä tehdä. Yksi lähtee tien varteen hakemaan apua autoilijalta, toiset katkomaan puista oksia jalan lastoittamista varten. Kaikki antavat kaulaliinansa, jotta jalka saadaan oksin tuetuksi. Lastoitettu potilas vedetään pulkalla autolle ja hänet nostetaan Morriksen kyytiin.

– Oli sentään kiva kun pysähdyitte, siinä meni monta autoa ohi.
– Niinkö? Eivät kai arvanneet, että kysymyksessä oli tapaturma.
― Kimmo-niminen poika ja autoilija juttelevat.

Toisessa tilanteessa Tarja on satuttanut lumilinnassa kätensä ja saanut siihen syvän haavan. Onneksi koti on lähellä ja äiti osaa puhdistaa haavan asianmukaisesti. Grafiikka osoittaa, mitä tapahtuu, jos astuu rautanaulan päälle.

Pidäpäs sitä kättä siinä niin mä pesen ensin omat käteni.― Äiti aloittaa Tarjan käden hoitamisen.

Seuraava välähdys on eräkämpältä, johon teinipojat saapuvat hiihtäen ja alkavat hakata lumessa polttopuita. Yksi pojista, Pekka, lyö vahingossa kirveellä jalkaansa. Ei hätää: haava sidotaan, Pekalle rakennetaan suksikelkka ja potilas kuljetetaan lääkäriin.

Voi veljekset, tulee aika paljon verta!― Kaverit päivittelevät kirveellä jalkaansa lyöneen Pekan tilaa.

Lopuksi nähdään, millaista jälkeä syntyy, kun bussi ja kuorma-auto kolaroivat pikkukaupungissa lumipyryssä. Suomen Punaisen Ristin ensiapuyksikkö saapuu paikalle ja ottaa tilanteen haltuunsa.

Ohjelma on Elävän arkiston yleisötoive.

Lue lisää:

Lipeämyrkytyksen saanutta lasta hoidetaan (1949).

Lipeä poltti lapsen sisälmykset kuin tuli

Matti Kassilan vuonna 1949 ohjaama Lipeälapset varoitti vanhempia jättämästä tuhoisaa myrkkyliuosta lasten ulottuville. Elokuvan realistiset otokset pienten potilaiden hoitotoimista Helsingin yliopiston sairaalassa saattavat järkyttää.


Lue lisää:

Carita ja Göran Hildén (1949).

Kaija ja Jyrki pahanteossa 1949

Pikku Kaija ja isoveli Jyrki ovat varsinaisia vintiöitä. Vilkkaat sisarukset ehtivät päivän mittaan kohdata monta vaaratilannetta.

Lue lisää:

Tapaturmaisesti silmänsä loukannut poika (1953).

Poikien vaaralliset leikit

1950-luvun valistusfilmin aiheena ovat lasten vaaralliset leikit. Eivät kai jälleen ole valkoiset intiaanit asialla metsän reunassa?

Lue lisää:

Lapsipotilas saa silmäproteesin (1953).

Silmäproteesin valmistus 1953

Vastoin yleistä ajatusta tekosilmä ei olekaan pyöreä, vaan kupera. Lii-Filmin katsauksessa näemme, miten lapsipotilas vuonna 1953 sai uuden silmän menettämänsä tilalle.

Lue lisää:

Potilaan ensihoitoa Töölön sairaalassa (1968).

Yö Töölön sairaalan tapaturma-asemalla

Elämän rujompaan puoleen tutustutaan Hannu Karpon ja Leena Hallmanin raportissa vuodelta 1968. Liikenneonnettomuuksien uhrit Töölön sairaalan tapaturma-asemalla herättävät kysymyksen, miksi autoa ei saa ajaa väsyneenä, mutta lääkäri saa leikata.

Kommentit
 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

 • "Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

  Lahtelainen huumoripumppu provosoi Tampereella 1990.

  Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto