Hyppää pääsisältöön

Eräänä aamuna oven takana odotti kihlakunnanvouti – oikeus antoi luvan takavarikoida tietokoneen mieheltä, jolta vaaditaan korvauksia laittomasta lataamisesta

Kuvituskuva, jossa kihlakunnanvouti takavarikoi laitteita
Elokuvien ja televisiosarjojen oikeudenomistajat hakivat markkinaoikeudelta todistelun turvaamiseksi takavarikkoon suomalaismiehen laitteita. Kuvituskuva, jossa kihlakunnanvouti takavarikoi laitteita Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,kati pehkonen

Elokuvien ja televisiosarjojen laittomasta lataamisesta syyttävien tekijänoikeuskirjeiden vyöry on hiipunut viime vuosina. Oikeudessa tekijänoikeuden omistajien otteet ovat kuitenkin koventuneet.

Markkinaoikeus on tehnyt ensimmäisen päätöksen takavarikosta todistelun turvaamiseksi tekijänoikeusasioissa. Kyse on todisteiden hankkimisesta hyvityskannetta varten.

Elokuvien ja televisiosarjojen oikeudenomistajat Crystalis Entertainment ja Scanbox hakivat markkinaoikeudelta todistelun turvaamiseksi takavarikkoon suomalaismiehen laitteita, kuten tietokoneita, tablettitietokoneita, muistitikkuja ja erilaisia ulkoisia tallennuslaitteita.

Yritykset kertoivat, että miehen ip-osoitteista oli merkittävissä määrin jaettu BitTorrent-vertaisverkossa muun muassa Black Sails -televisiosarjan jaksoja ja useita elokuvia.

– Turvaamistoimet myönnettiin kuulematta niiden kohteita, jolloin tämä tuli hänelle täytenä yllätyksenä. Oven takana oli yksi aamu kihlakunnanvouti ja siellä oli tietokone takavarikoitu tutkintaa varten, kertoo lakimies Herkko Hietanen Turre Legal -lakitoimistosta. Kyseessä on Hietasen asiakas.

Oikeus vetosi päätöksessään siihen, että tekijänoikeusasioita koskevissa riita-asioissa todistusaineisto voidaan hävittää hyvin nopeasti. Sen vuoksi markkinaoikeus halusi turvata yllätysmomentin, eikä päätöksestä kerrottu vastapuolelle ennen takavarikon toteuttamista.

Markkinaoikeus antoi päätöksen asiassa marraskuussa 2018.

“Piratismi vähenee, kun kiinnijäämisen riski on todellinen”

Oikeudessa yritykset ilmoittivat vaativansa mieheltä hyvitystä kustakin televisiosarjan jaksosta 500 euroa ja elokuvasta 750 euroa. Yhteensä vaadittavien hyvitysten summa on 31 700 euroa. Yritysten mukaan hyvitysvaatimusten määrä saattaa nousta, jos tietoon tulee lisää tekijänoikeuden loukkauksia.

Loukkauksista esitettiin todisteeksi vastaajan ip-osoitteesta havaittu BitTorrent-liikenne. Mukana asiakirjatodisteena oli myös muun muassa todisteiden hävittämisohjeita koskeva kuvakaappaus Muropaketti-keskustelupalstalta perustelemaan yllätyselementin tarvetta.

Asianajaja Joni Hatanmaa Hedman Partners -lakitoimistosta edustaa tapauksessa elokuvien ja televisiosarjojen oikeudenomistajia. Hän korostaa, että turvaamistoimessa on kyse piratismin vähentämisestä.

– Piratismi vähenee, kuten muukin yhteiskunnan sääntöjen vastainen toiminta, kun kiinnijäämisriskin uhka on todellinen ja siitä on todellisia seurauksia.

Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen
Lakimies Herkko Hietanen kertoo Turre Legal -lakitoimiston saaneen vuosien aikana tuhansia yhteydenottoja tekijänoikeuskirjeiden saajilta. Turre Legalin lakimies Herkko Hietanen Kuva: Taisto Lapila / Yle MOT,kati pehkonen

Markkinaoikeus on pitänyt kynnystä korkealla

Turvaamistoimet ovat tyypillisesti rikosprosessiin kuuluvia asioita, jolloin takavarikon tekee poliisi. Näin kävi esimerkiksi vuonna 2012, kun poliisi takavarikoi 10-vuotiaan tytön Nalle Puh -läppärin tekijänoikeusasiassa. Poliisi epäili, että koneelta oli ladattu laittomasti Chisun kappaleita.

Nyt tekijänoikeuskanteet käsitellään pääasiassa markkinaoikeudessa siviiliasioina. Takavarikot ovat mahdollisia myös siviiliasioissa todisteiden turvaamiseksi.

– Nyt ensimmäistä kertaa niitä on sitten oikeudenhaltijat alkaneet käyttämään. Siviilitakavarikko tai todisteiden turvaaminen on varsin raskas toimenpide ja saattaa aiheuttaa vahinkoa, sanoo Hietanen.

Markkinaoikeudelta on haettu todistelun turvaamistoimia tekijänoikeusasioissa aikaisemminkin, mutta niihin ei ole suostuttu. Marraskuussa annettu päätös on ensimmäinen, jossa turvaamistoimet myönnettiin.

Markkinaoikeuden ylituomari Kimmo Mikkola sanoo, että kynnys henkilökohtaisten laitteiden takavarikkoon on korkea.

– Tietokone on kansalaiselle varsin välttämätön väline pankkiasioinnin ja terveysasioiden, veroasioiden ja monien muiden asioiden hoitamisessa. Olemme arvioineet, että kynnys tällaiseen henkilökohtaiseen elämään kovasti vaikuttavan välineen poistamiseen on varsin korkea.

Aikaisemmin oikeus on kuullut turvaamistoimen kohteita ennen ratkaisua.

– Henkilöt, johon turvaamistoimet on ollut tarkoitus kohdistaa ovat usein halunneet sopia asian siinä vaiheessa, kertoo Hietanen.

Vastapuoli joutui asettamaan rahavakuuden

Elokuvien ja televisiosarjojen oikeudenomistajien on pitänyt asettaa rahavakuus ulosottovirastolle ennen takavarikon toteuttamista.

Oikeudenomistajia edustava asianajaja Hatanmaa ei halua kertoa vakuuden tarkkaa summaa. Se hänen mukaansa kuitenkin joitain kymmeniä tuhansia euroja.

Turvaamistoimi on kallis toimenpide. Hintaa tulee ulosottoviraston suorittamasta laitteiden tutkinnasta.

– Ulosottovirasto ei tarjoa laitteiden tutkintaa valtion kustannuksella, vaan sen tekee puolueeton asiantuntija. Ne kustannukset koituvat ensin hakijan ja lopulta loukkaajan maksettavaksi asian selvittelykustannuksina.

Hatanmaan mukaan tavoitteena on välttää vielä kalliimmat oikeudenkäyntikulut.

– Turvaamistoimet ovat yksi työkalu, millä pyritään välttämään vielä kalliimpi ja helposti laajentuva oikeudenkäynti. Yritetään päästä suoraan siihen ydinkysymykseen, onko loukkaus tehty taloudessa käytetyllä laitteella vai ei ole.

Aikaisemmissa hyvityskanteissa loukkaukseen syyllistyneen maksettavaksi on tullut omat ja vastapuolen oikeudenkäyntikulut, joiden summa on noussut yli 50 000 euroon.

Oikeudenhaltijat eivät pääse tietokoneeseen käsiksi

Markkinaoikeuden antama päätös koskee väliaikaisia turvaamistoimia. Takavarikon toteuttamisen jälkeen oikeudessa kuullaan vielä miestä, jolta takavarikko tehtiin. Sen jälkeen oikeudella on mahdollisuus asettaa voimaan lopullinen takavarikko.

– On hyvä täsmentää, että missään vaiheessa meidän asianajajatoimisto tai päämiehet eivät saa tietoja haltuunsa tai ylipäätään pääse käsiksi tietokoneeseen. Se mitä haetaan, on ulosottolaitoksen raportti siitä, mitä koneelta loukkaukseen liittyen löytyy, sanoo Hatanmaa.

Hatanmaa sanoo, että hänen päämiehensä saattavat tehdä turvaamistoimihakemuksia lisää.

– Niitä käytetään harkiten, mutta on aivan mahdollista, että niitä tullaan käyttämään lisää.


MOT: Leffapiraattien kurinpalautus – jälkinäytös
Maanantai 28.1.2019 TV1 kello 20 ja Areena kello 12.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit