Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa pääkuva

YleX Nosteessa: Lanai tekee pehmeää indiefolk-herkistelyä, jossa laulajien äänet kietoutuvat toisiinsa aamu-usvan lailla

Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa oranssin seinän vieressä, kuva otettu portaiden "ristikon" läpi.
Mies soittaa kitaraa ja nainen laulaa oranssin seinän vieressä, kuva otettu portaiden "ristikon" läpi. Kuva: Toni Pallari Nosteessa (YleX)

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta, tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Lanai.

Lanai tekee herkkään indiefolkkiin yhdistettyä americanaa.

Uuden musiikin X:n toimittajat Ida Karimaa ja Anne Lainto kommentoivat:

– Pidätkö suomalais-ranskalaisesta Eva + Manu -duosta? Sitten pidät varmasti myös uudesta kotimaisesta kaksikosta nimeltä Lanai. Lanain debyyttisingle Follow The Sun esittelee herkkää indiefolk-osaamista, jossa bändin muodostavien Tanjan ja Peten äänet kietoutuvat toisiinsa kesäisen pehmeän aamu-usvan lailla. Kaksikko kertoo inspiroituvansa vahvasti amerikkalaisesta laulunkirjoitusperinteestä ja americana-soundista, joten maaliskuussa julkaistavalta debyyttilevyltä on lupa odottaa kiinnostavia kertomuksia, lumoavia lauluharmonioita sekä kauniin koukuttavaa kitarointia.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?
– Tapasimme ensimmäisen kerran yhteisen projektin kautta kesällä 2014. Huomasimme saman tien, että tässä on kaikki kohdallaan. Meillä oli samanlainen musiikillinen kieli ja osaamisalueemme täydensivät juuri sopivasti toisiaan. Molemmilla oli myös oma ääni ja musiikillinen ihailu oli molemminpuolista. Koko homma vain tuntui mahdottomalta ohittaa.

Minkälainen musiikillinen menneisyys teillä on?
– Aloimme soitella yhdessä molempien lempimusaa ja pian myös keikkailla samojen kappaleiden pohjalta. Ensimmäinen oma kappale syntyi varhaisessa vaiheessa ja demotimme sen jo ensimmäisellä mökkireissulla. Demoa oli hauska tehdä, sillä siinä vaiheessa ei ollut vielä turhia paineita tai odotuksia. Sovittaminen oli täynnä tekemisen riemua ja rentoa kokeilemista.

– Oli elämys tehdä jotakin niin nopeasti ja löytää jotain uutta itsestään ja todeta, että tällekö kuulostamme yhdessä. Tuo kokemus riitti polttoaineeksi viemään läpi kokonaisen levytysprosessin, joka sisälsi paljon puhdasta kokeilua, testailua ja etsintää.

Miten kuvailette musiikkianne?
– Lanain musiikissa kuuluu molempien viehtymys amerikkalaiseen laulaja-lauluntekijäperinteeseen, americanaan sekä folk-musiikkiin sen eri muodoissa. Lisäksi siinä soi rauhallisuus ja lempeys. Yksi kulmakivi, jotta voimme resonoida oman musiikkimme kanssa on se, että löydämme jotain itselle uutta tutun viitekehyksen sisältä.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?
– Ehdottomasti Ship’s Bell -albumin tekeminen ja se, että saimme esikoislevyllemme mukaan yhden musiikillisista esikuvistamme, Grammy-palkitun multi-instrumentalisti Rob Moosen. Olemme ihailleet yhdessä Robin leimallista jälkeä lempiartistiemme levyillä, ja kun varmistui, että hän haluaa soittaa myös meidän albumillamme, veti se meiltä kyllä kartat uusiksi.

Mitä keikkaa jännititte eniten?
– Soitettiin Lanain ihan ensimmäinen keikka vuonna 2016 Berliinissä Prachtwerkin ja [ofen]Barin laulaja-lauluntekijäklubeilla. Niinkuin meillä monesti menee, Tanja hermoili takahuoneessa itsensä väsyksiin ja kun hän oli lavalla jo valmis antautumaan niin Petrillä iski jännitys päälle. No, toinen toistaan tukien ja hyvinhän se meni.

Mitä ilman ette keikkaile?
– Varakieliä. Meillä on biiseissä paljon erilaisia vireitä ja monta kertaa on keikoilla jouduttu spontaaneihin kielenvaihtotoimiin. Oulussa yksi musaliike teki pilke silmäkulmassa Petrille oman signature setin, kun me ravattiin siellä jatkuvasti kysymässä irtokieliä.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään?
The Barr Brothers, Gregory Alan Isakov, Glen Hansard, Blake Mills... Parhaita yhtyeitä on maailmassa niin paljon, ettei niiden listaaminen ole mahdollista.

Mistä sanoituksesta olette erityisen ylpeitä ja miksi?

To the other side, through these endless gates
To get in and out
How much beating must one heart take

– Viimeiset vuodet ovat olleet kasvun ja kehityksen aikaa, ja matkaa on tehty sekä ulos- että sisäänpäin. Nämä rivit tiivistävät jollain lailla sen jatkuvan muutostilan kokemuksen, joka on muuttunut vuosien saatossa enemmän ja enemmän lineaarisesta vertikaaliseksi.

Jos Follow The Sun soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?
– Kohtaus sijoittuisi päiväuneen, jossa päähenkilö etenee elämänsä läpi kädet heiluen vain ja ainoastaan kulkien kohti sitä, mikä milloinkin kutsuu.

Miten kappale syntyi?
– Ihan ensimmäinen muistiinpano on äänitetty 2015 kesällä kännykkään Oulun Raksilan Resiinapuistossa. Petrille tuli ajatus soinnuista ja melodia-hookista. Meidän tavassa tehdä biisejä tulee harvemmin keksittyä erikseen tarttuvia melodioita. Sen sijaan useimmiten luotamme, että kappaleisiin tulee tarinaan sopivaa sävelkieltä ja sovitus lähtee tukemaan sitä.

Follow the Sunin kohdalla teimme toisin päin ja kirjoitimme musiikin tuomien fiiliksien pohjalta, koska koukkua oli vain niin hauska tapailla uudestaan ja uudestaan. Annoimme kappaleen kasvaa ulos siitä, mitä olimme itse ajatelleet levylle loogisesti tulevan, ja siitä tuli ehkä juuri siksi kivan erilainen.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?
– Maaliskuun ensimmäisenä julkaistaan Lanain debyyttialbumi Ship’s Bell, jota seuraa 12 keikan levynjulkaisukiertue ympäri Suomen. Odotamme jo kovasti, että päästään esittämään levyä livenä ja soittamaan itsemme ja toisemme mukaviksi. Yhteinen pitkän tähtäimen haaveemme on alusta saakka ollut päästä soittamaan keikkoja ulkomaille, jakamaan musiikkia omien esikuvien kanssa ja tehdä levy tietenkin jossain legendaarisessa studiossa ulkomailla.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!