Hyppää pääsisältöön

Vesalta kului vuosia tajuta, että hän eli narsistin kanssa

– ”Joskus ajattelin, että ainoa ratkaisu olisi ottaa itseltään henki pois”

Henkinen väkivalta hivuttautui Vesan elämään ja oli niin taitavaa, että kuka tahansa olisi siitä hämääntynyt. Narsistille tyypillinen vallankäyttö näkyy naisilla usein epäsuorasti, manipulatiivisesti ja ovelasti, toteaa sosiaalipsykologi Janne Viljamaa.

Talvisena sunnuntaina Vesa istuu ruokapöydässä pienten lasten kanssa. Hän pelkää, että kohta sairaalasta soitetaan ja kerrotaan lasten äidin, Vesan ex-vaimon, kuolleen.

Ex-vaimo on yrittänyt itsemurhaa, mutta kuitenkin soittanut ambulanssin paikalle tekonsa yhteydessä.

Useasti aikaisemmin entinen puoliso on vaatinut Vesaa paikalle kertomalla, että on todella sairas. Hälytykset ovat tapahtuneet yleensä silloin, kun tämä on tiennyt, että Vesalla on menoa ystävien tai uuden puolison kanssa.

Pelättyä uutista sairaalasta ei koskaan tule, mutta seuraavana päivänä Vesan työnteosta ei tule mitään.

Vesa tuijottaa työkoneensa ruutua ja aukoo ja sulkee selainikkunoita saamatta mitään aikaan. Hän kävelee työterveyslääkärin vastaanotolle ja saa ajan työterveyspsykologille.


Kaksi joutsenta ui kaislikon edessä.




Kaksi joutsenta ui kaislikon edessä.
Kuva: Yle/Seera Rytkölä
Akuutti

Psykologin luona Vesa alkaa purkaa elämäänsä. Useiden tapaamisten aikana hän viimein ymmärtää, että on rakastunut, mennyt naimisiin ja saanut kaksi lasta narsistin kanssa.

Vesan ja Katrin rakkaus syttyy 2000-luvun alussa.

Vesa on lähtenyt töiden jälkeen ystävänsä kanssa oluelle ja ajautuu keskusteluun baarissa istuvan naisen kanssa. Huumorintajut kohtaavat ja Vesasta tuntuu, että tämän naisen kanssa kaikki palaset loksahtavat paikoilleen.

– Hän osasi olla mahdottoman hurmaava ihminen. Kliseisesti voi sanoa, että se oli rakkautta ensisilmäyksellä.

Vain puolen vuoden seurustelun jälkeen Vesa muuttaa uuden naisystävänsä kanssa yhteen.

Jos tulin väärän kaupan kassi kädessä kotiin, hän raivosi silmittömästi.

– Siinä lähdettiin soitellen sotaan. Minulla oli taustalla sellainen vähän tylympi suhteen loppu. Olin siksi huumaantunut tunteesta, että joku välitti minusta niin paljon.

– Katri oli alussa korostetun mukava, herttainen, avulias ja touhukas ihminen.

Yhteisen arjen myötä uuden kumppanin käytös alkaa ihmetyttää Vesaa. Vaimo kontrolloi pieniäkin asioita. Riitoja syntyy esimerkiksi siitä, missä tavaroita kuuluu pitää ja minkä ketjun marketista ruokaostokset pitäisi tehdä.

– Jos tulin väärän kaupan kassi kädessä kotiin, hän meni aivan pois tolaltaan ja raivosi silmittömästi.

– Tiedostin, että kyseessä on persoonallinen ja lujatahtoinen tyyppi ja ehkä jopa vähän hankala ihminen, mutta en siinä rakastuneena sen kummempaa ajatellut.

Muutaman päivän hän salli isälleni ja minulle suruaikaa. Sitten hän sanoi, että isäs helvettiin täältä.

Muutama vuosi tapaamisen jälkeen Vesa ja Katri juhlivat häitään.

Häiden jälkeen yhteinen elämä jatkuu aallokkoisena. Vaimo haluaa eristää Vesan perheestään ja ystävistään. Vesan äidin kuolema paljastaa tuoreesta vaimosta lisää ikäviä piirteitä.

– Isäni ei halunnut olla yksin kotona äitini kuoleman jälkeen. Pyysin hänet asumaan meille siksi aikaa, että suru vähän helpottaa.

Vesan vaimo toivottaa surevan appiukkonsa suurella lämmöllä tervetulleeksi kotiinsa.

– Hän salli muutaman päivän isälleni ja minulle suruaikaa ja sanoi sitten, että isäs helvettiin täältä.

Välit tulehtuvat myös Vesan siskon ja hänen perheensä kanssa.

– En voinut olla heidän kanssaan tekemisissä. Vaimo kieltäytyi kutsumasta heitä meille ja sanoi, ettei sisarellani ole mitään asiaa kotiimme.

– Siinä vaiheessa olisi pitänyt hälytyskellojen soida, mutta eihän sitä rakastuneena hölmönä tajunnut. Yritin vain parhaani mukaan selitellä hänen käytöstään läheisilleni.


Paleltunut pihlajanoksa




Paleltunut pihlajanoksa
Kuva: Yle/Seera Rytkölä
Akuutti

Katrin kontrollin tarve pahenee entisestään, kun Vesa ja Katri saavat esikoisensa.

Vaimo suuttuu Vesalle aina siitä, jos tämä haluaisi tavata ystäviään tai sukulaisiaan.

Vaikka ystävien tapaamisesta oltaisiin sovittu etukäteen, keskeytyvät ne aina Katrin vihaisiin Vesaa syyllistäviin ja haukkuviin tekstiviesteihin.

– Kaikki riidat päättyivät lopulta siihen, että minä olin aina se, joka pyysi anteeksi.

Vesa tuntee olevansa kotonaan vankina.

Kun raskaustesti näytti plussaa, loppui suhteestamme kaikki. Esimerkiksi seksiä ei ollut enää ollenkaan.

Yhtäkkiä vaimo alkaa vaatia Vesalta toista lasta. Vesan mielestä suhde ei kuitenkaan ole siinä kunnossa, että toinen lapsi olisi ajankohtainen.

– Hetken aikaa hän pyysi toisen lapsen hankkimista, mutta lopulta hän vain ilmoitti tylysti, että aikoo hankkiutua raskaaksi keinolla millä hyvänsä.

– Siinä vaiheessa pakkasin tavarani ja lähdin isän luo asumaan.

Vesa kuitenkin päättää palata yhteiseen kotiin, jotta lapsella olisi kaikki hyvin. Vesan paluun jälkeen vaimon käytös muuttuu. Ne piirteet tulevat takaisin, joihin Vesa on hänessä aikoinaan rakastunut.

– Minulla alkoi jopa olla sellaisia euforisia vasta rakastumisen tunteita häntä kohtaan.

– Ajattelin, että aikaisemmat vaikeudet olivat jokin raskauden jälkeinen vaihe. Tai niin hän itse sitä selitti. Hän osasi puhua minut ympäri yrittämään toista lasta.

– Kun raskaustesti näytti plussaa, loppui suhteestamme kaikki. Esimerkiksi seksiä ei ollut enää ollenkaan. Hän oli saanut, mitä halusi.


Lehdettömän puun tummia oksia.




Lehdettömän puun tummia oksia.
Kuva: Yle/Seera Rytkölä
Akuutti

Jälleen kerran niin raskausaika kuin vauva-arki ovat perheessä rankkoja.

Välillä Vesa joutuu suhteessa myös fyysisen väkivallan uhriksi.

– Siinä vaiheessa, kun sanat loppuivat kesken, tuli joskus nyrkistä. Läpsimistä ja tönimistä oli.

– Mutta fyysinen väkivalta on vain fyysistä väkivaltaa. Koin sen henkisen väkivallan pahemmaksi. Fyysisellä väkivallalla pystyt tappamaan toisen, mutta henkisellä väkivallalla saat toisen tappamaan itsensä.

Vesa yrittää hoitaa vaimonsa kanssa avioliittoa kuntoon sosiaalitoimen ja parisuhdeterapian avulla. Välillä hän käy keskustelemassa parisuhdeterapeutin kanssa myös yksin. Siellä hän kuulee ensimmäistä kertaa, että hänen puolisollaan on narsistisia piirteitä.

Menee kuitenkin vielä vuosia ennen kuin Vesa ymmärtää tämän itse.

Pahimpina hetkinä ajattelin, että ainoa ratkaisu olisi ottaa itseltään henki pois.

Tulee aika, jolloin Vesa on niin väsynyt parisuhteeseensa, että harkitsee tilanteen purkamista äärimmäisin keinoin.

– Pahimpina hetkinä ajattelin, että ainoa ratkaisu olisi ottaa itseltään henki pois.

– Olin jo miettinyt, että miten se tulee tapahtumaan. Ajattelin, ettei ole muuta keinoa päästä pois. Muuten olisin kaikkien silmissä vätys, joka on jättänyt äidin kahden pienen lapsen kanssa yksin.

Vesa saa Katrin suostuteltua jatkamaan parisuhdeterapiaa. Terapiassa keskitytään pitkälti Katrin kontrolloiviin käytösmalleihin.

Lopulta noin vuosi toisen lapsen syntymän ja kaksi vuotta kestäneen parisuhdeterapian jälkeen Vesa ja Katri päättävät erota yhteisymmärryksessä.

Eron jälkeen kaikki sujuu ex-vaimon kanssa hyvin, kunnes Vesa löytää rinnalleen uuden naisen.

– Siitä henkinen väkivalta vasta todella alkoi.

Ex-vaimo on tehnyt Vesasta useita lastensuojeluilmoituksia. Lisäksi hän on yrittänyt saada lasten päiväkodin ja koulun tekemään ilmoituksia ex-miehestään lastensuojeluun.

– Hän on esimerkiksi tehnyt lastensuojeluilmoituksen, koska annan lasten olevinaan tehdä tietokoneelle mitä lystää. En anna. Minä olen erittäin tiukka lasten ruutuajasta ja jos lapset asentavat tietokoneelle uuden pelin, tarkistan ensin millainen se on.


Varpuja ja seisovan ihmisen jalat.




Varpuja ja seisovan ihmisen jalat.
Kuva: Yle/Seera Rytkölä
Akuutti

Vasta ex-vaimon itsemurhayritys talvisena sunnuntaina johtaa Vesan lopulta työterveyspsykologin vastaanotolle, jossa jo muutamia vuosia aikaisemmin perheneuvolassa esiin nousseet epäilyt vaimon narsistisesti persoonallisuudesta nousevat jälleen esille.

Hän ei tee virheitä ja pitää itseään superihmisenä monessa suhteessa. Hän jopa kielsi yrittäneensä itsemurhaa.

Vesan kertomuksen pohjalta psykologi arvioi, että vaimon käytöksessä on ollut myös psykopaatin piirteitä.

– Narsismi tuntuu olevan muotitermi nykyään, mutta mitä enemmän aloin etsiä ja tutkia aiheesta tehtyjä juttuja, sain kylmiä väreitä, kun tajusin, että tämä on ihan kuin minun elämääni. Psykologin kommentit vahvistivat epäilyn.

Vesan mukaan hänen ex-vaimollaan on täysin vääristynyt tapa katsoa omaa itseään ja elämää.

– Hän ei tee virheitä ja pitää itseään superihmisenä monessa suhteessa. Hän jopa kielsi yrittäneensä itsemurhaa.

Vesa kokee, että vain toinen narsistin uhri voi ymmärtää millaisen tunnemylläkän narsistin läheinen käy läpi.

– Tajuaa toisen hirviömäisyyden, mutta samalla menee itseensä ja miettii, että mitä jos vika onkin minussa. Olenko minä sittenkin se narsisti? Se on ihan kamala tunne.

Koska ex-vaimo on myös Vesan lasten äiti, joutuu Vesa todennäköisesti olemaan loppuelämänsä yhteyksissä ex-kumppaniinsa.

Se on niin taitavaa, että kuka tahansa hämääntyisi siitä.

Sosiaaliviranomaisten kehotuksesta ja tukemana lapset ovat muuttaneet virallisesti asumaan isänsä luokse, mutta vanhemmilla on edelleen yhteishuoltajuus.

Terapian ja vertaistuen avulla Vesa on kuitenkin oppinut antamaan itselleen anteeksi, että suostui vuosien ajan huonoon kohteluun.

– Kyse ei ole siitä, että minä olisin ollut tyhmä tai sinisilmäinen vaan siitä, että se toinen on ollut niin taitava manipuloinnissa, vehkeilyssä, henkisessä väkivallassa ja kieroilussa.

– Se on niin taitavaa, että kuka tahansa hämääntyisi siitä.

Vesa kertoo myös oppineensa tervettä itsekkyyttä.

– Työläintä on ollut oppia, että olen ihan kelpo isä. Minä teen asiat tietyllä tavalla ja kasvatan lapset parhaalla osaamallani tavalla ja se on ihan ok.

Vesan ja Katrin nimet on muutettu yksityisyyden suojaamiseksi ja aiheen arkaluontoisuuden vuoksi. Toimittaja on käynyt läpi perheneuvolan ja psykologien kirjoittamia lausuntoja perheen tilanteesta.

Tunnekylmä, paha, vallanhaluinen ja julma

Juttua varten on konsultoitu narsismin asiantuntija sosiaalipsykologi Janne Viljamaata. Viljamaan mukaan jutussa esiintuodut käytösmallit ovat tyypillisiä narsistisen henkilön piirteitä:

  • Narsistisesti häiriintynyt ihminen on tunnekylmä, paha, vallanhaluinen ja julma.
  • Narsistin mielestä toiset ovat syypäitä kaikkeen. Narsistit luovat yleensä uhreistaan toisille kuvaa huonona ihmisenä.
  • Narsistille on tyypillistä koota joukkoja taakseen ja yrittää murtaa kiusatun psyyke.
  • Narsisti on taitava vaihtamaan strategiaa, hän pystyy tarvittaessa esittämään uhria, jopa ajautumaan itsemurhayritykseen.
  • Narsisti muuttaa usein käytöstään heti, kun hän on saanut haluamansa.
  • Vakavasti narsistisesti häiriintyneistä ja psykopaateista kaksi kolmesta on miehiä ja vain kolmannes naisia. Vallankäyttö näkyy naisilla usein epäsuoremmin, manipulatiivisesti ja ovelasti.

Narsistien uhrien tuki ry on valtakunnallinen kansalais- ja vapaaehtoisjärjestö, joka tarjoaa apua narsistisia piirteitä omaavan henkilön läheisille.

Lue lisää:

Pitääkö lapsesta kasvattaa narsisti, jotta hän menestyy työelämässä? Tutkija: “Jonkinlainen kylmyys edesauttaa pärjäämistä”

Narsisti murskaa kumppanin itsetunnon

Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Olenko narsisti? - Katso Yle Areenassa: