Hyppää pääsisältöön

Loppuvatko sodat jos lapsilta kielletään leikkiaseet?

Tyttö hyppää kiveltä
Tyttö hyppää kiveltä Kuva: Mostphotos lapset (perheenjäsenet)

Aikuisten on toisinaan vaikea kohdata lasten agressiivisuuden ilmaisuja. Mihin vetää raja? Lapsethan tutkivat todellisuutta leikeissään. Miten purkaa ahdistusta turvallisesti?

Esikouluryhmä ulkoilee tarhan pihalla. Santeri ja Pyry ovat solmineet välirauhan. Se ei todennäköisesti tule kestämään, koska Leevi suunnittelee Sakun kanssa provokaatiota, jolla muita lapsia viihdyttävän taistelun saisi puhkeamaan uudestaan. Nyt halutaan verta kentälle! Toisaalla Riina, Krista ja Enni ovat liittoutuneet yhteen tuhotakseen Virvan. Miksi? Syy ei ole selvillä, mutta jonkun täytyy kärsiä.

Barn som leker.
Barn som leker. Leikki,lapset (perheenjäsenet),päiväkodit
Barn leker utomhus.
Barn leker utomhus. lapset (perheenjäsenet),Leikki,päiväkodit

Lapset ovat usein julmia toisilleen. Vastaavanlaista henkistä ja psyykkistä väkivaltaa ei työpaikoilla pitkään katsottaisi. Vai onko väkivalta vain saanut aikuisten maailmassa hienostuneemmat muodot? Lapsethan matkivat aikuisia leikeissään.

Lapsia koulupihalla, yhteenotto
Lapsia koulupihalla, yhteenotto Kuva: Mostphotos lapset (perheenjäsenet),koulu,kiusaaminen,väkivalta,Schoolyard,pojat (ikäryhmät)

Väkivaltaan on aina puututtava välittömästi, se on selvä. Ketään ei saa kiusata eikä satuttaa. Kasvattajat kamppailevat tämän ongelman kanssa joka päivä. Ongelmat täytyy oppia ratkaisemaan puhumalla. Toisen koskemattomuutta pitää kunnioittaa samoin kuin omaa.

Huoleen on aihetta, jos lapselle ei tule paha mieli, kun on satuttanut toista. Empatiaa, kykyä myötäelää toisen tunteita on vahvistettava lapsessa elämän alusta asti. Myötätunnon herättäminen ehkäisee väkivaltaa paremmin kuin rangaistukset ja eristäminen.

Kaksi lasta autonpenkillä, toinen itkee.
Kaksi lasta autonpenkillä, toinen itkee. Kuva: iStock lapset (perheenjäsenet),loma,autot

Kuvataidekerhon pojat tekevät videon, jossa päät irtoavat ja veri roiskuu. Näytelmäkerhon lapset haluavat kirjoittaa esitykseensä panttivankidraaman. Mikä neuvoksi?

Nyt ei pidä ylireagoida. Lapset käsittelevät pelottavia asioita leikin ja mielikuvituksen avulla. Pyssyleikit ja sotaisat piirustukset ovat keino vähentää ahdistusta. Torjuminen ja kieltäminen eivät auta lasta. Vanhempien pitäisi päinvastoin olla ylpeitä lapsestaan, joka osaa käsitellä vaikeita asioita kehittyneillä keinolla. Huomio kannattaa kiinnittää tarinoiden ratkaisuihin, löytyykö sieltä oikeudenmukaisuutta ja toivoa.

Lapsi tähtää käsiaseella, vain kädet ja ase kuvassa.
Lapsi tähtää käsiaseella, vain kädet ja ase kuvassa. Kuva: Alexandra Buss aseet,lapset (perheenjäsenet),pistoolit

Mitähän traumaa vanhemmat omalla kohdallaan terapoivat kun pelaavat aikuisille tarkoitettuja sotapelejä tai rentoutuvat iltaisin katsomalla televisiosta väkivaltaisia murhamysteerejä?

Aristoteleen kantapäässä vieraillut tietokirjailija Arto Kivimäki on muokannut muinaisen Kreikan sotaisista taruista kuten Odysseijasta ja Iliasta versioita lapsille. Nämä sotakirjallisuuden varhaisimmat klassikot ovat Kivimäen mukaan väkivaltaisuudestaan huolimatta hyvin pasifistisia. Teosten teemat ovat edelleen ajankohtaisia.

 • Avaruusromua: Olisiko nyt oikea aika?

  Analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla.

  4000 dollaria. Plus rahtikulut Yhdysvalloista Suomeen. Se oli edullisin vaihtoehto. Vuoden 2019 valuutassa se on noin 19 000 euroa. Sen verran olisi maksanut edullisin modulaarinen analoginen syntesoija vuonna 1974, amerikkalaisen Moog-yhtiön vähittäismyyntihinnaston mukaan. En taatusti ollut ainoa, joka unelmoi saavansa jostakin yhtäkkiä kasan dollareita. Ajat muuttuvat. Nyt analogisen syntesoijan voi ostaa parilla sadalla eurolla. Nyt olisi mahdollista toteuttaa nuoruuden unelmat. Olisiko nyt oikea aika ostaa oma syntikka? Tai useampi? Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Onko salasanasi Saatana tai Perkele?

  Hyvät salasanat suojaavat yksityisyytesi.

  Vaihda välittömästi, se ei ole riittävän omaperäinen. Suomessa kirosanat pääsevät aina yleisimpien salasanojen listan kärkeen. Sinne missä komeilevat myös 123456, qwerty ja 0000. Hyvä salasana on sellainen, joka ei tule ensimmäiseksi mieleen, eikä ole pääteltävissä esimerkiksi perhesuhteista. Siinä pitää olla erikoismerkkejä, isoja kirjaimia ja numeroita.

 • Tanssiva karhu haastaa lukemaan runoutta!

  Osallistu #tanssivakarhu25 lukuhaasteeseen!

  Ylen runopalkinto Tanssiva karhu täyttää 25 vuotta. Haastamme sinut tutustumaan nykyrunouteen. Lue Tanssiva karhu-palkittu teos ja kirjoita lukukokemuksesi alla olevaan lomakkeeseen tai jaa se tunnisteella #tanssivakarhu25. Voit myös toivoa kokoelmasta löytyvää runoa esitettäväksi heinäkuun alussa Tämän runon haluaisin kuulla –ohjelmassa.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri