Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Leijonakoulussa – Segume ja Kariba opettelevat villin luonnon tavoille

Zimbabwessa tehdään leijonien suojelutyötä.
Leijonanpennut Segume ja Kariba opettelevat liikkumaan luonnossa. Zimbabwessa tehdään leijonien suojelutyötä. Yle TV1,Luontohetki: Leijonakoulussa

TV1 sunnuntaina 3.2.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 6.2. klo 5.55, Areenassa

Tutkijat pelkäävät, että Afrikan leijonat voivat hävitä sukupuuttoon jo vuoteen 2050 mennessä. Vielä 100 vuotta sitten Afrikassa eli arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa leijonaa. Nyt määrä on enää alle 35 000.

Etenkin Länsi- ja Keski-Afrikan leijonakannat taantuvat voimakkaasti. Syynä ovat salametsästys ja elinympäristön supistuminen ihmisen vallatessa lisää asuin- ja viljelyalaa. Eläinten riista on käynyt myös vähiin.

Zimbabwessa Antelope Parkin villieläinpuistossa työskentelevä Leigh Anne Webb on omistautunut leijonien suojelulle. Webb ja hänen tiiminsä yrittävät auttaa leijonakantaa elpymään.

Erityisen suojeluohjelman avulla kasvatetaan leijonanpentuja, jotka vapautetaan vähitellen luontoon. Näin kantojen toivotaan vakiintuvan. Pentujen tie vapauteen on kuitenkin pitkä ja vaiheikas.

Zimbabwessa tehdään leijonien suojelutyötä.
Zimbabwessa tehdään leijonien suojelutyötä. Kuva: BR/Od Yle TV1,Luontohetki: Leijonakoulussa

Leijonanpennuille Segume ja Kariba koittaa merkittävä päivä. Kolmikuiset pennut pääsevät ensimmäiselle tutustumisretkelleen villieläinpuiston ulkopuolelle. Leijonanpennut lähtevät alkuvaiheessa luontoon vain hiomaan saalistustaitojaan.

Tärkeintä leijonien suojelussa on, että paikalliset asukkaat hyväksyvät kissapedot. Zimbabwessa yritetään kaventaa kuilua ihmisten ja leijonien välillä. Koulussa tehtävä tiedotus- ja kasvatustyö on merkittävä osa suojeluhanketta. Lapsille muun muassa opetetaan miten toimia, jos kohdataan leijona luonnossa.

Saksalaisessa luontodokumentissa seurataan Leigh Anne Webbin työtä varttuvien leijonanpentujen Segumen ja Kariban kanssa sekä koulujen kasvatustyötä.

Löwe will gelernt sein. Ohjaus: Angela Graas. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.