Hyppää pääsisältöön

Raskasmielisestä runotytöstä kepeäksi kapinalliseksi – Litku Klemetti nostaa Saima Harmajan Mullan alta

Millaista musiikkia syntyy, kun Henrik Illikainen (Tiisu), Janna, Hannes Kett (Shiraz Lane), Litku Klemetti, Heikki Kuula, Nelli Milan, Mira Luoti, Paleface, Milla Rumi, Kevin Tandu, Vilma Alina ja Yona tekevät uudet kappaleet edesmenneiden suomalaisrunoilijoiden teksteihin? Se kuullaan ja nähdään kuusiosaisessa sarjassa Mullan alta, jonka kaikki jaksot ovat katsottavana Yle Areenassa.

Jyväskylästä käsin operoiva Sanna ”Litku” Klemetti on noussut ryminällä yhdeksi kotimaisen indierockin puhutuimmista nimistä. Mullan alta -sarjassa Litku säveltää biisin Saima Harmajan runoon Tähdenlento.

- Lähtökohtani musiikin tekemiseen on kepeä ja hullutteleva, kun taas Saima Harmaja on aika paatoksellista. Olen kuitenkin ollut teininä angstinen runotyttö, ja lähdin hakemaan sopivaa runoa siihen liittyvien muistojen kautta. Valitsin Tähdenlennon, koska se oli kuin valmis iskelmäteksti.

Sanna pitää itseään käsityöläisenä, joka välttää luoviin aloihin usein liitettyä mystifiointia. Sama mutkattomuus määritti myös Saima Harmaja -tehtävää.

- Teen koko ajan musaa, ja Tähdenlentokin oli vain yksi viime kesän aikana tehty biisi, ei sen kummempaa. Toisaalta halusin toki kunnioittaa runoilijaa ja ymmärtää hänen lähtökohtiaan. Niinpä luin myös Harmajan päiväkirjaa, josta tulikin paljon taustatietoa siitä, millainen tyyppi oli kyseessä.

Jollain tavalla haluan olla aina vähän vastarannankiiski. Jos multa odotetaan jotain, niin mä haluan tehdä jotain muuta. Vähän keskarit pystyssä kaikkiin suuntiin.― Litku Klemetti Mullan alta -ohjelmassa
Mullan alta-sarjan artistit Litku Klemetti ja Nelli Milan.
Saima Harmaja -jakson artistit Litku Klemetti ja Nelli Milan. Mullan alta-sarjan artistit Litku Klemetti ja Nelli Milan. Kuva: Yle Yle Areena,Mullan alta

Siinä missä musiikki virtaa luontevasti, isohko tv-tuotanto oli omaehtoiselle artistille hieman hankalampi kokemus.

- Harkitsin itse asiassa vielä kuvausten aikanakin, olenko ihan oikea ihminen olemaan mukana. Toimimme bändini kanssa vahvasti diy-pohjalta ja meillä on vahva oma estetiikka, jossa mm. visuaalisetkin jutut ovat tiukasti omissa käsissä. Pelkäsin, survotaanko meidät vääränlaiseen ympäristöön. Valmis ohjelma oli kuitenkin positiivinen yllätys.

Mullan alta nostaa esiin runoilijoita, jotka ansaitsevat kenties enemmän kuin pölyyntymisen historian lehdillä. Sannan mukaan ajatus on mainio, mutta sitäkin kiinnostavampaa on hänen mielestään teksteihin tehtyjen kappaleiden elävyys ja onnistuminen.

- Olen välillä toimissani hieman verkkainen, enkä ole vielä ehtinyt katsoa muita jaksoja. Minua kiinnostaa kuitenkin valtavasti se, millaisia biisejä muut ovat tehneet. Jos tuloksena on hyvää musiikkia ja taidetta, se toimii omillaan ja voi herättää kiinnostuksen sekä esittäjää että runoilijoita kohtaan aivan uudella tavalla.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua