Hyppää pääsisältöön

Mitä näet, kun katsot peiliin? Koetko ulkonäköpaineita? Jos, niin miksi?

Koetko ulkonäköpaineita?
Koetko ulkonäköpaineita? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ulkonäkö,Ihmisen ulkonäkö

Oletko vapaa ulkonäköpaineista? Jos koet paineita siitä miltä näytät, paljonko painat tai miten pukeudut, miten se vaikuttaa sinuun? Oletko muokannut ulkonäköäsi? Millä tavoin? Onko työnantajallasi vaatimuksia ulkonäön tai pukeutumisen suhteen? Millaisia?

Työelämä asettaa vaatimuksia vartalon, painon, pukeutumisen tai ehostamisen suhteen.

“Yhä enemmän kiinnitetään huomiota sopivaan painoindeksiin. Sitä on ihan tutkittu, että ylipainoiset naiset saavat vähemmän palkkaa”, sanoo dosentti Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta.

Voimme kokea ulkonäköpaineita vartalostamme tai kasvoistamme. Paineita voi tulla myös siitä miten pukeudumme tai ehostamme itseämme. Esimerkiksi luonnollisen näköinen nainen tulkitaan helposti väsyneeksi, masentuneeksi tai sairaaksi.

“Sehän ei enää tunnu riittävän, että on siistit vaatteet, käyty suihkussa ja tukka kammattu. Varsinkin keski-ikäisen naisen tulee ehostaa itseään”, kertoo Karjalainen.

Kaikki ihmiset eivät ota omasta ulkonäöstään paineita, mutta se on erittäin harvinaista. Karjalaisen mukaan myös miehet kokevat nykyään paineita ulkonäöstään.

“Se ei ole sosiaalista hyväksyttävää, että sinulla ei ole ulkonäköpaineita. Meiltä odotetaan, että pyrimme tiettyyn malliin”, sanoo Karjalainen.

Oletko vapaa ulkonäköpaineista? Jos koet paineita siitä miltä näytät, paljonko painat tai miten pukeudut, miten se vaikuttaa sinuun? Onko ulkonäkösi vaikuttanut palkkaasi tai asemaasi työelämässä? Onko alallasi jokin tietty pukeutumiskoodi? Millainen?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään ulkonäköpaineita torstaina 21.2 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Taiteilijoiden rohkeus rakentaa tilan poliittiselle vapaudelle

  Book Forum Mosul -radioessee Yle Areenassa 13.7.2019 alkaen

  Radioessee Book Forum Mosul kertoo taiteen vapauttavasta voimasta ja siitä, miten ihmisyys säilyy myös totalitarismin keskellä. Siinä kuuluvat Irakin Mosulissa Isis-hallintoa arjessaan vastustaneiden ihmisten äänet. Book Forum on taidekahvila, jollaiseen voisi törmätä minkä tahansa eurooppalaisen kaupungin boheemissa korttelissa.

 • Hartauspuhujat syyskuussa

  Yle Radio 1:n hartauspuhujat syyskuussa 2019

  Aamuhartaus ma-la klo 6.15 ja 7.15 (uusinta) Iltahartaus ma-pe klo 18.50, ehtookellot ja iltahartaus la klo 18.00. Iltahartauden uusinta ma-la klo 23.00.

 • Jumalanpalvelukset elokuussa

  Jumalanpalvelukset elokuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset elokuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.