Hyppää pääsisältöön

Kapina "seksilautalla" - 1970-luvun erikoisimman ihmiskokeen tarina

Tutkimusmatkan johtaja etsii vapaaehtoisia purjehtimaan lautalla Atlantin yli. Kesto kolme kuukautta. Naisia ja miehiä. Mieluiten naimisissa, mutta ilman puolisoa. Ikä 25-40.

Vastaisitko yllä olevaan ilmoitukseen?

Aika moni kriteerit 1970-luvun alussa täyttänyt ihminen ympäri maapalloa teki juuri niin. Heistä koottiin kuuden naisen ja neljän miehen kansainvälinen joukko projektia varten rakennetun Acali-lautan seiloreiksi ja tutkimusmateriaaliksi.

Tavoitteena oli vaatimattomasti maailmanrauha.

Miehistön täydensi heppu koko ajatuksen takana. Hän oli meksikolainen antropologi Santiago Genovés, joka oli ollut aiemmin mukana mm. Thor Heyerdahlin Ra- ja Ra II -papyrusvenematkoilla.

Genovés halusi tutkia ihmisten käyttäytymistä ääriolosuhteissa. Erityisesti häntä kiinnosti vaistonvarainen toiminta ja se, onko taipumus väkivaltaan geeneissä vai opittua.

Jännitteen luomiseksi valta Acalilla annettiin naisille. Lautan kapteeniksikin valittiin ruotsalainen Maria Björnstam. Ristiriitoja ei kuitenkaan meinannut syntyä "riittävästi", joten Genoves turvautui provosointiin ja manipulointiin, joista seurasi kapina - ja melkein murha!

Lehdistö oli puolestaan valinnut oman linjansa ja ristinyt Acalin skandaalinkäryisesti seksilautaksi, mikä osoittautui lopulta melkoiseksi liioitteluksi.

Tästä kaikesta ruotsalainen Marcus Lindeen on ohjannut mielenkiintoisen, jo moneen otteeseen palkitunkin dokumentin Acali - ihmiskoe lautalla (Flotten, 2018).

Elokuvan ytimen muodostavat tutkimusmatkan seitsemän vielä hengissä olevaa jäsentä, jotka eivät ole tavanneet reissun päättymisen jälkeen.

Heidän muistoissaan ja keskusteluissaan on vahvaa latausta, etenkin kun Lindeen on rakennuttanut lautan kopion kohtaamispaikaksi.

Dokumentti katsottavana Yle Areenassa 20.4.2019 asti.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua