Hyppää pääsisältöön

Autokaupan lobbarit lupaavat vihreämmän liikenteen, jos autovero poistetaan – uudet autot ovat kuitenkin päästöiltään luvattua huonompia

Autoa siirretään romuttamolla.
Autokauppiaat odottavat, että autoveron poistaminen varhentaisi romutusta. Autoa siirretään romuttamolla. Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,romuttamot,autovero,Autoverouudistus,lauri miettinen

Autokauppiaat syyttävät autoveroa siitä, että suomalaiset autot ovat moniin Länsi-Euroopan maihin verrattuna ikivanhoja. Auton korkea ikä merkitsee myös isompia päästöjä uudempiin verrattuna. Autokannan uudistamisen hyötyjä horjuttavat kuitenkin vanhojen autojen vähäinen käyttö ja uusien autojen vippaskonsteilla kaunistellut päästötestit.

Onko uusi auto vähäpäästöisempi kuin kymmenen vuotta vanha? Keskimäärin kyllä, kertovat useat tietolähteet.

Kuinka suuri tuo ero on? Vaikea sanoa. Autojen päästöluvuissa on lähteestä riippuen huikeita eroja.

Hiilidioksidi (CO2) on liikenteen merkittävin kasvihuonepäästö. CO2-päästö ja polttoaineen kulutus kulkevat käsi kädessä. Esimerkiksi litrasta bensiiniä syntyy 2350 grammaa hiilidioksidia.

Uuden henkilöautomallin päästöt mitataan lakisääteisellä sapluunalla tyyppihyväksynnässä.

Viime vuonna Suomessa uuden bensahenkilöauton testattu kulutuslukema oli keskimäärin 5 litraa sataselle.

Uuden auton valmistusta Uudessakaupungissa
Uudessakaupungissa kootaan uusia Mercedes-henkilöautoja. Uuden auton valmistusta Uudessakaupungissa MOT

Kuilu kasvaa

Viimeiset kymmenen vuotta uusien henkilöautojen ilmoitettu kulutus on laskenut reipasta tahtia. Nopeasti laskeva käyrä ei kuitenkaan kerro koko totuutta.

Kymmenkunta vuotta sitten autojen tyyppihyväksynnän testitulokset kulutuksesta olivat melko lähellä kokemuksia, joita saatiin arkielämän liikenteessä ja monissa koeajoissa.

Sen jälkeen uusien autojen todellinen kulutus ja CO2-päästöt ovat erkaantuneet koko ajan kauemmas valmistajien virallisesta totuudesta, todetaan useissa selvityksissä ja koeajoissa.

Kansainvälisen tutkimusjärjestön ICCT:n mukaan uusien henkilöautojen todellinen kulutus on jopa 39 prosenttia korkeampi kuin tyyppihyväksyntätestien tulokset EU-alueen autoista.

ICCT:n mukaan uusien henkilöautojen todellinen kulutus liikenteessä on alentunut vuosina 2001 – 2016 9 prosenttia, kun tyyppihyväksyntätestit näyttävät 30 prosentin vähennystä.

Uusien autojen CO2 -päästöjen laskusta tehty grafiikka
ICCT:n mukaan uusien henkilöautojen todelliset päästöt alenevat EU:ssa hitaammin kuin viralliset tyyppihyväksyntäluvut kertovat. Uusien autojen CO2 -päästöjen laskusta tehty grafiikka Kuva: Yle / Camilla Arjasmaa MOT,lauri miettinen

Myös Helsingin Sanomien tekemissä koeajoissa on päädytty kasvaviin heittoihin valmistajan ilmoittaman ja henkilöauton todellisen kulutuksen välillä: ero oli 27,9 prosenttia vuonna 2012 (24 koeajoa) ja 36,5 prosenttia vuonna 2013 (7 koeajoa).

Todellisen kulutuksen karkaaminen ilmoitetusta johtuu monista syistä. Taustalla on ollut mm. se, että mittausten tuloksia on paranneltu sallituilla kikkakuutosilla.

Päästöjä ja kulutusta on minimoitu mm. auton rakoja teippaamalla ja renkaiden painetta lisäämällä.

VTT:n totuus erilainen

Autojen todellisten päästöjen heitot luvatusta eivät kuitenkaan ole kaikkien tutkijoiden mukaan yhtä isoja. Kotimainen Teknologian tutkimuskeskus VTT on laskenut autojen päästökehityksestä hyvin erilaisia tuloksia kuin ICCT-järjestö.

VTT:n arvion mukaan Suomen liikenteessä uusien henkilöautojen päästöt heittävät nykyisin keskimäärin vain noin 15 prosenttia tyyppihyväksyntätesteistä. VTT on tehnyt laskelmia polttoaineen myynnin ja ajomäärien perusteella.

Autoa rakennetaan tehtaalla.
Uusien henkilöautojen keskimääräiset päästöt alenevat. Autoa rakennetaan tehtaalla. Kuva: Lauri Miettinen / Yle MOT,autovero,lauri miettinen

VTT:n avustajan Kari Mäkelän mukaan VTT:n (15 %) ja ICCT:n (39 % ) tulosten eroon vaikuttaa se, että lukemat on laskettu eri tavoin. VTT:n luku koskee Suomea, ICCT:n Eurooppaa laajemmin.

”Autokanta on erilainen. Suomessa on lisäksi rauhallista maantieajoa luultavasti enemmän”, Mäkelä vertaa Suomea suurempiin automaihin.

Miten paljon uusi auto on vanhaa parempi? Vastaus on varsin erilainen riippuen siitä, uskotko VTT:n sijasta ICCT:tä tai valtakunnan päälehteä.

Autovero pois – vihreämpi liikenne?

Mutta onko väliä, kuinka paljon auton kulutus tarkalleen heittää luvatusta? Uusien autojen keskikulutus näyttää joka tapauksessa laskeneen vuosi vuodelta – laskun nopeudesta vain on erilaisia näkemyksiä.

Todellisen kulutuksen tietäminen mahdollisimman tarkkaan on olennaista, jos alkaa miettiä auton uusimisesta saatavia hyötyjä. Jos vaihdan 15-vuotiaan kiesin upouuteen, niin kuinka paljon päästöt vähenevät?

Autoalan lobbarit ovat ajaneet Suomen autoveron poistamista ilmastonsuojelun nimissä.

Autoalan ilmastostrategian mukaan autoveron poisto nopeuttaisi autojen kiertoa 3 – 4 vuotta. Samalla CO2-päästöt vähenisivät 600 000 tonnia vuodessa, lupailee autoala.

Valokuvassa punainen auto romuttamolla.
Suomessa henkilöauton keskimääräinen romutusikä on noin 21 vuotta. Valokuvassa punainen auto romuttamolla. Kuva: Henrik Leppälä / Yle MOT,autovero,romuttamot,lauri miettinen

Tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen Palkansaajien tutkimuslaitoksesta on selvitellyt liikenteen verotuksen vaikutuksia. Hän ei purematta niele autoalan laskelmaa autoverotuksen poiston 600 000 tonnin päästövaikutuksesta.

”Mielestäni ei ole mitään tutkimusta, mihin noin tarkkoja lukuja voisi perustaa. Me ei tiedetä tarkalla tasolla mihinkään tutkimukseen perustuen, että miten tämmöiset veromuutokset vaikuttaisivat”, sanoo Kosonen.

Tieliikenteen Tietokeskuksen (autoalan oma yhtiö) erityisasiantuntijan Hanna Kalenojan mukaan 600 000 CO2-tonnin päästölupaus perustuu siihen, että tuleva, entistä puhtaampi autotekniikka saataisiin leviämään Suomessa nopeammin, jos autovero poistuu. Autoveron poisto alentaisi hintoja, lisäisi uusien entistä parempien autojen kauppaa ja nopeuttaisi romutusta.

Jos autovero poistuu, poistuu myös autoveron progressio, joka kannustaa valitsemaan vähäpäästöisen auton. Autoveroprosentti on sitä pienempi, mitä vähemmän auto päästää hiilidioksidia. Hanna Kalenojan mukaan kuluttajia voitaisiin kannustaa vähäpäästöisen auton valintaan vuotuisen päästöihin sidotun ajoneuvoveron tai polttoaineveron korotuksilla, jos autovero poistuu.

Valmistus aiheuttaa päästöjä

Autoalan laskelmasta puuttuu eräs liikkuuva osa: uuden auton valmistuksen päästö. Autoalan mukaan perinteisen polttomoottoriauton valmistuksen päästö vastaa noin 5000 kiloa hiilidioksidia, kun kierrätys huomioidaan.

Jos autokanta nuorentuu, niin autojen valmistus lisääntyy – ja samalla kasvavat valmistuksen päästöt.

Hanna Kalenojan mukaan valmistuksen päästöjä ei ynnätty mukaan 600 000 tonnin CO2-laskelmaan, koska valmistuksen rooli jää pieneksi auton koko elinkaaren päästöistä, noin 10 – 15 prosenttiin.

En löytänyt Suomesta ketään, joka olisi laskenut autokannan nuorennuksen päästöhyödyt kokonaisvaltaisesti niin, että valmistuskin olisi otettu huomioon. Sellaisen laskelman tekeminen itse ei ole ihan helppoa.

Vanhojen autojen isompien päästöjen harmeja vähentää se, että vanhoilla autoilla ajetaan paljon vähemmän kuin uusilla. Toisaalta uusien autojen määrän lisäys voisi lisätä autojen käyttöä. Kolmanneksi kuka tietää, millaisia autoja myydään tulevina vuosina ja kuinka paljon ne päästävät hiilidioksidia?

Uuden WLTP-mittaustavan pitäisi tuoda henkilöautojen typpihyväksyntätestien päästöluvut lähemmäs arkielämän liikenteen todellisuutta. Pakoputket todennäköisesti puhdistuvat Euroopassa, tehtiinpä Suomen autoverolle mitä tahansa. Nykysäädökset ohjaavat autonvalmistajia leikkaamaan päästöjä reippaasti EU-alueella.

Kuluttaja-aiheet

Kommentit