Hyppää pääsisältöön

Istu nojatuoliin ja lähde kaupunkimatkalle - Yle Puheen 10 kaupunkia -sarja saa jatkoa

Kaupungin kanava, kanavassa veneitä.
Kaupungin kanava, kanavassa veneitä. Kuva: Tuuli Laukkanen Kööpenhamina

Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia -sarjan toisella kaudella tutustutaan muun muassa Los Angelesiin, Lissaboniin ja Kööpenhaminaan.

Kuuntele koko sarja Yle Areenassa

Muut sarjan toisen kauden kaupungit ovat Marseille, Budapest, Amsterdam, Firenze, Barcelona, Praha ja Tallinna. Oppaina toimivat tuttuun tapaan enemmän tai vähemmän tunnetut suomalaiset, jotka tuntevat kaupunkinsa kuin omat taskunsa. Sarjaa toimittaa Salme Unkuri.

Los Angeles on armoton myös menestyjille

Menestymisen paineet näkyvät Los Angelesissä myös niissä, joilla menee hyvin. Näin kertoo neljä vuotta kaupungissa asunut valokuvaaja Ville Juurikkala.

Kaikki tai ei mitään, unelma tai sen murskaaminen, näkyy selvästi kameran edessä olevissa ihmisissä.― valokuvaaja Ville Juurikkala

Juurikkalan mukaan kaupungin ilmapiiri on sellainen, että suurin osa menestyjistäkin pelkää menettävänsä kaiken.

-Kukaan ei pysty ottamaan rennosti. Siellä on hirveän vaikea pysähtyä ja todeta, että nyt on hyvä.

Mies, taustalla näkyy Los Angelesin kaupunkia.
Ville Juurikkala kuului Los Angelesissä menestyjiin. Mies, taustalla näkyy Los Angelesin kaupunkia. Kuva: Lauri Porra Yle Puhe

-Nekin, jotka ovat saavuttaneet ihan kaiken, aika vähän heidän joukossakaan on onnellisia. Niistä ihmisistä saa kuulla usein surullisia tarinoita.

Los Angelesin kultakausi oli 1900-luvun alkupuolella elokuvateollisuuden siirryttyä Hollywoodiin suotuisten sääolosuhteiden takia. Juurikkala suhtautuu kaupungin kulta-aikaan skeptisesti, sillä se perustuu muutamaan isoon tähteen. Juurikkala sanookin kaupungin kultakauden näkyvän nykyään lähinnä ihmisten odotuksissa.

Lissaboniin mennään nyt downshiftaamaan

Lissabon on nykyään niin suosittu ja trendikäs matkakohde, että joillakin reiteillä kaikki eivät meinaa mahtua raitiovaunuihin. Myös Madonna on hankkinut kaupungista talon.

Toista oli vielä vajaat kymmenen vuotta sitten, kertoo Lissabonissa kahdeksan vuotta asunut Anna Tiittanen. Hänen muuttaessaan kaupunkiin sen keskustassa oli lähes 20 000 autiotaloa.

Nainen katselee kaupunkimaisemaa ylhäältä.
Anna Tiittanen ihailemassa maisemaa, jonka hän näki jo ensimmäisellä vierailullaan Lissabonissa. Nainen katselee kaupunkimaisemaa ylhäältä. Kuva: Ricardo Rodrigues Lissabon,Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia

Lissabonin keskustasta oli muutettu jo pitkään lähiöihin tai lähdetty ulkomaille paremman elämän toivossa.

Lissabonilaiset ovat tottuneet köyhyyteen ja elämän traagisuuteen.― Anna Tiittanen

Elämän arvaamattomuuden ja traagisuuden pystyy Anna Tiittasen mukaan aistimaan Lissabonin vanhassa keskustassa sen vanhoissa taloissa ja ihmisissä. Traagisuus kuuluu myös kaihoisassa fado-musiikissa. Jopa iloisessa fadossa.

-Paljon puhutaan siitä, että Lissaboniin voi mennä downshiftaamaan, Tiittanen kertoo. Jos haluaa elää vähän vähemmällä, siellä paistaa aurinko 240 päivää vuodessa, mikä tekee elämästä miellyttävämpää.

Amsterdamissa neuvotellaan kaupungin suvaitsevaisuudesta

Amsterdam on tunnetusti suvaitsevainen kaupunki. Amsterdamissa otetaan huomioon kaikenlaiset elämän ilmiöt, mutta siellä kuitenkin balansoidaan koko ajan, missä vapauden rajat menevät. Näin kertoo yrittäjä ja kaupunkitutkija Katja Lindroos, joka on käynyt paljon kaupungissa yli parinkymmenen vuoden ajan.

-Viime aikoina kaupungissa on esimerkiksi suljettu paljon coffee shopeja.

Nainen seisoo kaupungin kanaalissa olevalla laiturilla.
Amsterdam on Katja Lindroosin mukaan intensiivinen kaupunki. Nainen seisoo kaupungin kanaalissa olevalla laiturilla. Kuva: Ramon Maronier Amsterdam
Amsterdamissa ei voi käyttäytyä “suo, kuokka ja Jussi” -asenteella.― yrittäjä ja kaupunkitutkija Katja Lindroos

Amsterdam onkin Lindroosin mukaan neuvottelun kaupunki, jossa ei voi käyttäytyä “suo, kuokka ja Jussi” -asenteella, sillä kukaan ei voi työntää pois merta yksin. Amsterdamin maaperä on kostea ja tulvia on ollut säännöllisesti, nyt ilmastonmuutokseen etsitään yhdessä ratkaisua kestävän kehityksen avulla.

Rautaesiripun murtuminen muutti nopeasti Budapestin tunnelmaa

1990-luvun puoliväli oli Budapestissä kiivainta vapautumisen huumaa, jolloin kaupunki oli anarkistinen, villi ja suvaitsevainen. Näin kertoo 90-luvulta lähtien kaupungissa useasti vieraillut käsikirjoittaja Outi Keskevaari.

-Ehdin onneksi nähdä sen itäeurooppalaisen Budapestin hämärine katulamppuineen ja paikallisine pikaruokapaikkoineen. Se oli omanlaisensa tunnelma, joka katosi.

Ihmisiä istumassa sisäpihalla olevassa baarissa.
Szimpla Kert Ihmisiä istumassa sisäpihalla olevassa baarissa. Kuva: Liam McMay Budapest,baarit
Rappioromantiikka on väistynyt baarien alta.― käsikirjoittaja Outi Keskevaari

-Rappioromantiikka on saanut osassa kaupunkia siirtyä baarien alta. Mutta kulttuuria ja historiaa etsivälle löytyy yhä kaupungista omat alueensa, Keskevaari kertoo.

Tosin monet Keskevaarin ulkomaalaiset ystävät ovat viime vuosina muuttaneet pois kaupungista Unkarin nykyhallituksen politiikan takia.

Yhteisiä hengailutiloja ja luovia alueita

Moniin kaupunkeihin on tullut yhteisiä tiloja tai luovia alueita.

-Prahaan on syntynyt paljon yhteisöllisiä hengailutiloja, joissa voi istua pitkän pöydän ääressä ja syödä vaikkapa itse grillaamaansa ruokaa. Näin kertoo yli 20 vuoden ajan Prahassa käynyt toimittaja Siru Valleala.

Kuusi vuotta Tallinnassa asunut Suomen Pietarin pääkonsulaatin lehdistövirkamies Anna Laine suosittelee puolestaan menemään Tallinnassa Telliskivin luovalle alueelle, joka sijaitsee Pelgulinnan kaupunginosassa.

Myös pahamainen Marseille on viime vuosina kohottanut kasvojaan, kun kaupungin satama-alueesta on tehty ihmisystävällisempi julkisine tiloineen, kertoo Marseille´ssa asuva taiteilija Pauliina Salminen.

 • “On erikoista, ettei rikas Suomi pysty turvaamaan kaikille riittävää toimeentuloa”

  Taloudelliset ja sosiaaliset oikeudet ovat ihmisoikeuksia.

  Ihmisoikeusliiton pääsihteerin Kaari Mattilan mukaan meillä ei ymmärretä, että toimeentulo tai terveyspalvelut ovat ihmisoikeuksia. Jos suomalaista pyytäisi luettelemaan keskeisiä ihmisoikeuksia, moni mainitsisi luultavasti äänioikeuden, sananvapauden ja syrjinnän kiellon – eli tutut kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet. – Niiden lisäksi pitäisi ymmärtää, että myös taloudelliset ja

 • Filosofi Elisa Aaltola: “Ihmisen kannattaa luopua eläintuotannosta oman etunsa takia”

  Aaltolan mukaan eläintuotanto voi synnyttää pandemioita.

  Filosofi Elisa Aaltolan mielestä pandemian myötä olisi syytä puhua siitä, kuinka pitkälle ihminen voi riistää eläinlajeja ja luontoa. Hänen mukaansa oma elämämme voi keventyä, jos kohtelemme eläimiä myötätuntoisesti. Koronapandemian myötä on keskusteltu, millaisia seurauksia on sillä, että ihminen vie koko ajan enemmän elintilaa eläimiltä.

 • Puheen Aamu päihittää marraskuun ystävillä ja tiistainisuilla

  Puheen Aamu on marraskuussa yllätyksiä täynnä!

  Puheen Aamu on marraskuussakin yllätyksiä ja kivoja juttuja täynnä! Marraskuun ensimmäisellä viikolla Anna Cadia, Alina Kulo ja Juhani Kenttämaa kutsuivat kylään ystäviä, henkilöitä, jotka kuuntelevat Puheen Aamua, mutta jotka ovat monelle tuttuja muutenkin: kirjailijoita, muusikoita, luennoitsijoita, juontajia. Marraskuussa nautitaan myös nisuja ja kuunnellaan toivebiisejä.