Hyppää pääsisältöön

YleX Läpimurto 2019: Ruusut on vuoden merkittävin tulokas

YleX Läpimurto 2019 -tekstin alla Ruusujen, Ettan, Lukas Leonin, Eetun ja Tuure Boeliuksen kuvista koottu kollaasi.
YleX Läpimurto 2019 -tekstin alla Ruusujen, Ettan, Lukas Leonin, Eetun ja Tuure Boeliuksen kuvista koottu kollaasi. Kuva: Juuli Aschan, YleX YleX,Ruusut,Tuure Boelius,Etta,Lukas Leon,Eetu

Vuosi 2019 tulee olemaan Ruusujen valtakunnallisen läpimurron vuosi, uskoo YleX Läpimurto -raati. Yleisöäänestyksessä kirkkaimman Läpimurto-kruunun nappasi Lukas Leon.

YleX Läpimurto on YleX:n musiikkitiimin listaus lupaavimmista kotimaisista artisteista, joiden uskotaan tekevän läpimurto vuoden 2019 aikana. Raati on valitsi listalle 20 artistia, jotka eivät vielä ole lyöneet lopullisesti läpi.

YleX Läpimurto -voittaja 2019: Ruusut

YleX Läpimurto -voittaja Ruusut-yhtyeen Ringa Manner ja Alpo Nummelin pitelevät kultaista mikrofonia ja hymyilevät pinkin taustan edessä.
Ruusujen Ringa Manner ja Alpo Nummelin pokkasivat YleX Läpimurto 2019 -palkinnon. YleX Läpimurto -voittaja Ruusut-yhtyeen Ringa Manner ja Alpo Nummelin pitelevät kultaista mikrofonia ja hymyilevät pinkin taustan edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Ruusut,Ringa Manner,Alpo Nummelin

Vuoden lupaavin tulokas on Ruusut, joka on osoittanut, ettei popmusiikin tarvitse olla helppoa tai laskelmoitua herättääkseen suuria tunteita.

Vuonna 2018 debytoinut Ruusut tuli sisään maamme musiikkikentälle suurten puheiden saattelemana. Suomalaisen popmusiikin uudistajaksi itsensä tituleerannutta yhtyettä seurannut hype ja innostus kohosivat jo viime vuoden aikana korkealle.

Se on herättänyt pohdintaa siitä, onko Ruusujen paikka todella vuoden 2019 läpimurtoartisteja ennustavalla listalla.

Siinä missä Ruusut on epäilemättä jo tuttu uutta musiikkia seuraaville musadiggareille, YleX Läpimurto -raadin mielestä läpimurto koko kansan tietoisuuteen on bändillä vielä edessä.

Tänä vuonna Ruusuilta voidaan odottaa merkittävää nousua suomalaisella musiikkikentällä, on kyseessä sitten esiintyminen Ruisrockin Niittylavalla, Spotifyn top 10 -listalle nousevista uutuusbiiseistä tai Ruusut-sinkkujen päätyminen radiokanavien soittolistoille.

Mikä Ruusuista sitten tekee niin merkittävän?

Ruusut muodostuu neljästä jo aiemmin erilaisissa musiikkiprojekteissa ansioituneesta muusikosta, Ringa Mannerista, Miikka Koivistosta, Alpo Nummelinista ja Samuli Kukkolasta. Mukaan sanoittamaan kappaleita lähti myös kirjailija Lauri Levola. Löydettyään toisensa nämä viisi erilaista taiteilijaa ovat onnistuneet luomaan yhdessä jotakin uutta ja näkemyksellistä.

Ruusut uudistaa modernia popmusiikkia rohkeasti: yhtye yhdistelee kiinnostavia ja leikkisiä pop- ja elektrokoukkuja vahvoihin lyriikoihin, jotka eivät aukea ensikuulemalta.

Bändin tekemisessä yhdistyy taiteellinen kunnianhimo ja kyky tehdä hittejä. Sen ansiosta stadion-koossa soittavilla Ruusuilla on valtava potentiaali nousta tänä vuonna indieilmiöstä suurten yleisöjen suosikkiyhtyeeksi.

Toinen sija: Etta

Etta hymyilee huppu päässään pinkin taustan edessä.
Ettan Facebookiin ladatut rap-videot herättivät yleisön ja musiikkiammattilaisten huomion. Etta hymyilee huppu päässään pinkin taustan edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Etta

Etta on räppäri-laulaja, jolla on ovet sisään potkiva tyyli ja napakka flow. Nämä taidot vakuuttivat muiden muassa VilleGallen, joka kehui artistin rap-videoita Facebookissa ja kiinnitti hänet myöhemmin levy-yhtiö PME:lle.

Artistin ympärillä käyvän kuhinan myötä kävi nopeasti selväksi, että 21-vuotias Etta on matkalla suoraan valtavirtaan kulkematta undergroundin kautta.

Ettan ensimmäisenä omana sinkkuna julkaistu Ballerina on kiinnostava avaus, joka saa odottamaan suuria tälle vuodelle.

Rap-taitojensa lisäksi Etta on myös lahjakas laulaja, mikä tekee hänestä halutun vierailijan muiden suomalaisartistien parissa: toistaiseksi Ettaa oon kuultu Lukas Leonin, Palefacen ja Pete Parkkosen kappaleilla.

Musiikillisten kykyjensä lisäksi Ettassa on itsevarmuutta ja karismaa, joiden ansiosta YleX Läpimurto -raadin on helppo uskoa Ettan ottavan tänä vuonna huomattavaa roolia suomalaisen hip hop -skenen eturivissä.

Kolmas sija ja yleisöäänestyksen voitto: Lukas Leon

Lippalakkipäinen Lukas Leon hymyilee pinkin taustan edessä.
Lukas Leon on vasta uransa alussa, mutta on jo päässyt kiertämään suuria lavoja Cheekin lämppärinä. Lippalakkipäinen Lukas Leon hymyilee pinkin taustan edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Lukas Leon

Harvan uuden artistin yllä on jo uransa alkuvaiheista alkaen ollut niin korkeat odotukset kuin Lukas Leonilla. Hänet tutustutettiin suomalaiselle musiikkikentälle syksyllä uransa päättäneen Cheekin manttelinperijänä. Lukas Leon julkaisi viime vuonna debyyttialbuminsa Simban Cheekin levy-yhtiö Liiga Musicin kautta ja keikkaili ympäri Suomea hänen jäähyväiskiertueellaan.

Suomen suosituimman räppärin mentävää aukkoa ei täytetä tuosta vaan, mutta teknisesti erityisen taitavalla Lukas Leonilla voi YleX Läpimurto -raadin mielestä hyvinkin olla siihen mahdollisuus.

Lukas Leon on nälkäinen tekijä, joka tähtää suoraan ja määrätietoisesti isoihin maaleihin. Tulokas on lämmitellyt Cheekiä suurilla areenoilla, ja kiertää nyt järjestelmällisesti ympäri maakuntien keikkapaikkoja. Tavoitteena on selvästi nousta tulevaisuudessa itse stadioneille pääesiintyjäksi.

Kovien taustajoukkojensa lisäksi Lukas Leonin omassa tekemisessä on sellaista suunnitelmallisuutta, jota nähdään vain kaikkein suurimmilla artisteilla.

Lukas Leon hallitsee räppisoundin, joka uppoaa suuriin massoihin. Artisti on kehittänyt riimejään ja flow’taan väsymättömästi, ja se kuuluu.

Varsin lyhyessä ajassa räppäri on löytänyt ison ja innokkaan yleisön, josta kertoo myös hänen menestyksensä YleX Läpimurto -yleisöäänestyksessä. Lukas Leon vei voiton lähes 20 prosentin äänisaaliillaan kaikista annetuista äänistä, jättäen toiseksi tulleen Costeen noin seitsemän prosenttiyksikön päähän.

Neljäs sija: Eetu

Pipopäinen Eetu hymyilee pinkin taustan edessä.
Eetu vakuuttaa monipuolisena kirjoittajana, esiintyjänä ja tuottajana. Pipopäinen Eetu hymyilee pinkin taustan edessä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Eetu

Vahvasti perinteisen laulaja-lauluntekijän perinteessä kiinni oleva Eetu kertoo musiikissaan tarinoita persoonallisella ja modernilla otteella. Kauniit ja Uhkarohkeat -yhtyeestä alun perin tuttu artisti osaa kirjoittaa taitavasti koskettavia poplauluja, joilla on vahva kaupallinen menestyspotentiaali.

Eetu ei pelkää tarttua kappaleissaan aiheisiin, joita popmusiikissa ollaan harvemmin totuttu kuulemaan.

Artistin debyyttisinkku Bae on hänen vaimolleen omistettu kappale. Biisissä Eetu katsoo kauas ja toivoo, että kun he molemmat kuolevat, heistä voi kasvaa yhdessä puu. Myös kappaleen epätyypillinen rakenne ja 58 kertaa bae-sanan toistamiseen perustuva kertosäe jaksaa kaikessa nerokkuudessaan edelleen hämmentää YleX Läpimurto -raatia.

Yksi Eetun valttikorteista on kiistatta hänestä huokuva, jäisimmätkin sydämet sulattava aitous, josta on vaikeaa olla pitämättä.

Eetun olemus yhdistettynä hänen persoonalliseen laulusoundiinsa ja kykyynsä kirjoittaa, säveltää ja tuottaa musiikkinsa tekevät Eetusta hyvin potentiaalisen tulevaisuuden kansansuosikkiartistin.

Viides sija: Tuure Boelius

Tuure Boelius hymyilee pinkin taustan edessä toinen käsi päänsä takana.
Tuure Boelius tuli tunnetuksi tubettajana, mikä on varmasti auttanut artistia myös musiikillisen fanikuntansa löytämisessä. Tuure Boelius hymyilee pinkin taustan edessä toinen käsi päänsä takana. Kuva: Juuli Aschan, YleX Tuure Boelius

Suomen tämän hetken halutuimpiin tuottajiin lukeutuva Jurek sen sanoi: Tuure Boeliuksesta näkee kilometrien päähän, että hän on artisti. Boeliuksessa on hyvin perinteistä, suurieleistä poptähteyttä, joka ei pyydä anteeksi olemassaoloaan vaan ottaa oman tilansa – oli kyse sitten haastattelutilanteesta, keikasta tai Youtube-videoistaan.

18-vuotias Tuure Boelius on artistina ja persoonana vahvasti kiinni nykyhetkessä.

Hän ottaa virkistävän rohkeasti kantaa tärkeinä pitämiinsä asioihin kohujen ja asiattoman somekommentoinninkin uhalla. Avoimesti homoseksuaali Boelius kohautti viime keväänä jääkiekkoilijapojan kanssa pussailemisesta kertovalla Lätkäjätkä-Ville-kappaleellaan. Lisäksi hän puhuu usein mediassa esimerkiksi kiusaamista ja syrjintää vastaan.

Boelius on onnistunut luomaan Youtuben ja muiden somekanaviensa kautta vahvan yhteyden yleisöönsä, mistä on varmasti hyöytyä myös hänen musiikkiuransa kehityksen kannalta.

Hän on tehnyt vaikutuksen YleX Läpimurto -raatiin paitsi poptähteyttä huokuvalla lavaolemuksellaan, myös kuin varkain tarttuvalla hyväntuulisuudellaan ja iloisuudellaan.

Tuure Boeliuksesta kasvaa vuonna 2019 yksi maamme kiinnostavimmista nuorista poptähdistä.

YleX Läpimurto -raati:
Tapio Hakanen (Musiikkipäällikkö, YleX)
Anne Lainto (Toimittaja, Uuden musiikin X)
Ida Karimaa (Toimittaja, Uuden musiikin X)
Jani Kareinen (Toimittaja, YleX Ilta, YleX Throwback)
Roberto Rodriguez (Tuottaja, YleX)
Tomi Dostinov (Musiikkikoordinaattori, YleX)
Katri Norrlin (Toimittaja, Uuden musiikin viikko)
Anni Gullichsen (Toimittaja, YleX)
Markku Haavisto (Toimittaja, YleX)

Viime vuonna raati ja yleisö äänestivät vuoden 2018 Läpimurto-artistiksi Vestan. Lisäksi viiden lupaavimman artistin joukkoon nousivat Cledos, Aleksanteri Hakaniemi, Gabriel Lion ja Bess.