Hyppää pääsisältöön

Viikon 5 vinkit: Isä Brown ja Sohvaperunat palaavat - uusi draamasarja Aktivistit alkaa

Eugen Schauman och hans syster Sigrid med blommor i händerna.
Uusi draamasarja Aktivistit alkaa. Eugen Schauman och hans syster Sigrid med blommor i händerna. Kuva: Pietari Peltola Oskar Pöysti,Yle TV1

Viikolla viisi päästään nauttimaan jälleen Isä Brownin ja Sohvaperunoiden seurasta. Kemblefordin pikkukylän sielunpaimen Isä Brown ajella kitkuttaa taas tutulla munamankelillaan jakamaan laumansa lampaille paitsi herran sanaa, myös hyviä neuvoja. Sohvaperunat taas ovat valmiina kommentoimaan ja elämään kanssasi viikon televisiotarjontaa!

Viikon aikana on myös tarjolla liuta uutuuksia. Merkkien salat -ohjelmasarjassa tutustumme symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen johdattelemina symboleihin. Ohjelmasarja käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta. Emme aina tiedä, mitä merkkejä päällämme kannamme. Meitä ympäröi valtava salattu maailma, joka kätkeytyy populaarikulttuurin merkkeihin kuin myös uskonnollisiin symboleihin tai vaikkapa liikennemerkkien muotoihin ja väreihin.

Kotimainen uusi draamasarja Aktivistit sijoittuu 1900-luvun alun Helsinkiin ja sen keskiössä on pommi-iskuja ja poliittisia murhia. Sarja esittelee uuden näkökulman mielenkiintoiseen ajanjaksoon Suomen historiassa, häikäilemättömään maailmaan, jossa kaikki on sallittua. Lauri Maijalan ohjaaman ja käsikirjoittaman historiallisen draaman pääosissa nähdään Oskar Pöysti, Stella Laine, Pelle Heikkilä, Pekka Strang, Elias Westerberg ja Linda Manelius. Sarja pohjautuu Erik Söderblomin alkuperäistarinaan.

Elokuvafanit pääsevät nauttimaan Teemalauantaissa Robert Altmanin tuotoksista, ja Scorsese-faneille on tarjolla satiirinen, Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva newyorkilaisen pörssimeklarin rikastumisesta ja makeasta elämästä mutta myös rahamaailman korruptiosta, rikoksista ja huijauksista.

Penkkiurheilijoille on tarjolla muun muassa SM-hiihtoja ja e-urheilua Assembly Winter -tapahtumasta!

Katso viikon tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 28.1.

Elämän tarkoitus 1/8 - Uusi sarja

Yle Fem klo 18.30
(Meningen med livet) Anna Lindman pohtii kahdeksan tunnetun ruotsalaisen kanssa elämän tarkoitusta. Ensimmäisessä jaksossa kirjailija Theodor Kallifatides matkustaa Annan kanssa synnyinkaupunkiinsa Ateenaan keskustelemaan elämän suurista kysymyksistä. Yle Areena 91 päivää

Nainen ja mies katsovat kameraan ja hymyilevät. Taustalla jonkinlainen kaupunkinäkymä.
Elämän tarkoitus. Nainen ja mies katsovat kameraan ja hymyilevät. Taustalla jonkinlainen kaupunkinäkymä. Kuva: SVT/Yle asiaohjelmat,elämän tarkoitus

Historia: Keskitysleiri Ranskassa (12)

Yle TV1 klo 19.00
(Memories Of A Nazi Camp) Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Viimeiset leirin eloonjääneet kertovat tarinansa ja tutkijat valottavat sen karmivaa historiaa.
Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa.
Historia: Keskitysleiri Ranskassa. Natzweiler-Struthof oli toisen maailmansodan vähemmän tunnettu keskitysleiri, joka sijaitsi Ranskan Alsacessa. Yle TV1,Historia: Keskitysleiri Ranskassa

Sutinaa maailmanlopun edellä (12)

Yle TV2 klo 21.30
(Seeking a Friend for the End of the World, USA 2012) Keira Knightleyn tähdittämässä elokuvassa valtava asteroidi lähestyy maapalloa ja mies päättää käyttää viimeiset kolme viikkoaan nuoruudenrakastettunsa etsimiseen. Kyytiin tunkeva naapuri heittää kapuloita rattaisiin epätavallisessa romanttisessa komediassa. Pääosissa Steve Carell ja Keira Knightley. Ohjaus Lorene Scafaria. Yle Areena 15 päivää

Nainen ja mies istuvat autossa ja hymyilevät. Takapenkillä istuu koira.
Sutinaa maailmanlopun edellä. Nainen ja mies istuvat autossa ja hymyilevät. Takapenkillä istuu koira. Kuva: Focus Features / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Sutinaa maailmanlopun edellä

TIISTAI 29.1.

Adam & Eva 1/8 - Uusi sarja alkaa

Yle Fem klo 18.30
Ovatko nykymaailman arvot luoneet meille vapaamielisyyden paratiisin vai olemmeko unohtaneet kristillisiin arvoihin perustuvan moraalipohjamme? Tanskalaiset Adam Holm ja Eva Selsing pohtivat moraalisia valintatilanteita matkatessaan ympäri maata. Sarjan jaksoissa he vierailevat mm. parinvaihtoklubilla, kirkossa, vankilassa, vastaanottokeskuksessa ja kotiäidin perheessä. Keskusteltavat aiheet vaihtelevat uskottomuudesta ja abortista äitiyteen ja pakolaisuuteen. Yle Areena 30 päivää

Docstop: Sukeltaja

Yle TV1 klo 20.00 ja Yle Areena 28.1.
Suomalaisesta Mikko Paasista tuli kesällä 2018 muutamassa päivässä maailmankuulu sankari ja Thaimaan kuninkaan palkitsema ritari. Paasi pelasti sukeltajatovereineen 12 luolaan tulvan vangeiksi jäänyttä nuorta jalkapalloilijaa sekä heidän valmentajansa varmalta kuolemalta.

Dokumenttielokuva Sukeltaja seuraa Mikko Paasin paluuta Pohjois-Thaimaahan, Tham Luangin luola-alueelle ensimmäistä kertaa pelastusoperaation jälkeen. Tapahtumapaikalla mieleen nousevat monenlaiset muistot ja tunnelmat. Luolan pimeydessä on tällä kertaa aikaa myös pohdinnoille. Paasi pääsee tapaamaan myös pelastamiaan poikia sekä paikallisia operaatioon osallistuneita ihmisiä. Hengenvaarallisen kokemuksen jälkeen kenenkään elämä ei ole entisellään.

Dokumenttielokuva Sukeltaja on kertomus paluusta traagisten tapahtumien näyttämölle sekä tarpeesta käydä hurja kokemus läpi uudestaan. Dokumentissa kuullaan myös ensimmäistä kertaa ikinä luolasta pelastettuja poikia. Thaimaassa heitä on pitkään suojeltu median pyöritykseltä. Ohjelman on tuottanut tuotantoyhtiö Dakar. Yle Areena toistaiseksi

Mikko Paasi palaa Thaimaan luola-alueelle ja käy lävitse pelastusoperaation dramaattisia tapahtumia.
Docstop: Sukeltaja. Mikko Paasi palaa Thaimaan luola-alueelle ja käy lävitse pelastusoperaation dramaattisia tapahtumia. Yle TV1,Mikko Paasi,Docstop: Sukeltaja

Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu, Nanna?

Yle TV2 klo 21.00
Miksi Nanna kiipesi samaan puuhun kuin pikkuveli, kiersi saman köyden kaulalleen ja kuvitteli miten Ville kuoli? Nanna ja hänen veljensä Jussi kertovat Mape Morottajan vieraina, miltä tuntuu pelätä läheisen tappavan itsensä. Yle Areena toistaiseksi

kaksi naista ja mies istuvat sohvalla kotoisassa miljöössä ja katsovat kameraan. Toisella naisella on vihreä, toisella keltainen paita.
Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu Nanna? kaksi naista ja mies istuvat sohvalla kotoisassa miljöössä ja katsovat kameraan. Toisella naisella on vihreä, toisella keltainen paita. Kuva: Yle Kuvapalvelu / Mirva Lahtimaa Tuhkimotarinoita,Tuhkimotarinoita: Mitä kuuluu Nanna?

Kino Suomi: Ralliraita 1 (S)

Yle Teema klo 21.45
(2009) Markku Pölösen komediassa autovarkauksia tehtaillut nuorukainen päätyy maaseudulle keskelle bensan- ja pakokaasunkatkuista rallikisaa. Pääosissa: Olavi Uusivirta, Heikki Silvennoinen, Laura Birn, Peter Franzen. Yle Areena 31 päivää

Laura Birn ja Eeva Litmanen elokuvassa Ralliraita 1.
Kino Suomi: Ralliraita. Laura Birn ja Eeva Litmanen elokuvassa Ralliraita 1. Kuva: Yle Kuvapalvelu Laura Birn,Eeva Litmanen,Markku Pölönen,Ralliraita

KESKIVIIKKO 30.1.

Merkkien salat 1/8 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 21.00 ja Yle TV1 31.1. klo 20.00
Kolmiot, emoijit, paholaiskuvat, käsimerkit – Meitä ympäröi ikivanha symbolien kieli. Käytämme sitä etenkin silloin, kun sanat eivät riitä tai puhe on liian hidasta.

Merkkien salat -ohjelmasarjassa tutustumme symbolitutkija Liisa Väisäsen ja toimittaja Ella Kannisen johdattelemina symboleihin. Ohjelmasarja käsittelee symboleita, joita löytyy suomalaisten elämästä ja arjesta. Emme aina tiedä, mitä merkkejä päällämme kannamme. Meitä ympäröi valtava salattu maailma, joka kätkeytyy populaarikulttuurin merkkeihin kuin myös uskonnollisiin symboleihin tai vaikkapa liikennemerkkien muotoihin ja väreihin.

Sarja paljastaa symbolien takaa aukeavan valtavan maailman. Symbolien avulla ihmiset voivat kommunikoida keskenään, vaikka eivät ymmärtäisi sanaakaan toisen puheista. Varsinkin kun olemme menossa emojien avittamana kohti globaalia visuaalista kulttuuria. Taiteessa symboliikka on toiminut aina avaimena teosten maailmaan. Liput, vaakunat, tunnukset. Symbolit kantavat pienten tai isojen yhteisöjen arvoja, olivat ne uskonnon, taiteen, tapojen merkkejä.

Merkkien salat -sarjan aiheita ovat mm. Kolmio ja illuminati, erilaiset käsimerkit, sydän-merkin symboliikka, paholaiskuvat, numeroihin ja lukuihin liittyvä symboliikka, ruokaan ja syömiseen liittyvät symbolit, hiusten ja karvojen merkitykset kautta aikojen sekä Graalin malja. Ohjelma lupaa, että sen katsottuasi, näet maailman erilaisin silmin. Yle Areena toistaiseksi

Ella Kanninen ja Liisa Väisänen vanhojen arkistoniteiden edessä
Merkkien salat. Ella Kanninen ja Liisa Väisänen vanhojen arkistoniteiden edessä Kuva: Marco Peretto Ella Kanninen,teeman kulttuuri

Matkamiehet Brydon ja Coogan Espanjassa 1/6 - Uusi sarja alkaa!

Yle Teema klo 21.30
(The Trip to Spain) Herkkusuut Steve Coogan ja Rob Brydon tekevät jälleen yhteistä matkaa, tällä kertaa ympäri ämpäri Espanjaa. Matka alkaa baskimaasta ja edessä on ensimmäinen arvioitava ravintola ja ikivanhoja luolamaalauksia. Yle Areena 60 päivää

Kaksi miestä seisoo laivan kannella ja katsoo merelle.
Matkamiehet Brydon ja Coogan Espanjassa. Kaksi miestä seisoo laivan kannella ja katsoo merelle. Kuva: Yle Kuvapalvelu matkailuohjelmat,Matkamiehet Brydon ja Coogan Espanjassa

Paratiisi (12)

Yle Teema klo 22.00
(Paradise, Venäjä/Saksa 2016) Draama kolmesta ihmisestä, joiden tiet risteävät sodan kurimuksessa. Olga on venäläinen aristokraattinen emigrantti ja Ranskan vastarintaliikkeen jäsen, Jules ranskalainen kollaboraattori ja Helmut, korkea-arvoinen SS-upseeri. Ohjaus: Andrei Kontshalovski. Pääosissa: Julia Vysotskaja, Peter Kurth, Philippe Duquesne. Yle Areena 31 päivää

TORSTAI 31.1.

Isä Brown ja hänen laumansa (12) 1/10 - Uusi tuotantokausi alkaa!

Yle TV1 klo 17.10
(Father Brown, S7) Kemblefordin pikkukylän sielunpaimen Isä Brown ajella kitkuttaa taas tutulla munamankelillaan jakamaan laumansa lampaille paitsi herran sanaa, myös hyviä neuvoja.

Siinä sivussa hänen onnistuu löytää valikoituja johtolankoja tapahtuneista rikoksista, jotka ovat jääneet virkavallalta huomioimatta. Sillä mikäpä paljastaisi päällepäin, että tällä leppoisalla ja joviaalilla pappismiehellä olisi näinkin tarkat silmät ja teräviä ajatuksia. Tuotanto: BBC, Britannia, 2019
Yle Areena 30 päivää

Lue lisää tästä

Mark Williams näyttelee pikkukylän pappia isä Brownia, joka ratkoo sivutyönään rikoksia.
Isä Brown ja hänen laumansa. Mark Williams näyttelee pikkukylän pappia isä Brownia, joka ratkoo sivutyönään rikoksia. Yle TV1,Mark Williams,isä brown ja hänen laumansa

Orjuus nyt: Lapset kauppatavarana

Yle TV 1 klo 19.00 ja Yle Areena 28.1.
(Why Slavery, Selling Children) Intian talous kukoistaa, mutta samalla kuilu köyhien ja rikkaiden välillä kasvaa. Monet köyhät perheet myyvät pakon edessä lapsensa. Dokumentti seuraa orjiksi myytyjä lapsia, jotka raatavat kaikki päivät raskaassa työssä, osa seksiorjiksi pakotettuina. Heidän kaltaisiaan on miljoonia. Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Lapsi seisoo ruohikkoisella alueella lehmän selässä, paimenpiiska kädessä.
Orjuus nyt: Lapset kauppatavarana. Lapsi seisoo ruohikkoisella alueella lehmän selässä, paimenpiiska kädessä. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat,Orjuus nyt: Lapset kauppatavarana

Kino Klassikko: Suuri gangsterisota (16)

Teema klo 21.00
(Once Upon a Time in America, USA/Italia 1984) Viiden vuosikymmenen ajalle ulottuva mahtava eepos brooklynilaisten gangsterien elämästä aina lapsuudesta ja kieltolain ajoista lähtien. Pääosissa Robert De Niro, James Woods, Elizabeth McGovern, Treat Williams, Tuesday Weld, Jennifer Connelly, Joe Pesci ja Danny Aiello. Ohjaus Sergio Leone. Yle Teema 8 päivää

Ulkolinja: Miehemme Kairossa (12)

Yle TV1 klo 22.05
(Our Man in Cairo) Vuonna 2011 Kairossa kuohui. Vanha valta kaatui, ja demokratian uskottiin voittavan. Pian valtaan nousi Abdel Fattah al-Sisi, joka johtaa Egyptiä itsevaltiaan ottein. Sananvapautta ei tunnusteta ja mielipiteensä vuoksi vangittuja kidutetaan. EU ja Yhdysvallat ummistavat silmänsä, taloudellisen ja poliittisen yhteistyön takia. Yle Areena 90 päivää

Amnesty Internationalin mielenosoittajia
Ulkolinja: Miehemme Kairossa. Amnesty Internationalin mielenosoittajia Kuva: Yle Kuvapalvelu Ulkolinja,Ulkolinja: Miehemme Kairossa

PERJANTAI 1.2.

Hiihdon SM-kisat

Yle TV2
1.2. klo 9.20 ja 11.55
2.2. klo 10.25 ja 14.50
3.2. klo 11.25

Maastohiihdon suomenmestaruudesta kisataan tänä vuonna Imatralla. Kilpailut alkavat perjantaina naisten ja miesten perinteisen 10 km ja 15 km -hiihdoilla. Viestit hiihdetään lauantaina ja sprintit sunnuntaina.

Sohvaperunat - Uusi kausi alkaa!

Yle TV2 klo 21.00
Sohvaperunat ovat taas valmiina kommentoimaan ja elämään kanssasi viikon televisiotarjontaa. Sohvaperunat on kahdella Kultaisella Venlalla palkittu dokumentaarinen viihdeohjelma, joka kertoo suomalaisista perheistä, ystävistä ja pariskunnista ja siitä, mitä tv:stä tulee juuri nyt. Yle Areena toistaiseksi

Sohvaperunoita 7. tuotantokaudella, paljon ihmisiä istumassa sohvalla ja sen takana.
Sohvaperunat. Sohvaperunoita 7. tuotantokaudella, paljon ihmisiä istumassa sohvalla ja sen takana. Kuva: Pyry Pietiläinen / Yle Kuvapalvelu Sohvaperunat

Kino: The Wolf of Wall Street (16)

Yle Teema klo 21.00
(USA 2013) Martin Scorsesen satiirinen, Leonardo DiCaprion tähdittämä elokuva newyorkilaisen pörssimeklarin rikastumisesta ja makeasta elämästä mutta myös rahamaailman korruptiosta, rikoksista ja huijauksista. Pääosissa Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Margot Robbie, Matthew McConaughey, Kyle Chandler, Rob Reiner ja Joanna Lumley. Uusinta. Ei Areena-oikeuksia

Leonrado DiCaprio elokuvassa The Wolf of Wall Street.
The Wolf of Wall Street. Leonrado DiCaprio elokuvassa The Wolf of Wall Street. Leonardo DiCaprio,The Wolf of Wall Street

LAUANTAI 2.2.

Teemalauantai: Robert Altman

Yle Teema klo 21.15
Teemaillassa kaksi mestariohjaaja Robert Altmanin elokuvaa: rakkautta, salaisuuksia, rikoksia ja jazzia vuosilta 1985 ja 1996. Hulluna rakkaudesta on myös kahden suurenmoisen näyttelijän, Harry Dean Stantonin ja Sam Shepardin, muistonäytös. Kansas City on jazzintäyteisen gangsteridraaman ensiesitys Ylessä.

Hulluna rakkaudesta
(Fool for Love, USA 1985) Intohimodraama rapistuneessa motellissa: cowboy vaatii kiihkeästi naistaan takaisin eikä pysty ymmärtämään, mikä heidät erotti. Pääosissa Sam Shepard, Kim Basinger, Harry Dean Stanton, Randy Quaid. Ohjaus Robert Altman, Sam Shepardin näytelmästä. Yle Areena 7 päivää

Kansas City
(USA 1996) Rakkautta, rikoksia ja politiikkaa 1930-luvun Kansas Cityssä, jazzin pyhätössä ja gangstereiden paratiisissa. Ohjaus Robert Altman. Pääosissa Jennifer Jason Leigh, Miranda Richardson, Harry Belafonte, Steve Buscemi. Yle Areena 30 päivää.

Kansas City -elokuvan juliste.
Kansas City. Kansas City -elokuvan juliste. Robert Altman,Teemalauantai,Kansas City

Assembly Winter

Yle TV2 klo 22.00 & Yle Areena
Vuodesta 1992 järjestetty Assembly on yksi maailman tunnetuimmista ja suurimmista tietokoneohjelmoinnin, pelaamisen ja mediataiteen harrastajien kilpailutapahtumista Vuodesta 2007 lähtien tapahtuma on järjestetty kaksi kertaa vuodessa. Helsingin Messukeskuksessa järjestettävä Assembly Winter keskittyy pelaamiseen. Lähetyksen juontaa Otto Rönkä. Yle näyttää mielenkiintoisimmat pelit suorana Kakkosella ja Yle Areenassa.

SUNNUNTAI 3.2.

Aktivistit 1/3 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV1 klo 21.05 ja katalogina Yle Areenassa
Pommi-iskuja ja poliittisia murhia 1900-luvun alun Helsingissä: Ylen alkuperäissarja Aktivistit esittelee uuden näkökulman mielenkiintoiseen ajanjaksoon Suomen historiassa, häikäilemättömään maailmaan jossa kaikki on sallittua. Lauri Maijalan ohjaaman ja käsikirjoittaman historiallisen draaman pääosissa nähdään Oskar Pöysti, Stella Laine, Pelle Heikkilä, Pekka Strang, Elias Westerberg ja Linda Manelius. Sarja pohjautuu Erik Söderblomin alkuperäistarinaan.

Kolmiosainen draamasarja on fiktiota, mutta perustuu todellisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Suomessa eletään sortovuosien aikaa ja kansallismieliset suomalaiset haaveilevat itsenäistymisestä Venäjän valtakunnasta. Sarjan keskiössä ovat nuoret aktivistit, jotka ovat valmiita vaikka uhraamaan ihmishenkiä Suomen itsenäistymisen eteen. Ylen tilaama sarja on toteutettu yhteistyössä Suomen elokuvasäätiön, Business Finlandin, Svenska Kulturfondetin ja Svenska Literatursällskapetin kanssa. Sarjan on tuottanut Helsinki -filmi Oy. Yle Areena 2 vuotta

Eugen Schauman och hans syster Sigrid med blommor i händerna.
Aktivistit. Eugen Schauman och hans syster Sigrid med blommor i händerna. Kuva: Pietari Peltola Oskar Pöysti,Yle TV1

Taiteen hinta ja arvo

Yle Fem klo 22.00
(Pengar och priset på konst) Elämme maailmassa, missä kaikki on kaupan ja kaikella on hintansa, mutta mikä oikeastaan määrittelee taideteoksen hinnan? Miksi yhdestä teoksesta ollaan valmiita maksamaan miljoonia ja toisesta ei juuri mitään? Tuoreessa dokumentissa haastatellaan taiteen keräilijöitä, taidevälittäjiä, huutokaupanpitäjiä sekä useita nykytaiteilijoita. Ohjaaja: Nathaniel Kahn, Yhdysvallat 2018. Yle Areena 61 päivää

Mies seisoo galleriassa alastoman naisveistoksen vieressä.
Taiteen hinta ja arvo. Mies seisoo galleriassa alastoman naisveistoksen vieressä. Kuva: Dogwoof Ltd/Yle asiaohjelmat,Taiteen hinta ja arvo

Stacey Dooley: Floridan seksirikolliset (12)

Yle TV2 klo 22.00
(Stacey Dooley Investigates: Second Chance Sex Offenders) Brittitoimittaja Stacey Dooley perehtyy Floridan tapaan käsitellä seksirikollisia. Kun floridalaiset pedofiilit ja muut seksirikolliset ovat kärsineet tuomionsa, heitä odottaa vielä toinen tuomio: elinikäinen merkintä seksirikollisten rekisterissä sekä tiukat asuinpaikkarajoitukset. Floridassa tuomitut seksirikolliset ovat merkittyjä loppuelämänsä ajan. Onko se oikein vai ansaitsevatko he toisen mahdollisuuden elää normaaleina yhteiskunnan jäseninä? Yle Areena 40 päivää

Lue myös - yle.fi:stä poimittua