Hyppää pääsisältöön

Prisma: Totuus ulkonäöstä – Ovatko kosmetiikan lupaukset totta vai tarua?

Ovatko kosmetiikan antamat lupaukset pelkkää markkinointia? Miten suuri osa väittämistä perustuu tieteeseen ja todisteisiin?
Toimittaja Cherry Healey haluaa testata kosmetiikan antamat lupaukset. Ovatko kosmetiikan antamat lupaukset pelkkää markkinointia? Miten suuri osa väittämistä perustuu tieteeseen ja todisteisiin? Kuva: BBC 2018 Yle TV1,Cherry Healey,Prisma: Totuus ulkonäöstä

TV1 keskiviikkona 6.2.2019 klo 19.00 - 19.50, uusinta maanantaina 11.2. klo 23.25, Areenassa

"Kohottaa, kiinteyttää, kosteuttaa."

Ovatko kosmetiikan antamat lupaukset pelkkää markkinointia? Miten suuri osa väittämistä perustuu tieteeseen ja todisteisiin?

Kauneudenhoitotuotteista esitetään rohkeita väitteitä, joita monet tuntuvat uskovan. Esimerkiksi Britanniassa käytetään vuodessa 10 miljardia euroa kosmetiikkaan. Ihonhoitotuotteisiin uppoaa kaksi miljardia euroa vuodessa.

BBC:n dokumentin juontaja, toimittaja Cherry Healey tunnustaa olevana kauneusaddikti. Monen muun tapaan hän käyttää ulkonäköönsä paljon aikaa ja rahaa. Nyt Healey haluaa testata kosmetiikkaan liittyviä väittämiä.

Tarvitseeko terve iho kosteusvoidetta?

Britanniassa naisista kolme neljästä ja puolet miehistä käyttää kosteusvoidetta. Suuri osa käyttää kosteusvoidetta joka päivä, koska uskoo sen kosteuttavan ja pitävän ihon terveenä ja nuorena. Mitä voiteet oikeasti tekevät?

Dokumentissa Sheffieldin yliopisto tekee kosteusvoiteille tieteellisiä kokeita 25 vapaaehtoisen avulla. Tutkimuksella halutaan selvittää, tarvitseeko terve iho voidetta. Vaikuttaako voide ihoon olipa se sitten kallista tai halpaa? Uraauurtava tutkimus laittaa miettimään, miksi on ehkä turhaa käyttää kosteusvoidetta joka päivä.

Käyttävätkö tutkijat ryppyvoiteita?

Aurinkoaltistus aiheuttaa suurimman osan näkyvistä ikääntymisen merkeistä. Cherry Healey haluaa tutkituttaa, kuinka hänen oma ihonsa on ikääntynyt ja näkee auringon aiheuttamat hätkähdyttävät ihovauriot kasvoissaan. Käyttäisivätkö tutkijat omiin ryppyihinsä kosmetiikkaa ja minkälaista?

Dokumentissa testataan myös selluliittihoitoja. Onko olemassa helppoa keinoa, jolla selluliitista voisi päästä eroon?

Kauneustoimittaja ja kirjailija Sali Hughes antaa Healeylle hyviä neuvoja, kuinka kosmetiikkamenoissaan voi säästää. Minkälaiset odotukset meitä ohjaavat kun ostamme tiettyjä kosmetiikkatuotteita? Mihin edes tarvitsemme kosmetiikkaa?

Keskustele