Hyppää pääsisältöön

Sankarisukeltaja palasi Thaimaan tulvaluoliin –“Kaikki tilanteet nousivat elävinä mieleen”

Mikko muistelee tapahtumia kädet levällään pimeässä luolassa otsalampun valossa.
Mikko Paasi muistelee, kuinka vaikeaa oli sukeltaa köysi toisessa ja poika toisessa kädessä. Mikko muistelee tapahtumia kädet levällään pimeässä luolassa otsalampun valossa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Tham Luang,Thaimaan pelastusoperaatio

Ylen tuore dokumentti Sukeltaja seuraa pelastussukeltaja Mikko Paasin tunteikasta paluuta Tham Luangin luola-alueelle. Paasi pääsi luolastoon ensimmäisten joukossa ja sai myös harvinaisen mahdollisuuden tavata pelastamiaan poikia. Dokumentissa nähdään myös Paasin operaation aikana kuvaamaa ainutlaatuista kuvamateriaalia.

Pohjois-Thaimaassa sijaitsevan Tham Luangin onnettomuusluolan suuaukko kylpee lämpimässä iltapäiväauringossa. Syvemmällä luolastossa vastassa on kosteaa ilmaa ja täysi pimeys. Vaarallisen luolan sisäänkäynti on ollut tiukasti aidattu heinäkuusta asti, eikä sinne ole päästetty vierailijoita, sillä se täyttyi vedestä lähes välittömästi pelastajien saatua pojat ulos luolasta.

Haastava pelastusoperaatio käynnistyi kesäkuussa 2018, jolloin 12 jalkapallojunioria ja heidän valmentajansa jäivät loukkuun tulvavedestä täyttyneeseen luolastoon. Heidän pelastamisestaan tuli iso kansainvälinen operaatio, johon osallistui tuhansia ihmisiä. Sukeltajat saivat lopulta kaikki luolaan jääneet turvallisesti ulos.

Mikko Paasi seisoo aidan takana pelastajatoverinsa Vernon Unsworthin kanssa.
Mikko ja pelastajatoverinsa Vernon Unsworth käyvät läpi tapahtumia mielessään päivittäin. Mikko Paasi seisoo aidan takana pelastajatoverinsa Vernon Unsworthin kanssa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Tham Luang,Thaimaan pelastusoperaatio,sukeltajat,luolat

Ensimmäisten luolaan päästettyjen ihmisten joukossa on suomalainen Mikko Paasi. Hän halusi palata tapahtumapaikalle heti kun se on mahdollista.

– Operaation jälkeen mieltä on pitkään vaivanneet monet kysymykset ja erittäin epäselvät muistikuvat tapahtumapaikasta ja tapahtumien kulusta. Olihan sinne tunteellista mennä. Kaikki tilanteet, mitä pelastusoperaation aikana oli ollut, palasivat elävinä mieleen, Mikko huokaisee.

Poikien kuljettaminen neljä kilometriä pitkän luolaston läpi vaati huolellista suunnittelua. Sukeltajaryhmä teki pitkiä päiviä ja kävi taistelua aikaa vastaan. Uhkana oli, että sadevesi täyttää koko luolaston. Myös poikien tila alkoi heikentyä ja turvakammion happipitoisuus laskea. Poikien oltua maan alla 15 päivää sukeltajat pääsivät aloittamaan vaativat kuljetukset. Reitillä mutainen vesi heikensi näkyvyyttä ja poikia jouduttiin vetämään veden pinnan alla pienten aukkojen läpi.

– Kun näki niitä ahtaita kohtia, missä oli ollut vaikeuksia, missä jäi kiinni jonnekin tai sotkeutui köysiin, niin tajusi ne riskit. Nyt vasta pikkuhiljaa on alkanut ymmärtää, miten rankka homma se oli, Mikko toteaa.

Mikko Paasi ryömii ahtaassa luolastossa.
Osa aukoista on niin ahtaita, ettei niistä meinaa mahtua ilman sukellusvarusteitakaan. Mikko Paasi ryömii ahtaassa luolastossa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang,sukeltajat

Sukeltaja Mikko Paasi seisoo pimeässä luolassa taskulampun kanssa.
Luolasto näyttää erilaiselta kuin hektisen operaation aikana. Sukeltaja Mikko Paasi seisoo pimeässä luolassa taskulampun kanssa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang,sukeltajat

Luolastossa vielä valtava määrä tavaraa

Mikko Paasi kävi luola-alueella ensimmäisen kerran tapahtuneen jälkeen joulukuun lopussa. Nyt tammikuussa hän palasi uudestaan, sillä hän kuuluu jälkisiivouksesta vastaavaan työryhmään. Sen tehtävänä on tyhjentää luolasto sinne jääneistä varusteista.

– Siellä tuoksuu vetiselle maakellarille ja pohja on edelleen todella kosteaa ja mutaista. 1,7 kilometrin kohdalla, siinä kuudennen ja seitsemännen kammion välisessä t-risteyksessä, tuli stoppi. Siitä eteenpäin luola on vielä veden vallassa, eikä sinne ole järkevää mennä, Mikko kertoo.

Mikko isossa luolakammiossa kahden miehen kanssa.
Mikko sekä pelastajakollegat Vernon Unsworth ja Joshua Morris etsivät operaatiossa käytettyä kulkureittiä kammion seinämästä. Mikko isossa luolakammiossa kahden miehen kanssa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,sukeltajat,Tham Luang
Mikon sormet näyttävät luolaston muotoja kartalta.
Luolasto koostuu ahtaista käytävistä ja suuremmista kammioista. Mikon sormet näyttävät luolaston muotoja kartalta. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Tham Luang,Thaimaan pelastusoperaatio,luolat
Mikko kosteassa luolassa kahden miehen kanssa.
Mikko tutki luolia operaatioon osallistuneiden Vernon Unsworthin ja Joshua Morrisin kanssa Mikko kosteassa luolassa kahden miehen kanssa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang,luolat,sukeltajat

Ryhmään kuuluu operaatioon osallistuneita sukeltajia, Thaimaan laivaston erikoisyksikön ja armeijan henkilökuntaa sekä luola- ja kiipeilyeksperttejä. Tähän mennessä he ovat päässeet etenemään neljän kilometrin mittaisen pelastusreitin lähes puoliväliin. Luolastossa arvioidaan olevan useita satoja paineilmasäiliöitä sekä muuta sukeltamiseen ja poikien siirtämiseen liittyvää välineistöä. Lisäksi sinne jäi vesipumppuja, letkuja ja köysiä. Ensimmäisellä käynnillä kuvattiin käytäviä ja onkaloita sekä kerättiin tietoja, joiden pohjalta tehdään tarkempi tyhjennyssuunnitelma.

– Haluan päästä perille asti, sinne mistä pojat pelastettiin. Valtaosa omista kamoistani on siellä perällä ja ne ovat varmasti huonossa kunnossa oltuaan vedessä yli puoli vuotta, käyttökelvottomia. Mutta se ei ole tärkeää, sillä henkisesti minulle on tärkeämpää päästä käymään koko reitti läpi, Mikko täsmentää.

Jälkityöt on tarkoitus aloittaa 2-3 viikon kuluttua, mutta eteneminen riippuu kuitenkin vedenpinnan korkeudesta luolaston loppupäässä. Kaikkien välineiden ulos saaminen saattaa kestää jopa useita kuukausia. Vaikka riskialtis pelastustehtävä oli raskas, kevenee olo joka kerta kun palaa paikan päälle ja tapaa ihmisiä, Mikko Paasi kertoo.

Sukeltaja Mikko Paasi luolan suuaukolla jälkisiivousryhmän kanssa
Jälkisiivousryhmä palaa luoliin vielä monta kertaa seuraavien kuukausien aikana. Sukeltaja Mikko Paasi luolan suuaukolla jälkisiivousryhmän kanssa Kuva: Mikko Paasi Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang,Thaimaa

– Nyt moniin kysymyksiin on saanut vastauksen. Mittakaavat ja etäisyydet ovat tarkentuneet. On ollut hienoa myös nähdä mukana olleita ihmisiä. Aina kun juttelee jonkun kanssa, alkavat palapelin palaset loksahdella yhteen, kun tulee uutta tietoa. Kaikki ne tarinat, mitä operaatioon osallistuneilla on, ovat uskomattomia. Mikä tärkeintä, on tullut se olo, että kaikki meni niin kuin piti ja mitään ei olisi voinut tehdä toisin, Mikko kiteyttää.

Poikien tapaaminen oli hieno kokemus

Iloinen Mikko Paasi jalkapallopoikien ympäröimänä
Poikien kohtaaminen oli Mikko Paasille iloinen yllätys. Iloinen Mikko Paasi jalkapallopoikien ympäröimänä Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang
Mikko kättelee iloista poikaa.
Mikko kättelee iloista poikaa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang
Mikko halaa poikaa.
Mikko halaa poikaa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio

Joulukuussa Mikko osallistui myös pelastustöissä menehtyneen Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen entisen sukeltajan Saman Kunanin muistojuhlaan. Iloisessa juhlassa paljastettiin muistopatsas, kerrottiin vitsejä ja tunnelma oli thaimaalaiseen tyyliin lähes karnevalistinen. Tilaisuudessa Mikko pääsi yllättäen tapaamaan myös pelastamiaan poikia ja heidän valmentajansa.

– Oli mahtavaa nähdä heidän pyöristyneitä kasvojaan, sillä kun viimeksi kohtasimme, he olivat todella riutuneessa kunnossa. He näyttivät normaaleilta lapsilta siellä pyöriessään. Halattiin ja muutamalla sanalla muisteltiin menneitä ja vaihdettiin kuulumisia, Mikko kertaa liikuttuneena.

Pelastumisensa jälkeen poikia on vartioitu tiukasti eikä media ole päässyt heitä tapaamaan.

– On hienoa, että heidät on pidetty pois mediasta, eikä heistä ole tehty traagisen tapahtuman maskotteja. Toivon vain, että he saavat keskittyä jalkapallon pelaamiseen ja koulun käymiseen niin kuin kuka tahansa lapsi.

Mikko ja jalkapallojoukkue ryhmäkuvassa.
Pelastajat tapasivat kaikki 12 hyvinvoivaa lasta ja valmentajansa joulukuussa 2018. Mikko ja jalkapallojoukkue ryhmäkuvassa. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio,Tham Luang

Kuuluisasta luolastosta tullut suosittu turistikohde

Tham Luangin luolaston aidatun suuaukon ulkopuolella mikään ei ole niin kuin ennen onnettomuutta. Ennen kesän 2018 tapahtumia luolastoalueella vieraili muutamia ihmisiä silloin tällöin. Sen jälkeen kun tulvaluolan lähialue marraskuussa avattiin, on paikan päälle virrannut useita tuhansia turisteja. Heistä lähes kaikki ovat thaimaalaisia, mutta myös yhä useampi ulkomainen vierailija löytää tiensä Tham Luang-Khun Nam Nang Nonin luonnonpuistoon.

Thaimaalaisille luola on vetovoimainen paikka onnettomuuden saaman suuren mediahuomion takia, mutta sitäkin tärkeämpää heille on se apu, mitä maailmalta virtasi poiken ollessa luolassa veden saartamina. Erityisesti heidät pelastaneet vapaaehtoiset sukeltajat ovat lähellä thaimaalaisten sydämiä.

Thaimaalaisia turisteja luolan ulkopuolella.
Thaimaalaiset tuevat luolastolle kunnioittamaan suureen operaatioon osallistuneiden apua. Thaimaalaisia turisteja luolan ulkopuolella. Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Tham Luang,Mikko Paasi,Thaimaan pelastusoperaatio

Turismi on tervetullut piristysruiske köyhälle Mae Sain kylälle. Luolaston sisäänkäynnin lähialueelle on pystytetty yli 100 kojua, joissa myydään vettä, elintarvikkeita, t-paitoja ja matkamuistoja. Alueelle rakennetaan paljon uusia rakennuksia ja käytössä ovat jo tapahtuneelle omistettu museo ja temppeli.

Myös Tham Luangin luolastosta aiotaan tehdä pelastusoperaatiosta kertova museo, kunhan vain ensin vesi laskee ja turva-aidat voidaan poistaa.

Thaimaalainen pariskunta seisoo luolan suuta kiertävän aidan edustalla
Thaimaalainen pariskunta haluaa ikuistaa vierailunsa kuuluisilla luolilla. Thaimaalainen pariskunta seisoo luolan suuta kiertävän aidan edustalla Kuva: Jukka Koskinen/Dakar Oy Mikko Paasi,Tham Luang,Thaimaan vallankaappaus 2006

Sukeltaja-dokumentti seuraa Mikko Paasin paluuta luolasto-aueelle

Tuoreessa Hannu Oksasen ohjaamassa Sukeltaja-dokumentissa Yle pääsee yksinoikeudella seuraamaan, kun Mikko Paasi ensimmäisten ihmisten joukossa palaa onnettomuusluolille. Dokumentissa nähdään myös Mikon tapaaminen pelastamiensa jalkapallopoikien kanssa. Thaimaassa heidät on pidetty tiukasti pois mediasta. Mukana on myös Mikon operaation aikana kuvaamaa aiemmin julkaisematonta videomateriaalia. Ohjaaja on Hannu Oksanen, Tuotantoyhtiö Mediatehdas Dakar Oy.

Doctop: Sukeltaja Yle Areenassa maanantaina 28.1 ja TV1 tiistaina 29.1 kello 20:00.