TV1 sunnuntaina 3.2.2019 klo 18.15 - 18.45, uusinta keskiviikkona 6.2. klo 5.55, Areenassa
Tutkijat pelkäävät, että Afrikan leijonat voivat hävitä sukupuuttoon jo vuoteen 2050 mennessä. Vielä 100 vuotta sitten Afrikassa eli arvioiden mukaan lähes puoli miljoonaa leijonaa. Nyt määrä on enää alle 35 000.
Etenkin Länsi- ja Keski-Afrikan leijonakannat taantuvat voimakkaasti. Syynä ovat salametsästys ja elinympäristön supistuminen ihmisen vallatessa lisää asuin- ja viljelyalaa. Eläinten riista on käynyt myös vähiin.
Zimbabwessa Antelope Parkin villieläinpuistossa työskentelevä Leigh Anne Webb on omistautunut leijonien suojelulle. Webb ja hänen tiiminsä yrittävät auttaa leijonakantaa elpymään.
Erityisen suojeluohjelman avulla kasvatetaan leijonanpentuja, jotka vapautetaan vähitellen luontoon. Näin kantojen toivotaan vakiintuvan. Pentujen tie vapauteen on kuitenkin pitkä ja vaiheikas.
Leijonanpennuille Segume ja Kariba koittaa merkittävä päivä. Kolmikuiset pennut pääsevät ensimmäiselle tutustumisretkelleen villieläinpuiston ulkopuolelle. Leijonanpennut lähtevät alkuvaiheessa luontoon vain hiomaan saalistustaitojaan.
Tärkeintä leijonien suojelussa on, että paikalliset asukkaat hyväksyvät kissapedot. Zimbabwessa yritetään kaventaa kuilua ihmisten ja leijonien välillä. Koulussa tehtävä tiedotus- ja kasvatustyö on merkittävä osa suojeluhanketta. Lapsille muun muassa opetetaan miten toimia, jos kohdataan leijona luonnossa.
Saksalaisessa luontodokumentissa seurataan Leigh Anne Webbin työtä varttuvien leijonanpentujen Segumen ja Kariban kanssa sekä koulujen kasvatustyötä.
Löwe will gelernt sein. Ohjaus: Angela Graas. Tuotanto: Bayerische Rundfunk, Saksa, 2015. Lukijana on Tuomo Holopainen.