Länsimaisen sivistyksen 10 kaupunkia -sarjan toisella kaudella tutustutaan muun muassa Los Angelesiin, Lissaboniin ja Kööpenhaminaan.
Kuuntele koko sarja Yle Areenassa
Muut sarjan toisen kauden kaupungit ovat Marseille, Budapest, Amsterdam, Firenze, Barcelona, Praha ja Tallinna. Oppaina toimivat tuttuun tapaan enemmän tai vähemmän tunnetut suomalaiset, jotka tuntevat kaupunkinsa kuin omat taskunsa. Sarjaa toimittaa Salme Unkuri.
Los Angeles on armoton myös menestyjille
Menestymisen paineet näkyvät Los Angelesissä myös niissä, joilla menee hyvin. Näin kertoo neljä vuotta kaupungissa asunut valokuvaaja Ville Juurikkala.
Kaikki tai ei mitään, unelma tai sen murskaaminen, näkyy selvästi kameran edessä olevissa ihmisissä.
Juurikkalan mukaan kaupungin ilmapiiri on sellainen, että suurin osa menestyjistäkin pelkää menettävänsä kaiken.
-Kukaan ei pysty ottamaan rennosti. Siellä on hirveän vaikea pysähtyä ja todeta, että nyt on hyvä.

-Nekin, jotka ovat saavuttaneet ihan kaiken, aika vähän heidän joukossakaan on onnellisia. Niistä ihmisistä saa kuulla usein surullisia tarinoita.
Los Angelesin kultakausi oli 1900-luvun alkupuolella elokuvateollisuuden siirryttyä Hollywoodiin suotuisten sääolosuhteiden takia. Juurikkala suhtautuu kaupungin kulta-aikaan skeptisesti, sillä se perustuu muutamaan isoon tähteen. Juurikkala sanookin kaupungin kultakauden näkyvän nykyään lähinnä ihmisten odotuksissa.
Lissaboniin mennään nyt downshiftaamaan
Lissabon on nykyään niin suosittu ja trendikäs matkakohde, että joillakin reiteillä kaikki eivät meinaa mahtua raitiovaunuihin. Myös Madonna on hankkinut kaupungista talon.
Toista oli vielä vajaat kymmenen vuotta sitten, kertoo Lissabonissa kahdeksan vuotta asunut Anna Tiittanen. Hänen muuttaessaan kaupunkiin sen keskustassa oli lähes 20 000 autiotaloa.

Lissabonin keskustasta oli muutettu jo pitkään lähiöihin tai lähdetty ulkomaille paremman elämän toivossa.
Lissabonilaiset ovat tottuneet köyhyyteen ja elämän traagisuuteen.
Elämän arvaamattomuuden ja traagisuuden pystyy Anna Tiittasen mukaan aistimaan Lissabonin vanhassa keskustassa sen vanhoissa taloissa ja ihmisissä. Traagisuus kuuluu myös kaihoisassa fado-musiikissa. Jopa iloisessa fadossa.
-Paljon puhutaan siitä, että Lissaboniin voi mennä downshiftaamaan, Tiittanen kertoo. Jos haluaa elää vähän vähemmällä, siellä paistaa aurinko 240 päivää vuodessa, mikä tekee elämästä miellyttävämpää.
Amsterdamissa neuvotellaan kaupungin suvaitsevaisuudesta
Amsterdam on tunnetusti suvaitsevainen kaupunki. Amsterdamissa otetaan huomioon kaikenlaiset elämän ilmiöt, mutta siellä kuitenkin balansoidaan koko ajan, missä vapauden rajat menevät. Näin kertoo yrittäjä ja kaupunkitutkija Katja Lindroos, joka on käynyt paljon kaupungissa yli parinkymmenen vuoden ajan.
-Viime aikoina kaupungissa on esimerkiksi suljettu paljon coffee shopeja.

Amsterdamissa ei voi käyttäytyä “suo, kuokka ja Jussi” -asenteella.
Amsterdam onkin Lindroosin mukaan neuvottelun kaupunki, jossa ei voi käyttäytyä “suo, kuokka ja Jussi” -asenteella, sillä kukaan ei voi työntää pois merta yksin. Amsterdamin maaperä on kostea ja tulvia on ollut säännöllisesti, nyt ilmastonmuutokseen etsitään yhdessä ratkaisua kestävän kehityksen avulla.
Rautaesiripun murtuminen muutti nopeasti Budapestin tunnelmaa
1990-luvun puoliväli oli Budapestissä kiivainta vapautumisen huumaa, jolloin kaupunki oli anarkistinen, villi ja suvaitsevainen. Näin kertoo 90-luvulta lähtien kaupungissa useasti vieraillut käsikirjoittaja Outi Keskevaari.
-Ehdin onneksi nähdä sen itäeurooppalaisen Budapestin hämärine katulamppuineen ja paikallisine pikaruokapaikkoineen. Se oli omanlaisensa tunnelma, joka katosi.
Rappioromantiikka on väistynyt baarien alta.
-Rappioromantiikka on saanut osassa kaupunkia siirtyä baarien alta. Mutta kulttuuria ja historiaa etsivälle löytyy yhä kaupungista omat alueensa, Keskevaari kertoo.
Tosin monet Keskevaarin ulkomaalaiset ystävät ovat viime vuosina muuttaneet pois kaupungista Unkarin nykyhallituksen politiikan takia.
Yhteisiä hengailutiloja ja luovia alueita
Moniin kaupunkeihin on tullut yhteisiä tiloja tai luovia alueita.
-Prahaan on syntynyt paljon yhteisöllisiä hengailutiloja, joissa voi istua pitkän pöydän ääressä ja syödä vaikkapa itse grillaamaansa ruokaa. Näin kertoo yli 20 vuoden ajan Prahassa käynyt toimittaja Siru Valleala.
Kuusi vuotta Tallinnassa asunut Suomen Pietarin pääkonsulaatin lehdistövirkamies Anna Laine suosittelee puolestaan menemään Tallinnassa Telliskivin luovalle alueelle, joka sijaitsee Pelgulinnan kaupunginosassa.
Myös pahamainen Marseille on viime vuosina kohottanut kasvojaan, kun kaupungin satama-alueesta on tehty ihmisystävällisempi julkisine tiloineen, kertoo Marseille´ssa asuva taiteilija Pauliina Salminen.