Hyppää pääsisältöön

Mitä näet, kun katsot peiliin? Koetko ulkonäköpaineita? Jos, niin miksi?

Koetko ulkonäköpaineita?
Koetko ulkonäköpaineita? Kuva: Tuuli Laukkanen / Yle ulkonäkö,Ihmisen ulkonäkö

Oletko vapaa ulkonäköpaineista? Jos koet paineita siitä miltä näytät, paljonko painat tai miten pukeudut, miten se vaikuttaa sinuun? Oletko muokannut ulkonäköäsi? Millä tavoin? Onko työnantajallasi vaatimuksia ulkonäön tai pukeutumisen suhteen? Millaisia?

Työelämä asettaa vaatimuksia vartalon, painon, pukeutumisen tai ehostamisen suhteen.

“Yhä enemmän kiinnitetään huomiota sopivaan painoindeksiin. Sitä on ihan tutkittu, että ylipainoiset naiset saavat vähemmän palkkaa”, sanoo dosentti Mira Karjalainen Helsingin yliopistosta.

Voimme kokea ulkonäköpaineita vartalostamme tai kasvoistamme. Paineita voi tulla myös siitä miten pukeudumme tai ehostamme itseämme. Esimerkiksi luonnollisen näköinen nainen tulkitaan helposti väsyneeksi, masentuneeksi tai sairaaksi.

“Sehän ei enää tunnu riittävän, että on siistit vaatteet, käyty suihkussa ja tukka kammattu. Varsinkin keski-ikäisen naisen tulee ehostaa itseään”, kertoo Karjalainen.

Kaikki ihmiset eivät ota omasta ulkonäöstään paineita, mutta se on erittäin harvinaista. Karjalaisen mukaan myös miehet kokevat nykyään paineita ulkonäöstään.

“Se ei ole sosiaalista hyväksyttävää, että sinulla ei ole ulkonäköpaineita. Meiltä odotetaan, että pyrimme tiettyyn malliin”, sanoo Karjalainen.

Oletko vapaa ulkonäköpaineista? Jos koet paineita siitä miltä näytät, paljonko painat tai miten pukeudut, miten se vaikuttaa sinuun? Onko ulkonäkösi vaikuttanut palkkaasi tai asemaasi työelämässä? Onko alallasi jokin tietty pukeutumiskoodi? Millainen?

Havaintoja ihmisestä -ohjelmassa käsitellään ulkonäköpaineita torstaina 21.2 kello 12.10 Yle Radio 1:ssä ja jakso on kuunneltavissa myös Yle Areenassa.

Täytä lomake.
 • Onko kansallisuutesi ja maahanmuuttajataustasi tai kielitaitosi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Kerro meille

  Vaikuttaako etninen taustasi työn saamiseen?

  Onko kansallisuutesi, maahanmuuttajataustasi tai vieraskielisyytesi vaikuttanut töiden saamiseen Suomessa? Millä tavalla? Oletko kokenut syrjintää? Millaista? Millainen koulutus edistäisi työllistymistäsi? Mitkä muut asiat vaikuttavat mielestäsi työn hakemiseen ja saamiseen? “Moni oli ollut pitkään töissä ennen vuonna 2008 alkanutta talouden taantumaa.

 • Tarinoita tahattomasta lapsettomuudesta - Havaintoja ihmisestä Pinokkio-klubilla lauantaina 12.10. Tule mukaan!

  Tahaton lapsettomuus on yksi elämän isoimmista kriiseistä.

  Tahaton lapsettomuus on yhä useamman parin ongelma. Vuosittain noin 3 000 uutta paria hakee Suomessa lääketieteellistä apua lapsettomuushoidoista. Havaintoja ihmisestä -ohjelma on mukana Pinokkio-klubilla Helsingissä lauantaina 12. lokakuuta. Tule mukaan kuuntelemaan tai kertomaan omia kokemuksiasi tahattomasta lapsettomuudesta Kansallisteatterin Lavaklubille Helsinkiin.

 • Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä?

  Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi?

  Onko sinulla kokemusta mielenterveyden häiriöistä? Millaisia? Mitkä asiat kuormittavat mieltäsi? Minkä koet vaikuttavat myönteisesti? Millä tavalla pidät huolta mielen hyvinvoinnista? “Viimeisen muutaman kymmenen vuoden aikana meidän elinympäristössämme on tapahtunut muutoksia.

 • Jumalanpalvelukset joulukuussa

  Jumalanpalvelukset joulukuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset joulukuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.