Hyppää pääsisältöön

Syntymäpäiväsankari Eino Grönin tumman lauluäänen salaisuus on hyvä yöuni

Laulaja Einö Grön hymyilee.
Laulaja Einö Grön hymyilee. Kuva: Yle / Tero Ylioja Eino Grön

Eino Grön syntyi 31.1.1939 neljä tuntia kaksossiskonsa jälkeen. 80-vuotias Grön muistelee lämmöllä lapsuuttaan ja uraansa.

Korviahivelevän lauluäänen huolto on Eino Grönille edelleen tärkeää. Nukkuminen on parasta äänen hoitoa.

– Jos saa yhdeksän tunnin yöunet, aamulla pystyy pienten kakistelujen jälkeen laulamaan, hän kertoo Radio Suomen haastattelussa.

Esiintyminen vaatii myös fyysistä kuntoa. Kipinä liikuntaan syntyi varhain – Grön on paininut kilpaa ja opiskellut liikuntaohjaajaksi. Paini vilahtelee puheessa usein, ja Petra Ollin nousu Euroopan ja maailman kärkeen saa hänet arvioimaan, että suomalainen paini on jälleen kansainvälistä tasoa.

Nykyisin Grön joutuu hieman patistamaan itseään kuntosalille tai kotijumppaan. Hän kertoo, että vatsa- ja selkälihasliikkeet sujuvat kotona ilman erityisiä välineitäkin.

Kesällä tulee kuluneeksi 42 vuotta raitistumisesta. Grön sanoo katselevansa vähän surullisena joidenkin kollegoiden taistelua päihteiden kanssa.

– Jokaisen on tehtävä oma kamppailunsa. Mä onnistuin siinä, ja se on ollut suuri lahja. Raitistuminen ei ole helppo juttu, koska siinä pitää luopua niin monesta asiasta.

Paini ja laulamisen palo pitivät Grönin maakrapuna

80-vuotissyntymäpäivä tuli Eino Grönille eteen "vähän yllättäen", vaikka asia oli välillä pyörinyt mielessä. Hän kuitenkin väittää, ettei pyöreä luku hätkäytä, sillä terveys on pysynyt hyvänä.

Etukäteen merkkipäivää on ehditty juhlia jo lomamatkalla Mauritiuksen saarivaltiossa. Grön osti matkan lahjaksi kaksossisarelleen, joka syntyi neljä tuntia ennen veljeään Porin Reposaaressa. Matkan aikana Mauritiuksella sisarukset ehtivät vaihtaa kuulumisia, aina ei ole ehditty pitää kunnolla yhteyttä.

Muusta perheestään Grön eroaa siinä, ettei veri vetänyt merille. Paini ja laulu pitivät hänet tiukasti maissa, eivätkä isä ja äiti, jotka olivat tavanneet toisensa merillä, samaa uraa edes suositelleet. Sisar sen sijaan avioitui merimiehen kanssa ja pikkuvelikin päätyi pelastusaluksen päälliköksi.

Grönin Marjatta-puoliso asuu nykyisin hoitokodissa muistisairauden vuoksi. Kun Grön vierailee hoitokodissa, vaimo tunnistaa hänet, ja he käyvät yhdessä kahvilla ja sauvakävelyllä. Puolisosta pitävät huolta myös Grönien poika ja miniä.

Olga Ketonen ja Eino Grön hymyilevät vierekkäin.
Olga Ketonen jututti Eino Gröniä Radio Suomessa. Olga Ketonen ja Eino Grön hymyilevät vierekkäin. Kuva: Yle / Tero Ylioja Eino Grön,Olga Ketonen

Toivo Kärki, Jaakko Salo, Olavi Virta, Jukka Virtanen ja Juha Vainio – siinä joukko musiikkialan ihmisistä, jotka ovat vaikuttaneet voimakkaasti Grönin uraan. Toivo Kärki nappasi hänet äänitysstudioon kesken varusmiespalvelun keväällä 1958. Sen jälkeen iskelmä- ja tangolevytyksiä on syntynyt tasaiseen tahtiin.

Tasavuosiensa kunniaksi Grön lähtee juhlakiertueelle ympäri Suomen, säestäjänään Riku Niemi Orchestra.

Kuuntele Eino Grönin ja Olga Ketosen keskustelu Radio Suomessa torstaina 31.1. klo 19.05-20 ja jälkikäteen Yle Areenassa.

Tarjolla myös 12 Eino Grönin tulkintaa Tarja Närhin Iskelmäradiossa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi