Hyppää pääsisältöön

Suomalaiset muumit ovat maailmankuuluja – Muumilaakso-sarjaa juhlittiin sen ensi-illassa

Ohjaaja Steve Box ja Marika Makaroff hymyilevät kameralle.
Ohjaaja Steve Box ja Muumilaakso-sarjan äiti Marika Makaroff maailman ensi-illassa. Ohjaaja Steve Box ja Marika Makaroff hymyilevät kameralle. Kuva: Jussi Nahkuri Marika Makaroff,Muumilaakso (tv-sarja),Steve Box

Uusi Muumilaakso-sarja alkaa Ylen kanavilla helmikuussa, mutta jo nyt päästiin sarjan makuun, kun sitä juhlittiin maailman ensi-illassa! Paikalla oli arvovaltaista väkeä ympäri maailmaa meidän oma presidenttimme Tarja “Muumimamma” Halonen mukaan lukien. Miten sarjaa juhlittiin?

Ilta alkoi, kun kotimaiset ja kansainväliset vieraat astelivat “punaista mattoa”, eli muumimaisesti lattialle tehtyä räsymattoa pitkin Valkoiseen saliin.

JP Rantanen toivotti ihmiset kaikilla vallitsevilla kielillä tervetulleiksi ja aloitti puheensa lukemalla ensimmäisen otteen ensimmäisestä muumikirjasta Muumit ja suuri tuhotulva.

– Näin kaikki alkoi. Maailma tarvitsee juuri nyt rakkautta, suvaitsevaisuutta ja rohkeutta – enemmän kuin koskaan!

Ensi-ilta oli kansainvälinen ja streamin eli suoratoiston välityksellä sitä pääsi seuraamaan maailman joka kolkassa. Muumit tunnetaan lähes kaikkialla, mutta Suomen lisäksi muumit ovat maailmalla erityisen suosittuja Japanissa, Isossa-Britanniassa, Kiinassa ja Etelä-Koreassa. Tiesitkö, että 98% japanilaisista tietää, mitä muumit ovat? Tai sen, että norjalaisista 46% on jokin muumiesine?

Suomessa muumifanit kokoontuivat sateellittitapahtumaan Tampere-talolle. Heillä oli omat ohjelmanumeronsa, joista yksi oli streamin seuraaminen.

Suoratoisto esitettiin perjantaina 25.1. klo 19.30-20.45. Mikäli et päässyt seuraamaan tapahtumaa suorana, pääset juhlatunnelmaan streamatun lähetyksen tallenteesta.

Maailma tarvitsee juuri nyt rakkautta, suvaitsevaisuutta ja rohkeutta – enemmän kuin koskaan!― JP Rantanen
Muumilaakson näyttelijöitä, tekijöitä ja työryhmää kookoontuneena lavalle taputtamaan.
Ohjaaja Steve Box ja Marika Makaroff halaavat Makaroffin koskettavan puheen jälkeen. Makaroff kiitteli puheessaan kaikkia tekijöitä ja projektiin osallistuneita. Muumilaakson näyttelijöitä, tekijöitä ja työryhmää kookoontuneena lavalle taputtamaan. Kuva: Jussi Nahkuri Muumilaakso (tv-sarja),Marika Makaroff

Arvovaltaiset vieraat

Muumihahmojen ääninäyttelijöinä kuullaan joukko suomalaisia ja kansainvälisiä huippunimiä.

Streamin välityksellä yleisö pystyi seuraamaan paikalla olevaa juhlaväkeä ja näkemään kaikki Muumipeikot: Joonas Nordmanin, Christoffer Strandbergin, Taron Egertonin, Niiskuneidit: Saga Sarkolan, Alina Tomnikovin, Muumimammat: Satu Silvon sekä Rosamund Piken ja sarjan tuotantotiimistä esimerkiksi lavastaja Sarah Hauldrenin tai sarjan musiikintekijät Pekka Kuusiston sekä Samuli Kosmisen.

Paikalla oli näyttelijöiden ja tekijöiden lisäksi myös kutsuvieraina arvovaltaista väkeä, kuten Helsingin kaupungin ylimpiä virkamiehiä, suurlähettiläitä maailmalta ja presidentti Tarja Halonen.

Presidentti Tarja Halonen, Pentti Arajärvi ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila hymeilevät kameralle muumimukit käsissään.
Tilaisuudessa kilisteltiin tietysti muumimukeilla. Presidentti Tarja Halonen, Pentti Arajärvi ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila olivat Muumilaakson ensi-illan kutsuvieraita. Presidentti Tarja Halonen, Pentti Arajärvi ja Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila hymeilevät kameralle muumimukit käsissään. Kuva: Jussi Nahkuri Tarja Halonen,Pentti Arajärvi,Merja Ylä-Anttila,Muumilaakso (tv-sarja)

Helsingin kaupungin apulaispormestari Nasima Razmyar julisti puheessaan, että Tove Jansson ja muumit ovat yksi suosituimmista ja rakastetuimmista kansallisaarteistamme.

Koko Muumilaakso-sarjan äiti Marika Makaroff haluaa ennen kaikkea ylläpitää sarjalla arvokkaita muumiarvoja: rakkautta, rohkeutta ja ystävyyttä.

– Tarinoilla on suuri merkitys maailmaan, etenkin lapsille kerrottavilla tarinoilla, Makaroff toisti puheessaan ja kiitteli vuolaasti kaikkia tekijöitä ja tahoja, jotka sarjan ovat mahdollistaneet.

Muumilaakson näyttelijöitä vierekkäin poseeraamassa kameralle.
Sarjan suomen- ja ruotsinkielisissä ääninäyttelijöissä on huippunimiä. Muumilaakson näyttelijöitä vierekkäin poseeraamassa kameralle. Kuva: Ilmari Fabritius Muumilaakso (tv-sarja)
Muumilaakso-sarjan kansainvälisiä tähtiä.
Sarjan kansainvälilisiä tähtiä Edvin Endre, Jennifers Saunders, Rosamund Pike sekä Taron Egerton. Muumilaakso-sarjan kansainvälisiä tähtiä. Kuva: Jussi Nahkuri Muumilaakso (tv-sarja)

Muumimaista ohjelmaa

Koko taiteellinen työryhmä tuli Suomeen tutustumaan suomalaiseen luontoon, pohjoiseen valoon, Muumi-museoon, skandinaaviseen taiteeseen sekä Toven ateljeehen. Paikalla maailman ensi-illassa oli sarjan lavastaja Sarah Hauldren. Hauldren kertoi, että Suomi on erittäin kaunis maa, ja on ollut todella tärkeää käydä Suomessa, jotta hän voi tuoda maastamme vaikutteita sarjaan.

Esimerkiksi kaikki sarjassa nähtävät puut (itkupajua lukuunottamatta) ovat fantasiaversioita suomalaisista puista.

– Visuaalinen tiimimme ei kuitenkaan hakenut sarjaan suoraa vertailukohtaa Suomesta, vaan sarjassa nähdään suomalainen fantasiaversio, Hauldren kertoo.

Myös yleisö pääsi piirtämään muumeja! Muumikuvittaja Valtteri Heinonen opasti, miten muumille saadaan oikeanlainen pyöreys ja muumeille ominaiset piirteet.

Piirtelyä siivitti muumimainen, pieni syötävä: tarjolla oli tietysti Muumimamman retkileipiä ja pannukakkua.

Jännittävä jakso

Kutsuvieraat saivat nähdä yhden jakson nimeltä Yksin kotona. Paikan päällä esitettiin englanninkielinen jakso, jossa oli suomen- ja ruotsinkieliset tekstitykset. Sopimussyistä jaksoa ei voitu esittää streamin välityksellä ennakkoon.

Onneksi se on onnistunut!― Presidentti Tarja Halonen

Jaksossa Muumipeikko jää yksin kotiin, kun Muumipappa ja Muumimamma lähtevät seikkailulle kuten ennen vanhaan. Yksin kotiin jäävää lasta saattaa tietysti alkaa pelottaa ja ajatukset kulkeutuvat mörköihin. “Ei Muumilaaksossa ole hirviöitä”, sanoo Nuuskamuikkunen jaksossa.

– Onneksi se on onnistunut! Jakso on jännempi, kuin mitä aikaisemmissa sarjoissa. Minusta siinä on hyvä muumitunnelma; jännittävä ja filosofinen – se on hyvä yhdistelmä, Presidentti Tarja Halonen sanoo.

– Ainahan sitä pelkää, että olisi jotain vierasta, mutta nämä olivat “oikeita muumeja”!

Presidentti odottaa muilta jaksoilta myös elämästä nauttimista ja mainitsee, että tietysti myös jännityksistä selviäminen on yksi elämän nautinto.

Yleisöltä jakso sai hurjat suosionosoitukset.

Sarjassa kuultava musiikki

Tapahtumassa soi läpi illan musiikki Muumilaakso-sarjasta. Säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen vastaavat sarjan alkuperäisestä musiikista.

– Kaikki on uutta! Muumilaakso-sarjassa kuullaan monipuolista ja hyvää musiikkia, vastasivat säveltäjät ytimekkäästi.

Lisäksi sarjan jokaisessa jaksossa kuullaan musiikkia kansainvälisiltä ja kotimaisilta huippuartisteilta, joista yksi on esiintymässä paikan päällä: Chisu.

Chisu hymyilee silmät kiinni mikin edessä, Jori Sjöroos tämän takana pianon ääressä istualtaan.
Chisun ja Jori Sjöroosin duo Roosberg esitti ensi-illassa sarjassa kuultavan kappaleen. Chisu hymyilee silmät kiinni mikin edessä, Jori Sjöroos tämän takana pianon ääressä istualtaan. Kuva: Jussi Nahkuri Chisu,Muumilaakso (tv-sarja),jori sjöroos
Säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen katsovat kameraan.
Samuli Kosminen ja pekka Kuusisto sävelsivät musiikin Muumilaakso-sarjaan. Säveltäjät Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen katsovat kameraan. Kuva: Ilmari Fabritius Pekka Kuusisto,Muumilaakso (tv-sarja),Samuli Kosminen

Chisun ja Jori Sjöroosin muodostamalta duolta Roosbergilta kuullaankin jotain ihan uutta: varta vasten Muumilaakso-sarjaan tehty kappale.

– Kappale on omistettu Tove Janssonille. Hän on meidän sankarimme, Chisu sanoo hymyillen.

Roosbergin uuden kappaleen lisäksi sarjassa kuullaan 13 täysin uutta kappaletta muilta nimekkäiltä artisteilta kuten Tom Odellilta, First Aid Kitiltä, Declan McKennanilta ja MØlta. Sony Music/Columbia Recordsin ja Gutsyn yhteistyössä kuroman soundtrackin suomalaistähtiin kuuluu myös ALMA.

Jokainen artisti, vierailija, tekijä ja näyttelijä on enemmän tai vähemmän vannoutunut muumifani.

Muumilaakso-animaatiosarja tulossa Ylen kanaville 25.2.

Katso myös video ensi-illasta: minkälaisia haasteita Thelma ja Valtteri saivat suoritettavakseen illan aikana? Kenelle täytyy antaa suukko?

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso