Hyppää pääsisältöön

Suomi vie bileet Euroviisuihin – Tällainen on viisuedustajamme Darude

Elektronisen tanssimusiikin tuottaja ja DJ Ville Virtanen alias Darude edustaa Suomea Tel Avivin viisulavalla toukokuussa. Edustuskappale valitaan UMK-show'ssa Turun Logomossa lauantaina 2.3.

20 vuotta maailman tunnetuimpiin suomalaisiin kuulunut, erityisesti Sandstorm-hitistään tunnettu Darude on valittu Suomen euroviisuedustajaksi.

– Tämä on mieletön kunnia ja haasteena aivan huikean iso, kommentoi artisti valintaansa tuoreeltaan.

– Olen minä kaikennäköisiä juttuja tehnyt ja esiintynyt isoille yleisöille, mutta tällaisessa TV-show’ssa en ole ollut mukana. Kun minua pyydettiin mukaan, en millään voinut sanoa ei.

En ole koskaan istunut tekemään biisiä sillä ajatuksella, että nyt mä teen hittibiisin.― Darude

Vaikka musiikissa kilpaileminen tuntuu vielä hieman vieraalta ajatukselta, löytyy Euroviisuista artistin vinkkelistä monia mielenkiintoisia puolia.

– Viisut on niin iso asia ja siellä kohtaavat niin monen kansan kulttuurit, ettei siitä koskaan tiedä, mitä tänä vuonna tapahtuu. Ja vaikka kyse on kilpailusta, Euroviisut on ennen kaikkea kulttuuria ja yhteisöllisyyttä.

Niin – ja tietysti tunteita. Euroviisut herättää aina suuria tunteita ja näin tekee varmasti myös Daruden valinta. Tämän tiedostaa myös artisti itse.

– Tiedän, että negatiivisiakin kommentteja tulee. Ja se 2% negaa kuulostaa joskus isommalta kuin 98% positiivista, kun ne positiiviset ei välttämättä aina verbalisoi sitä mitenkään.

Voittobiisi ei synny voitto mielessä

Darude ei aio lähteä viisuihin nöyristelemään, mutta samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että voittobiisin kirjoittaminen on todella vaikeaa.

– En ole koskaan istunut tekemään biisiä sillä ajatuksella, että nyt mä teen hittibiisin tai Euroviisujen voittobiisin. Haluan tehdä sellaisia biisejä, jotka tuntuvat musta hyvältä ja joiden takana voin seistä loppuun asti.

– Viisuihin lähdetään tietysti voittamaan, mutta musiikin täytyy kummuta jostain muualta kuin voittamisen halusta. Sitten sen vaan täytyy toimia niin hyvin, että menee loppuun asti.

Tiiminsä kanssa Darude on tehnyt kolme biisiä, joista yksi valitaan Suomen edustuskappaleeksi Uuden Musiikin Kilpailun suorassa TV-lähetyksessä lauantaina 2.3.

– En tehnyt niitä biisejä ollakseni kahdeskymmenes tai ollakseni ensimmäinen. Tein ne parhaiksi mahdollisiksi biiseiksi.

Sebastian Rejman ja Darude
Sebastian Rejman ja Darude Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu 2019,Darude,Sebastian Rejman,UMK19

Kaikkia kolmea kilpailukappaletta yhdistää se, että niiden lauluosuuksista vastaa mm. Syke-sarjasta ja The Giant Leap -yhtyeestä tuttu näyttelijä-muusikko Sebastian Rejman. Viime vuosina laulajan on saattanut bongata myös Daruden keikoilta.

– Sebun kanssa on tosi helppoa tehdä duunia. Ajatuksemme menevät yksiin ja voimme heti avoimesti sanoa, jos joku juttu ei tunnu hyvältä. Luonnikas kaveri, Darude kuvailee länsisuomalaisittain.

Lordin esimerkki innostaa

Suomalaisten suhde Euroviisuihin muuttui vuonna 2006 Lordin viisuvoiton jälkeen. Hirviöbändi näytti esimerkillään, että suomalainenkin artisti voi menestyä niissä karkeloissa.

“Missä olit, kun Lordi voitti Euroviisut?” on muuttunut kansakunnan vakiokysymykseksi. Darude seurasi Ateenan finaalia yhdessä nykyisen vaimonsa, veljensä ja ystäviensä kanssa Turun jokirannan hotellissa.

– Meillä oli kunnon viisuvalvojaiset. Siellä itkettiin, naurettiin ja halailtiin. Olihan se aika huikea ilta!

Lordi lähti viisuihin ulkomaillakin tunnettuna bändinä. Darude on vielä tunnetumpi. Läpimurtohitti Sandstorm rikkoi taannoin 100 miljoonan Spotify-kuuntelun rajan. YouTube-toistojakin on kertynyt tähän mennessä 143 miljoonaa. Kun siihen lisätään vielä fyysinen ja digitaalinen levymyynti, puhutaan aivan jättimäisestä hitistä.

Tulee klubu gurkkuun aika nopeasti.― Darude kohtaamisista fanien kanssa

Artisti itse pitää numeroita, kultalevyjä ja palkintoja suurempana saavutuksena sitä, että hän saa edelleen tehdä työkseen sitä mitä rakastaa.

– On helppoa osoittaa vaikka Sandstormia ja sen striimausnumeroita. Mutta nyt vähän vanhempana ja kokeneempana työn jatkuvuus tuntuu isoimmalta saavutukselta. Se on tosi hienoa, että olen saanut 20 vuotta rundata ja soittaa ihmisille musaa.

Kaikkein suurimmat saavutukset eivät kuitenkaan liity musiikkiin millään lailla.

– Olen kahden ihanan lapsen isä ja minulla on vaimo, joka on rinnallani isona tukena ja mahdollistaa paljon tekemisiäni.

Daruden opetuslapset

Tällä hetkellä viisuedustajamme kiertää maailmaa noin 70 keikan vuosivauhtia. Suurempiinkin numeroihin olisi mahdollisuus, mutta enempää artisti ei halua olla poissa kotoa vaimon ja lasten luota.

– Meillä on sellainen diili vaimon kanssa, etten ole kahta viikonloppua putkeen keikalla.

Vaikka kotoa lähteminen on välillä haikeaa, keikkailu ja reissaaminen tarjoavat myös ainutlaatuisia kokemuksia ja kohtaamisia. Parasta on eri ikäisten fanien tapaaminen kasvotusten.

– Valehtelematta joka keikalla joku tulee sanomaan, että alkoi soittaa musiikkia Sandstormin tai minun musiikkini takia. Tai että joku löysi kokonaan uuden musiikkigenren minun musiikkini ansiosta.

Henkilökohtaiset kiitokset ja positiivinen palaute menevät syvälle artistin tunteisiin.

– En kyllästy siihen koskaan, eikä sitä lakkaa ihmettelemästä. Kuten kotiseudullani Hinnerjoella sanotaan: tulee klubu gurkkuun aika nopeasti, Darude hymähtää.

Darude
Darude Kuva: Yle / Anton Sucksdorff Uuden Musiikin Kilpailu 2019,Darude,UMK19

Klubikulttuuria viisulavalle

Daruden aktiivivuosien aikana tiskijukista ja tuottajista on tullut eturivin poptähtiä siinä missä laulajista ja bändeistäkin. Siihen nähden on hieman yllättävää, kuinka vähän heitä on toistaiseksi nähty euroviisulavalla.

– Onhan siellä toki ollut muuta elektronista tanssimusaa aikaisemmin, mutta me yritämme tuoda sinne vähän klubikulttuurimaisuutta. Mitä kaikkea se pitää sisällään, sitä en voi vielä paljastaa, Darude hymyilee.

Klubikulttuurilla ja Euroviisuilla saattaa kuitenkin olla enemmän yhteistä kuin päältä päin katsoen ajattelisi.

– Elektroniseen tanssimusiikkiin ja klubimaailmaan on kuulunut vahvasti rave-kulttuurista lähtenyt PLUR-slogan, joka tulee sanoista Peace, Love, Unity ja Respect.

Rauha, rakkaus, yhtenäisyys ja kunnioitus.

– Juuri näistä asioistahan Euroviisuissakin on kysymys.

Juhlavuoden aloitus herkisti

Darudelta kysytään usein hänen uransa ikimuistoisinta keikkaa. Vastaaminen muuttui helpommaksi kaksi vuotta sitten, kun hän esiintyi uutena vuotena Helsingin Kansalaistorilla. Sandstorm sai kunnian aloittaa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden.

– Se oli ihan valtava kunnia, että se päätettiin tehdä noin. Siinä olisi voinut olla vaikka Finlandia-hymni tai Maamme-laulu, mutta juhlavuosi aloitettiin minun biisilläni.

Vuotta vaihtamaan oli järjestäjien arvion mukaan kokoontunut 85 000 ihmistä.

– Se ihmismäärä siinä torilla ja puistossa… Ja kaikki se odotus ja nostatus. Ja sitten tasan puolilta öin lähtee se droppi ja jengi menee ihan pähkinöiksi.

Ainutlaatuinen hetki ei jäänyt huomaamatta myöskään ulkomaisilta tiedotusvälineiltä. Lopputuloksena Suomen juhlavuosi sai paljon sellaista näkyvyyttä, joka olisi jäänyt saamatta perinteisemmillä musiikkivalinnoilla.

– Kyllä se kansainvälinen huomio vahvisti sellaista isänmaan ystävän sydäntä, joka täällä rinnassa sykkii.

Artisti herkistyy vieläkin tapahtumaa muistellessaan.

– Itku siinä sitten tuli jälkeenpäin, kun menin hotelliin ja katsoin sen tallenteen, hän muistelee.

Saa nähdä, tuleeko toukokuisesta keikasta Tel Avivissa yhtä ikimuistoinen. Sitä ennen pitää kuitenkin ratkaista, millä kappaleella viisuvoittoa lähdetään tavoittelemaan.

UMK19

Uuden Musiikin Kilpailussa lauantaina 2.3. Darude esittää kolme biisiä: Release Me, Superman ja Look Away.

Hanki lippusi paikan päälle Logomoon Turkuun tai seuraa lähetystä suorana la 2.3. klo 21 alkaen Yle TV2:lla, Yle Areenassa ja Yle X3M'llä. Aloita viisutunnelmaan virittäytyminen jo klo 20 avaamalla Yle TV2 ja seuraa Etkot-lähetyksessä Logomon ennakkotunnelmia. Etkojen loppupuolella saa TV-ensi-iltansa minidokumentti "Hetkiä Villen elämästä".

Helsingistä pääsee kätevästi Turkuun (ja takaisin) Viisujunalla.

Voit äänestää UMK19-suosikkibiisiäsi la 2.3. lähetyksen aikana maksutta yle.fi-sovelluksella sekä maksullisesti tekstiviestillä tai soittamalla äänestysnumeroon. Äänestyksen tuotot lahjoitetaan Nenäpäivälle maailman lasten auttamiseksi.

Voittajabiisin määrittää yleisöäänet ja kansainvälisen raadin antamat pisteet.

UMK19-voittajabiisi ja show edustaa Suomea toukokuussa Euroviisuissa Tel Avivissa.

Seuraa Uuden Musiikin Kilpailua somessa:

Instagram: @uudenmusiikinkilpailu
Twitter: @Yle_UMK
Facebook: @uudenmusiikinkilpailu
YouTube: UudenMusiikinKilpailu
#UMK19 // #euroviisut

Uusimmat sisällöt - UMK19 Darude