Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Moraalimittari kannustaa lapsia ajattelemaan omilla aivoillaan

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Mikko Kärnä kirjoitti (Uusi Suomi, Puheenvuorot 25.1.) Ylen lastenohjelmien ohjelmasarjasta Moraalimittari otsikolla "Haluaako Yle aivopestä alle kouluikäisiä lapsia?".

Moraalimittari-sarjassa käsitellään sen nimen mukaisesti moraalikysymyksiä, ja ohjelma on suunnattu kouluikäisille lapsille. Kärnän mainitsemassa jaksossa ei ole kyse lihansyönnistä, vaan siinä käsitellään koululuokan kanssa klassista aristotelista hyvettä eli kohtuullisuutta.

Kohtuuden käsitettä käydään läpi kuvitteellisten esimerkkien avulla. Kyseisessä jaksossa pedagogisena esimerkki on koululainen, joka vastustaa kiihkeästi lihansyöntiä. Jakson aikana koululuokka keskustelee studiossa sen sisällöstä kohtuuden näkökulmasta ja yrittää löytää siihen ratkaisun.

Ohjelma esitettiin kouluikäisten ohjelmapaikalla. Se on erotettu pienten lasten ohjelmistosta omalla ohjelmatunnuksellaan. Moraalimittari-sarjassa Yle kannustaa kouluikäisiä lapsia ajattelemaan omilla aivoillaan.

Teija Rantala
päällikkö, Yle Lapset ja nuoret