Hyppää pääsisältöön

Darude löi läpi kuin myrsky – Sandstorm ei laannu vieläkään

Kaksikymmentä vuotta suurimman hittinsä jälkeen Darude voideltiin Suomen euroviisuehdokkaaksi.

Osa koosteen videoista on tekijänoikeudellisista syistä rajattu näkymään vain Suomessa

Darude eli Ville Virtanen oli ensimmäinen brittilistojen kärkipäähän yltänyt suomalainen. Sandstorm-single myi vuonna 2000 miljoonia kappaleita. Elektronisen musiikin superhitti on kestänyt aikaa ja erilaisia orkesterisovituksia.

Ennen vuosituhannen vaihteen kansainvälistä läpimurtoa suuri yleisö ei tuntenut kovinkaan hyvin Eurassa syntynyttä elektronisen tanssimusiikin tekijää Ville Virtasta. Sandstormista tuli Suomessakin silti megahitti.

Isossa-Britanniassa Sandstormista tuli ensimmäinen suomalainen brittilistan top 10 -single, sijoittuen parhaimmillaan listalla kolmanneksi. Myöhemmin kappaleesta tuli myös ensimmäinen suomalainen Hot 100 -hitti. Menestyksekäs artisti sai kutsun myös Linnan juhlille itsenäisyyspäivänä 2000.

Sandstorm oli vuonna 2000 julkaistun esikoispitkäsoiton Before the Stormin kruununjalokivi. Daruden debyyttialbumia myytiin maailmanlaajuisesti huikeat 800 000 painosta. Daruden tuottajana toimi turkulainen JS16 eli Jaakko Salovaara, joka toimi takapiruna myös Bomfunk MC´sin maailmanvalloituksessa pian tämän jälkeen.

Mitä megahitin jälkeen? Musiikkia, tietysti

Vuonna 2003 julkaistiin Daruden toinen studioalbumi Rush. Albumilta julkaistiin singlet Music ja Next to You. Molempien kappaleiden musiikkivideot on katsottavissa ohessa. Rush ei yltänyt edeltäjänsä huimaan menestykseen, mutta Suomessa levy kipusi parhaimmillaan listaneloseksi.

Daruden kolmas studioalbumi Label This! julkaistiin lokakuussa 2007. Albumilta julkaistiin singlet Tell Me sekä My Game, jonka musiikkivideo on katsottavissa ohessa.

Muusikko oli viettänyt vuosia ulkomailla ja oli täysin työllistetty DJ-keikoillaan. Suomessa hän ehti piipahtamaan Arto Nybergin keskusteluohjelmassa, jossa myös muisti mainostaa tuolloin vasta tulevaa kolmoslevyään.

Sandstorm jo osa kansallista äänimaisemaa

Vuonna 2015 Ville Virtanen pohti Ville Vedenpään haastattelussa Sandstormin menestystä. Ennen julkaisuaan jo vuoden tietokoneen kovalevyllä hautunut melodia on monen onnenkantamoisen summa. Darudelta oli ilmestynyt samana vuonna neljäs studioalbumi Moments,

Daruden Sandstormia on vuosien saatossa kuultu myös orkesterisovituksina. Helsingin kaupunginorkesteri, kapellimestari Klaus Mäkelä ja Ahjo Ensemble esittivät Sandstormin Musiikkitalolla elokuussa 2016. Helmikuussa 2018 nähtiin SuomiLOVEssa puhallinorkesteri Kolizion ja LOVEbandin Sandstrom-ilakointi.

Luonnollisesti myös Suomi 100 -juhlavuoden avajaisissa uutenavuotena 2017 soi tietenkin jo kansallisylpeydeksi noussut Sandstorm.

Yle valitsi Daruden vuonna 2019 Suomen euroviisuedustajaksi. Edustuskappale valitaan Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 2.3.2019.

Darude on Suomen euroviisuedustaja.
Suomen euroviisuedustaja vuonna 2019. Darude on Suomen euroviisuedustaja. Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu 2019,Darude

UMK19

Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 2.3. Darude esittää kolme biisiä: Release Me, Superman ja Look Away.

Hanki lippusi paikan päälle Logomoon Turkuun tai seuraa lähetystä suorana la 2.3. klo 21 alkaen Yle TV2:lla, Yle Areenassa ja Yle X3M'llä. Aloita viisutunnelmaan virittäytyminen jo klo 20 avaamalla Yle TV2 ja seuraa Etkot-lähetyksessä Logomon ennakkotunnelmia. Etkojen loppupuolella saa TV-ensi-iltansa minidokumentti "Hetkiä Villen elämästä".

Helsingistä pääsee kätevästi Turkuun (ja takaisin) Viisujunalla.

Voit äänestää UMK19-suosikkibiisiäsi la 2.3. lähetyksen aikana maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet,

UMK19-voittajabiisi ja show edustaa Suomea toukokuussa Euroviisuissa Tel Avivissa.

Seuraa Uuden Musiikin Kilpailua somessa:

Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu
#UMK19 // #euroviisut