Hyppää pääsisältöön

Pikku Kakkosen mediataitoviikko 2019

Testi
Testi Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Mediataitoviikko

Valtakunnallista mediataitoviikkoa vietetään 4.-10.2.2019. Myös Pikku Kakkonen huomioi kohderyhmänsä mediataidot. Pikku Kakkosen kohderyhmä on 3-6-vuotiaat lapset, joten ohjelmistossa esitetään vain ikärajaltaan sallittuja ohjelmia. Elokuvien ja televisio-ohjelmien ikärajat perustuvat kuvaohjelmalakiin, jonka tarkoituksena on suojella lapsia.

Lakisääteinen ikärajaluokittelu

Televisio-ohjelmien ikärajaluokittelu perustuu kuvaohjelmalakiin, jonka lähtökohtana on suojella lasta vahingoittavalta sisällöltä. Ylen lastenohjelmista luokitellaan kaikki laissa määrätyt sisällöt, kuten animaatiot ja draamaohjelmat.

Ohjelmia tarkastellaan neljästä eri näkökulmasta: ahdistavuus, väkivalta, seksuaalinen sisältö ja päihteiden käyttö. Ikärajat annetaan valmiiksi määriteltyjen kriteereiden pohjalta eikä luokittelijan omat mielipiteen vaikuta lopputulokseen. Kriteereitä voi tarkastella Kansallisen audiovisuaalisen instituutin sivuilla. Ikärajaa eivät nosta esimerkiksi ohjelmassa oleva huono tai epäsovinnainen käytös, kiroilu tai ohjelman vauhdikkuus, vaikka katsojat joskus toivovatkin tämänkaltaisten asioiden huomioonottamista.

Ikärajoilla pyritään siihen, ettei lapsi näe kehitykselleen vahingollista sisältöä. Lapsen kyky ymmärtää ja tulkita näkemäänsä on riippuvainen sekä emotionaalisista että kognitiivisista taidoista, jotka kehittyvät iän myötä. Jokainen lapsi on yksilö ja tästä syystä kriteereitä suunniteltaessa on ajateltu lapsen keskivertokehitystä. Oleellista on, että lapsen ja hänen kehitystasonsa tuntevat aikuiset seuraavat lapsen mediankäyttöä ja ohjaavat sopivien ohjelmien pariin. Vastuu sekä ikärajojen noudattamisesta kuin lapsen kehitykselle sopivien ohjelmien valitsemisesta on aina aikuisella.

Pikku Kakkosen kohderyhmä on 3-6-vuotiaat, joten ohjelmistossa esitetään vain ikärajaltaan sallittuja ohjelmia. Kyseiseen haarukkaan mahtuu kuitenkin niin taaperoille kuin eskarilaisillekin suunnattuja ohjelmia, joten ohjelmisto on laaja. Ohjelmat saattavat sisältää jonkin verran jännittävyyttä ja pientä pelottavuutta ja joskus harvoin hyvin lieviä, väkivallaksi luokiteltavia tilanteita, joiden ei kuitenkaan katsota olevan pienellekään lapselle vaaraksi. Haitallisuussymboleita ei kaikille sallituissa ohjelmissa käytetä.

Ryhmä Hau Areenassa
Ryhmä Hau Areenassa Pikku Kakkonen,Yle Areena

Koululaisille suunnatun Galaxin ohjelmistossa on mukana ohjelmia, jotka ovat ikärajaltaan 7. Alakouluikäiset lapset pystyvät jo paremmin tulkitsemaan ja kyseenalaistamaankin mediasisältöjä. He erottavat toden ja sadun toisistaan ja osaavat arvioida, mikä on oikein ja väärin. Galaxin ohjelmistossa onkin mukana enemmän ahdistussymbolin laukaisevia sisältöjä ja jonkin verran lähinnä slapstick-komiikan mukanaan tuomaa väkivaltaa. Haitallisuussymbolit kertovat ikärajan syyn.

Ikäraja ei ole suositus eikä se tarkoita samaa kuin kohderyhmä. Sallittu ohjelma ei siis aina ole suunnattu lapsille. Sallittu ei myöskään tarkoita sitä, etteikö yli seitsemänvuotiaskin voisi siitä kiinnostua.

Joskus katsojan mielestä ohjelman ikäraja on väärä. Perusteltu palaute Kansalliseen audiovisuaaliseen instituuttiin voi johtaa ikärajan uudelleenarviointiin.

Pikku Kakkosen periaatteet ja käytännöt

Ikärajaluokittelun lisäksi Pikku Kakkosessa ja Galaxissa mietitään tarkoin ohjelmien sisältöjä ja niiden sopivuutta lapselle. Otamme kohderyhmät huomioon ja tarkastelemme myös muita kuin ikärajaluokittelussa huomioitavia seikkoja. Joskus karsimme ohjelmistosta pois sisältöjä, jotka eivät sovi mielestämme Ylen lastenohjelmien arvoihin. Lasta ja hänen kehitystään pyritään kunnioittamaan kaikin keinoin. Sekä Pikku Kakkosen että Galaxin sisällöt noudattavat Ylen lastenohjelmien periaatteita.

Pikku Kakkosen kohderyhmä on varsin laaja. Kolmevuotiaan tarpeet, taidot ja mielenkiinnon kohteet ovat toista kuin kuusivuotiaan eskarilaisen. Pikku Kakkonen pyrkii kuitenkin vastaamaan koko kohderyhmän tarpeisiin. Tästä seuraa, että ohjelmistossa on monenlaista sisältöä, eivätkä kaikki Pikku Kakkosen ohjelmat välttämättä houkuttele kohderyhmän kaikkia katsojia. Televisiolähetyksissä pienimmille Pikku Kakkosen katsojille suunnatut ohjelmat löytyvät yleensä ohjelmiston alkupäästä. Näin taaperot voi ohjata muihin puuhiin, jos ohjelmiston loppupää on turhan vauhdikasta tai yli lapsen kehitystason. Aamuisin Pikku Kakkosen jälkeen seuraa Galaxin ohjelmia, jolloin kohderyhmä (ja mahdollisesti ikäraja) muuttuvat enemmänkin.

Ohjelmien sisällöistä saamamme palaute vaihtelee suuresti. Toiset toivovat, että ohjelmistosta karsittaisiin pois kaikki jännittävä ja mahdollisesti lasta pelottava sisältö. Toiset taas toivovat enemmän ohjelmia, joiden kautta he itse pääsisivät käsittelemään yhdessä lapsen kanssa vaikeitakin aiheita. Toiveemme on, että lasta ei jätetä yksin niiden ajatusten ja tunteiden kanssa, joita mediasisällöt aiheuttavat. Sama asia saattaa viihdyttää yhtä lasta ja pelottaa toista. Lapsi tarvitsee turvallisen ja rauhallisen aikuisen läsnäoloa.

Asiasanoitus

Pikku Kakkosen sarjoista kirjoitetaan artikkeleita, joissa pyritään kertomaan sarjojen taustoista. Artikkeleissa sarjoja kuvaillaan myös asiasanoilla, joista näkee heti, millaisesta sarjasta on kyse tai millaisia aiheita sarjassa käsitellään. Esimerkiksi autistisesta pojasta kertovaa Mauno-animaatiosarjaa kuvaillaan asiasanoilla erilaisuus, ajatuksia herättävä ja mielikuvitus. Ruskeasta pikkukarhusta kertovaa sarjaa kuvaillaan sanoilla perhe, yhdessä tekeminen ja ystävyys.

Pikku Kakkosen asiasanat: perhe
Pikku Kakkosen asiasanat: perhe asiasanat,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen asiasanat: Yhdessä tekeminen
Pikku Kakkosen asiasanat: Yhdessä tekeminen asiasanat,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen asiasanat: arkinen
Pikku Kakkosen asiasanat: arkinen Pikku Kakkonen,asiasana

Ylen lastenohjelmia turvallisesti Lasten Areenasta

Ylen lastenohjelmia voi katsella niin televisiosta kuin vaikkapa Areenasta tai Youtubesta. Lasten Areena on kuitenkin se paikka, jossa lapsi voi helposti ja turvallisesti surffailla vain lapsille tarkoitettujen ohjelmien parissa. Palvelu perustuu selkeisiin ja tuttuihin kuviin, joten sovelluksen käyttämiseen ei tarvita lukutaitoa. Lasten Areenan selainversio ja linkit iOS- ja Android-sovellusten lataamiseen

Lasten Areenassa ohjelmat on jaettu katsojan suositusiän ja ohjelmasisältöjen kielen mukaan neljän tutun kuvan alle: Pikku Kakkonen sisältää alle kouluikäisille ja Galaxi koululaisille suunnattuja suomenkielisiä ohjelmia. BUU-klubben palvelee perheen pienimpiä ja Hajbo vähän isompia ruotsin kielellä. Saamenkieliset ohjelmat löytyvät BUU-klubbenin alta.

Lasten Areenan etusivu
Lasten Areenan etusivu Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Yle Areena,lasten areena

Lasten Areenan nelikentän lisäksi jokaisesta ohjelmasta löytyvä ikärajaluokitus ja mahdolliset kuvasymbolit auttavat valitsemaan sopivaa sisältöä pienille katsojille. Ikärajat varoittavat sisällöistä, jotka voivat olla lapselle ja lapsen kehitykselle mahdollisesti haitallisia.

Pikku Kakkosen ja BUU-klubbenin ohjelmat ovat yleensä kaikille sallittuja; Galaxin ja Hajbon ohjelmista löytyy sekä sallittuja että alle 7-vuotiailta kiellettyjä K7-jaksoja. Sallittua symboloiva S-kirjain tai K7-sisällöstä kertova numero 7 näkyvät Lasten Areenassa sekä ohjelman kuvakkeessa että sen alussa ruudun ylälaidassa. Samassa paikassa sijaitsevat myös mahdolliset symbolit. Esimerkiksi hämähäkkisymboli kertoo ohjelman jakson sisältävän mahdollisesti liian jännittäviä kohtia. Lisätietoa saa Kansallisesta audiovisuaalisesta instituutista.

Vuorovaikutteisia sisältöjä

Pikku Kakkosen sovellus tarjoaa pienille lapsille mahdollisuuden digitaaliseen leikkiin. Sovellus kannustaa lasta niin kiireettömään kokeiluun, etsimiseen ja löytämiseen kuin myös omaan luovaan toimintaan ja haastavampien pelien hahmottamiseen. Pikku Kakkosen sovelluksen voi ladata ilmaiseksi kosketusnäyttöisille iOS- ja Android-laitteille eikä se vaadi toimiakseen internetyhteyttä. Sovellus ei myöskään sisällä linkkejä ulkopuolisiin verkkosivustoihin, eli leikki- ja pelihetki Pikku Kakkosen parissa on lapselle turvallinen kokemus.

Sovellus avautuu niin sanotulle leikkipinnalle, jota voi selata sivusuuntaan sormella pyyhkäisemällä. Leikkipinnassa on paljon pientä, kokeilevaa tekemistä, piilotettuja animaatioita ja yllätyksiä. Lapsi voi määrittää leikin rytmin itse, tutkia ja ilahtua omaan tahtiin. Leikkipinnan liaanin lehtiä napauttamalla avautuu pääsy erilaisiin minipeleihin. Ne tarjoavat vauhtia, jännittäviä tilanteita ja pähkinöitä purtavaksi. Minipeleissä lapsi pääsee myös taiteilemaan itsenäisesti. Pikku Kakkosesta tuttuihin hahmoihin voi törmätä eri puolilla sovellusta.

Galaxin touhuihin pääsee mukaan Galaxin Youtube-kanavalla, Instagramissa, sovelluksessa ja verkkosivuilla katselemalla, kommentoimalla, pelailemalla, osallistumalla kisoihin ja hakemalla mukaan ohjelmiin.

Teknologiasta ja tieteestä kiinnostunut Muru-tyttö Areenassa

Animaatiosarjan Muru on 8-vuotias, energinen ja kekseliäs tyttö, jonka uteliaisuus ja synnynnäinen johtajuus ajaa hänet ystävineen seikkailuihin. Muru ratkaisee pelottomasti ongelmia yhdessä ystäviensä Aten, Suvin, Eevin ja Leevin sekä Raksu-koiran kanssa,

Tiedonjanoonsa Muru käyttää tablettiaan ja Murupediaa. Löytämänsä tiedon avulla Muru ystävineen muun muassa rakentaa, tekee elokuvaa ja perustaa lumenluontiyrityksen. Sarjassa käsitellään useita erilaisia teknologiaan liittyviä asioita, kuten liikkuvan kuvan editointia, virtuaalipelaamista, geokätköilyä, robotiikkaa, 3d-tulostusta ja liikkeentunnistusta. Teknologia ei kuitenkaan korvaa asioita, joita Muru ja ystävät yhdessä kokevat.

Murun on tuottanut The Jim Henson Company ja se perustuu Randi Zuckerbergin kirjaan. Zuckerberg on halunnut kirjallaan innostaa ja kannustaa tyttöjä tutustumaan teknologiaan, matematiikkaa ja tieteisiin jo nuorella iällä.

Murusta on katsottavissa 50 jaksoa Areenassa.

Mediataitoviikko 2018