Hyppää pääsisältöön

Historia: Keskitysleiri Ranskassa – eloonjääneet kertovat selviytymistarinansa

Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa.
Ranskassa toimi salaperäinen Natzweiler-Struthofin keskitysleiri. Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Yle TV1,Historia: Keskitysleiri Ranskassa

TV1 maanantaina 28.1.2019 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 2.2. klo 8.05, Areenassa

Marraskuun 23. päivä 1944 liittoutuneiden joukot vapauttivat Strasbourgin kaupungin itäisessä Ranskassa. Pian amerikkalaiset joukot suuntasivat eteenpäin kauemmas maaseudulle.

Muutamaa kuukautta aikaisemmin sotilastiedustelu oli saanut haltuunsa valokuvia, joista erottui rakennusryhmä aivan Rothaun kylän yläpuolella. Tuuhean metsän keskeltä sotilaat löysivät natsien keskitysleirin 15 parakkia, joita ympäröi sähköaita vartiotorneineen.

Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Alueella, jota natsi-Saksi oli hallinnut neljän vuoden ajan osana kolmatta valtakuntaa.

Ranskalaisdokumentissa Keskitysleiri Ranskassa (12) viimeiset leirin eloonjääneet kertovat hyytävät tarinansa ja tutkijat valottavat sen karmivaa historiaa.

Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa.
Jean Villerent oli keskitysleirille joutuessaan 19-vuotias nuorukainen. Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Yle TV1,Historia: Keskitysleiri Ranskassa

Ranskan historian synkimpiä hetkiä

Natzweiler-Struthofin keskitysleiri rakennettiin natsien avaaman graniittikaivoksen viereen. Leirin tavoitteena oli näännyttää vangit pakkotyöllä, mutta Struthof oli myös natsilääkäreiden laboratorio. Leirille päätyi yli 50 000 vankia.

Pelätty SS-päällikkö Heinrich Himmler lähetti keskitysleirille tuhansia Hitlerin yö ja usva -käskyllä eri puolilta Eurooppaa vangittuja poliittisia aktivisteja, joiden oli määrä kadota jäljettömiin.

Ranskan maaperällä sijainneesta keskitysleiristä vaiettiin pitkään. Historiadokumentti selvittää, miksi leiri rakennettiin ranskalaiseen metsään? Keitä olivat leiriä johtaneet natsikiduttajat? Mitä salatussa paikassa tosiasiassa tapahtui?

Leiriltä selviytyneiden kertomusten sekä erään vangin salaa laatimien piirustusten ansiosta pystytään jälkipolville kertomaan Natzweiler-Struthofin tarina. Se oli yksi Ranskan historian synkimmistä hetkistä.

Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa.
Hollantilainen Ernst Sillem virui keskitysleirillä 14 kuukautta. Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Yle TV1,Historia: Keskitysleiri Ranskassa

"Tällaisia asioita ihminen ei unohda”

Ranskalainen Jean Villerent on viimeisiä Natzweiler-Struthof leiriltä elossa selvinneitä. Villerent oli leirille joutuessaan 19-vuotias vastarintaliikkeen jäsen.

”Se oli leireistä kauheimpia. Siellä tapettiin ihmisiä vain huvin vuoksi. En ollut voinut kuvitellakaan, että ihmisiä saatettiin kohdella niin”, Villerent kertoo kokemastaan.

Ernst Sillem on toinen leirin viimeisistä hollantilaisista eloojääneistä. Hän virui leirissä 14 kuukautta. Sillem vaikeni tapahtumista vuosikymmeniä. ”Koko ajan vain vilkuili ympärilleen, josko löytäisi jotain syötävää. Nälkä meni muiden tunteiden edelle. Sivistys karisee vähä vähältä, kun on jatkuvasti nälissään.”

Jokaiselle keskitysleirin vangille annettiin numero. Vielä 74 vuotta myöhemmin Jean Villerent muistaa omansa. ”Minulla oli numero 19410. – Tällaisia asioita ihminen ei unohda.”

Memories Of A Nazi Camp. Ohjaus ja käsikirjoitus: Anne-Sophie Chaumier Le Conte. Tuotanto: ZED/ RMC Découverte/AB Thématiques, Ranska, 2017. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Vainojen uhrien muistopäivää vietettiin 27.1. Pahamaineinen Auschwitzin keskitysleiri vapautettiin kyseisenä päivänä vuonna 1945.