Hyppää pääsisältöön

Peruna carbonara – arkiruokaklassikon uudet kuviot

Friteerattuja perunankuoria
Friteerattuja perunankuoria Kuva: Yle/Carina Ahlskog peruna,kuori,ryytisalvia

Tee pastaa perunoista ja pekonia uppopaistetuista perunankuorista. Niistä syntyy uusi ruokalaji, joka maistuu lähes samalta kuin alkuperäinen. Mutta kuormittaa vähemmän ilmastoa ja herättää enemmän ihastusta.

Ainekset, 4 hlö:

  • 8 isoa kiinteää perunaa
  • rapsiöljyä
  • tuoretta salviaa lehdet riivittyinä
  • 2 dl kermaa
  • 8 munankeltuaista
  • 100 g manchegoa tai pecorinoa raastettuna
  • suolaa
  • mustapippuria
Sorvattua perunaa ja perunankuoria
Sorvattua perunaa ja perunankuoria Kuva: Yle/Carina Ahlskog peruna,kuori,Strömsö

Tee näin:

  • Kuori perunat pienellä kuorimaveitsellä niin, että kuori jää isoiksi paloiksi.
  • Sorvaa perunat nauhaksi vihannessorvilla. Huuhtele nauhat kylmällä vedellä, jotta niistä irtoaa hieman tärkkelystä.
Perunasorvi
Perunasorvi Kuva: Yle/Carina Ahlskog peruna,sorvit,Strömsö
  • Uppopaista (tai paista) perunankuoret rapsiöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä. Kun ne alkavat ruskistua, lisää salvianlehdet ja paista, kunnes ne saavat väriä.
  • Nosta ainekset reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.
  • Laita perunanauhat kiehuvaan veteen 2–3 minuutiksi ja nosta ne sitten kattilaan.
  • Sekoita keskenään kerma ja 4 munankeltuaista ja kaada seos perunanauhojen päälle. Kuumenna varovasti, kunnes kerma-munaseos alkaa sakeutua.
  • Lisää juustoraaste ja mausta suolalla ja mustapippurilla. Viimeistele annokset raa’alla munankeltuaisella, rapeilla perunankuorilla ja uppopaistetuilla salvianlehdillä.
Annos peruna Carbonaraa
Annos peruna Carbonaraa Kuva: Yle/Carina Ahlskog peruna,kuori,Strömsö
Keskustele