Hyppää pääsisältöön

Yle vastaa: Tasa-arvon edistäminen on jatkuvaa korjausliikettä

Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä
Kuva jota käytetään kuvituksena vastineiden yhteydessä Yle,yle vastaa

Julkaisemme Ylestä lehdille lähetettyjä kirjoituksia, vastauksia ja oikaisuja. Tämä vastaus on lähetetty Helsingin Sanomiin 30.1.2019.

Leena Virtanen maalaa jutussaan (HS 30.1.) kuvaa dokumenttien rahoituksen ja esittämisen lasikatosta, joka kilpistyy Ylen rakenteisiin ja yhteen tuottajaan. Kirjoitusta on syytä täydentää, sillä kuva on yksinkertaistettu.

Ylen dokumenttitarjonta on laajaa. Esitämme dokumentteja eri ohjelmapaikoilla ja niitä on katsottavissa runsaasti myös Yle Areenassa.

Ylellä on dokumenttien rahoittajana ja esittäjänä erittäin keskeinen rooli. Hankinnan resurssit ovat kuitenkin rajalliset ja prosesseissa on aina parannettavaa. Tekijöiden rahoituspäätöksiin liittyvä epävarmuus ja pettymykset ovat ymmärrettäviä.

Dokumenttien esitysoikeuksien hankintapäätökset perustuvat Ylessä asiakkuuteen ja sovittuihin linjauksiin. Elokuvien ja dokumenttien hankinnasta ei Ylessä kukaan päätä yksin, vaan hankinnoista ja ohjelmapaikoista käy keskustelua ja tekee päätöksiä aina useampi henkilö.

Jutussa todetaan, että Yle esittää melko tasalukuisesti naisten kuin miestenkin tekemiä dokumentteja. Ongelmallisena nähtiin Dokumenttiprojekti-ohjelmapaikka ja rahan jakautuminen.

Lopullinen päätös dokumentin ohjelmapaikasta tehdään yleensä vasta, kun elokuva on valmis. Ohjelmapaikkaan perustuva ajattelu on muutoksessa eikä dokumenteista maksettava korvaus ole mitenkään yksiselitteisesti sidottu ohjelmapaikkaan.

Elokuvien ja dokumenttien katselu siirtyy yhä enemmän verkkoon. Pyrimme kehittämään erilaisille dokumenteille parhaat julkaisutavat, joilla ne voivat löytää katsojansa. Kehitämme myös tarjontaa niin, että mahdollisimman moni löytäisi juuri häntä kiinnostavat ja puhuttelevat dokumentit. Tässä yhteinen keskustelu tekijäkentän kanssa on tärkeää.

Olemme uudistamassa elokuvahankkeiden käsittelyn toimintatapaa. Kerromme lisää muutoksista helmikuun puolella, koska osa ratkaisuista on vielä auki. Tasa-arvosta ei tule kerralla valmista, vaan tarvitaan jatkuvaa seurantaa ja korjausliikkeitä.

Ville Vilen
Johtaja
Ylen Luovat sisällöt