Hyppää pääsisältöön

Tänään Perjantaissa: 71-vuotias Ulla Ström pelaa räiskintäpeli CS:ää: "Pelaaminen on antanut minulle aivan uudenlaista yhteisöllisyyttä"

Perjantai sukeltaa 25. tammikuuta videopelien maailmaan ja kysyy, miksi aikuinen pelaa? Ovatko digitaaliset hiekkalaatikot ajanvietettä, yhteisöllisyyttä, itsensä kehittämistä vai mahdollisuus olla jumala toisessa todellisuudessa?

Rosa Kettumäen ja Sean Ricksin vieraina ovat eläkeläinen Ulla "General Ulla" Ström, toimittaja Hanna “Simspyöveli” Hantula sekä pelitutkija Mikko "manatic" Meriläinen.

71-vuotias Ulla Ström kertoo, että hän on elämänsä aikana tappanut vain yhden kyykäärmeen ja kärpäsiä. Mutta Counter Strike -pelissä hänellä on liipasinsormi ja käsikranaattikäsi herkässä.

- Johdan seniorien e-urheilujoukkue Grey Gunnersia. Pelaaminen on antanut minulle aivan uudenlaista tekemistä ja yhteisöllisyyttä elämään, vaikka aiemmin en olisi voinut kuvitellakaan pelaavani taistelupeliä, “General Ulla” kertoo.

Ulla Ström Perjantain haastattelussa keväällä 2017 ennen senioreiden CS-maaottelua Ruotsia vastaan:

YleX:n toimittaja Hanna Hantulalle videopelit ovat kanava suurille tunteille, mahdollisuus toteuttaa itseään, sosiaalista toimintaa - tai vain aivotonta ajanvietettä.

Tubettaja Simspyövelinä tunnettua Hantulaa kiehtovat erityisesti avoimen maailman seikkailupelit.

- Tulen olemaan ikuisesti Sims-fani, koska mikään ei ole rentouttavampaa kuin leikkiä jumalaa omassa pienessä universumissa. Mielestäni modernit videopelit ovat paras tarinankerronnan väline, minkä ihminen on keksinyt.

- Ihminen, joka vuonna 2019 ei ole vielä oppinut pelaamaan videopelejä, jää paitsi isosta ja tärkeästä osasta kulttuuria. Valitettavasti tämä koskee suurta osaa suomalaisista, Hanna Hantula sanoo.

Tampereen yliopiston pelitutkija Mikko Meriläinen viettää huomattava osa vapaa-ajastaan erilaisten pelien parissa. Virtuaalimaailmassa hänet on tunnettu jo viitisentoista vuotta nimellä ”manatic”.

Meriläisen mielestä on ilahduttavaa, että pelit kuuluvat yhä useamman aikuisen arkeen.

- Tämän päivän yhteiskunta painottaa suorittamista – kaiken pitää olla jotenkin hyödyllistä tai mitattavissa. Pelaaminen on monesti sille hyvä vastapaino, tärkeää juuri siksi, että se on niin näennäisen turhaa, Mikko Meriläinen sanoo.

Perjantain suoran lähetyksen aikana Perjantain Instagramissa on käynnissä IG-live. Livessä voi laittaa kysymyksiä illan vieraille. Parhaita kysytään illan mittaan.

Perjantai-dokkari: Tuhkan lapset

Illan Perjantai-dokkari, Uwa Iduozeen ohjaama Tuhkan lapset kertoo siitä, miksi nuori aviopari haluaa osaksi maailmantuhon jälkeistä, väkivaltaista, vieraskammoista heimoa.

Live-roolipelaaminen on Aila ja Niku Husulle intohimo ja ovi toisenlaiseen todellisuuteen. Pariskunnan larppiryhmä "Tuhkan lapset" on muinaissuomalainen, väkivaltainen ja vieraskammoinen heimo.

- Oman heimon puolustaminen antaa alkukantaista tyydytystä ja harmittoman kanavan päästää aggressiot pihalle, Niku Husu kertoo.

Perjantai-dokkarissa seurataan Tuhkan lapsia Puolassa järjestetyssä suuressa OldTown-live-roolipelitapahtumassa.

- Kyllä me vielä vanhainkodissakin larpataan. Kaikilla on ehkä Altzheimerin tauti, mutta ne luulevat olevansa haltioita. Auttaa eläytymiseen, kun ei muista enää kuka on oikeasti, nauravat Aila ja Niku Husu.

Perjantai-dokkari: Tuhkan lapset nähdään tv-ensi-illassa Perjantaissa 25. tammikuuta 2019. Dokkari löytyy jo nyt Areenasta.

Perjantai: Miksi aikuinen pelaa? Yle TV1 klo 21.05 perjantaina 25. tammikuuta.

TV-uusinnat Yle TV1:llä:
Perjantai-dokkarin uusinta lauantaina 19.1. klo 10.45.
Perjantai: Miksi en halua omia lapsia? sunnuntaina 20.1. klo 15.20 ja tiistaina 22.1. klo 23.05.

HALUATKO PERJANTAIN LIVE-YLEISÖÖN? KATSO OHJEET TÄSTÄ
PALAUTETTA TAI JUTTUVINKKEJÄ? OTA YHTEYTTÄ PERJANTAIN TOIMITUKSEEN

Perjantai: Miksi aikuinen pelaa? flaijeri.
Perjantai: Miksi aikuinen pelaa? flaijeri. Kuva: Topi Tirri / Yle Perjantai Perjantai

Uusimmat sisällöt - Perjantain artikkelit