Hyppää pääsisältöön

Matti Nykänen voitti mäkihypyssä kaiken – katso videoita urheilu- ja viihdetähden elämän varrelta

Matti Nykänen, Calgary 1988.
Matti Nykänen vuonna 1988 kuvattuna Calgaryn olympialaisten historiallisen kolmoiskullan jälkeen. Matti Nykänen, Calgary 1988. Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva Matti Nykänen

Mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) oli nelinkertainen olympiakultamitalisti ja kuusinkertainen maailmanmestari. Vaikka Nykänen urheilu-uransa jälkeen ajelehti kohusta toiseen alkoholinkäyttönsä ja myrskyisten parisuhteidensa ristiaallokossa, ovat miehen urheilumeriitit kuitenkin vertaansa vailla maailmassa. Artikkeliin on koottu 55-vuotiaana menehtyneen Nykäsen saavutuksia ja esiintymisiä vuosien varrelta.

Matti Nykänen oli Suomen kaikkien aikojen menestyneimpiä huippu-urheilijoita. Mäkikotka voitti yhteensä neljä olympiakultamitalia, yhden olympiaohpean ja kuusi maailmanmestaruutta. Miehen tilillä oli myös kahdeksan muuta MM-mitalia, peräti neljä maailmancupia ja kaikkiaan 46 maailmancupin osakilpailua.

Nykänen nousi mäkihypyn huipputasolle vuonna 1981, jolloin hän voitti 18-vuotiaana nuorten maailmanmestaruuden sekä ensimmäisen aikuisten Suomen-mestaruutensa.

Matti maailman huipulle ja kaikkia pidemmälle

Matti Nykänen hyppäsi maailman huipulle Holmenkollenin MM-suurmäessä 1982. "Mitään ei nähnyt, alas tömähtäessä vain tiesi että on maassa", maailmanmestari kertoi tuolloin kisahaastattelussa.

Holmenkollenin kilpailua jouduttiin lykkäämään huonon näkyvyyden takia. Se päätettiin aloittaa vasta sitten, kun tornissa olevat hyppääjät näkisivät edes hyppyrin nokan. Kun kisa viimein pääsi käyntiin, toinen kierros keskeytyi sääolosuhteiden johdosta. Nykänen paljasti haastattelussa sokkohypyn onnistumisen salaisuuden: "Sattui lähtemään sinne päin."

Kuuntele Nykäsen mietteitä radiossa MM-kisoissa 1982: Matista mestari Oslon sumussa

Vuonna 1985 Nykänen hyppäsi itselleen lentomäen jättipotin Planicassa. MM-kullan lisäksi hänen tililleen luettiin uusi, peräti 191 metrin maailmanennätys. Kisoja ennen voimassa ollut ME oli sekin Nykäsen nimissä. Planican MM-kisojen harjoituksissa sen rikkoi ensin USA:n Mike Holland. Nykänen korjasi tuloksen ensin 187:ään ja sitten 191 metriin.

Nykänen kruunattiin Planicassa varsinaisten kisojen voittajaksi murskaavalla 49 pisteen erolla pahimpiin kilpailijoihinsa. DDR:n Jens Weissflog jäi toiseksi, ja pronssille sijoittui Tšekkoslovakian Pavel Ploc.

Matti Nykänen hyppäsi samana vuonna Jyväskylän Laajavuoressa viidennen Suomen mestaruutensa. Tuolloin kilpakumppaneina olivat mm. Jari Puikkonen, Pekka Kokkonen ja Mika Kojonkoski, joka on myöhempinä vuosina tunnettu ennen kaikkea valmentajana. Nykänen valittiin Suomessa vuonna 1985 myös Vuoden urheilijaksi. Nykänen keräsi hyppyurallaan kaiken kaikkiaan 22 SM-mitalia.

Calgaryn historiallinen tripla

Nykäsen urheilu-uran suurin menestys tuli Calgaryn olympialaisissa 1988. Nykänen venyi huimaan kolmen kultamitalin suoritukseen isossa mäessä, normaalimäessä ja joukkuekilpailussa. Uransa ensimmäisen olympiavoiton hän oli saalistanut jo neljä vuotta aikaisemmin Sarajevon suurmässä.

Yllä kuultavassa radiohaastattelussa tuleva olympialaisten kolmoisvoittaja valmistautuu ison mäen suoritukseensa kuin ”tarujen aarnikotka teräksinen välke silmissään”.

Olympiavoittaja Nykäsestä julkaistiin myös postimerkki vuonna 1988. Jyväskylässä merkin julkaisupäivästä tuli "superkeskiviikko". Posti otti merkistä kolmen miljoonan painoksen. Ennakkotilauksia oli tullut enemmän kuin mistään aiemmasta merkistä, USA:ta ja Vietnamia myöten.

Vuoteen 1988 mennessä olivat Nykäsestä kuitenkin jo alkaneet näkyä henkilökohtaisen elämän ongelmat, jotka sittemmin kävivät julkisuudessa turhankin tutuiksi. 1980-luvun lopussa Nykänen lopettikin hyppäämisen ja aloitti viihdetaiteilijan uran esiintyen mm. iskelmälaulajana.

Nykäsen Calgaryn uroteoista on kuunneltavissa lisää radio-ohjelmia tämän linkin takaa: Nykäsestä Calgaryn mäkikuningas

Omia reittejään viihdemaailmaan

Mäkihyppyuransa jälkeen Nykänen siirtyi viihdeuralle. Hän teki debyytin poplaulajana ja kokeili välillä stripparinkin ammattia. Toimittaja Axa Sorjasen vuoden 1997 haastattelussa Nykänen kertoi oman versionsa tiestään keikkalavoille.

Sorjanen taas muisteli Nykäsen haastattelun taustoja artikkelissaan seuraavasti: "Halutessamme haastatella häntä (Nykästä) keväällä 1997 hän oli kaikkien aikojen vaikeimmin tavoitettava haastateltava. Jahtasimme Mattia erilaisissa sovituissa tapaamispaikoissa kolme päivää. Aina yleensä jossain baarissa, joihin Matti ei ilmestynyt. Sen sijaan paikalle saapui pieni eläkeläismies, joka esittäytyi Matin managerina. Hänellä oli mitä ilmeisemmin jonkinlainen kontakti Mattiin, mutta kun viimein onnistuimme tapaamaan Matin, hän kiisti kaiken yhteyden kyseiseen mieheen."

Nykänen teki ensimmäisen levynsä vuonna 1992. Se sisälsi mm. urheilu-uraan viittaavat kappaleet V-tyyli ja Vain mäkimies voi tietää sen. Vuonna 1993 tehdyssä Kotimaan katsauksen reportaasissa Nykänen sanoo, ettei hänellä ole ylisuuria kuvitelmia omista laulajankyvyistään. Hän ei myöskään innostunut toimittajan ajatuksesta luoda uraa elokuvissa tai politiikassa. Kotimaan katsauksen jutussa udellaan myös mm. Nykäsen naisfanien seksuaalisista fantasioista.

Nykänen kiipesi kesällä 1992 ÄKSÖN-suurmessujen konserttilavalle. Keikkatallenteessa mäkimieheltä kuultiin mm. kappale V-tyyli, Topless ja Yllätysten yö. Kitarassa Jussi Niemi, tanssityttöinä Tiia Salmela ja Sari Stigman.

Vuonna 1998 Nykänen suoritti ensiesiintymisensä laulavana stripparina Järvenpään Casinossa. Vaikka kaikkea ei riisuttukaan (innokkaan avustajan yrityksistä huolimatta), strippilava oli mäkimiehen mukaan ehdottomasti kovempi paikka kuin mäenlasku.

Oman laulajanuransa lisäksi Nykänen on ollut myös itse aiheena suomalaisessa pop-musiikissa. Kappale Nykäsen Matti on Sleepy Sleepersien versio Miljoonasateen ja Heikki Salon Lapsuuden sankarille -veisusta. Sliippareiden värssystä ovat omat tulkintansa sittemmin esittäneet mm. Timo Kotipelto ja kappaleen nimihenkilö Nykänen itse omilla laulukeikoillaan.

Avioliittoja, kunnallispolitiikkaa, vankilatuomioita ja elämäntyöpalkinto

Nykäsen mestaruusvuosien jälkeinen elämä oli monivaiheinen. Nykäsen ensimmäinen avioliitto Tiina Hassisen kanssa kesti vuodesta 1986 vuoteen 1988.

Toinen avioliitto Pia Hynnisen kanssa kesti vuodesta 1989 vuoteen 1991. Liitosta syntyi yhteinen tytär. Näinä vuosina Nykänen aloitti myös laulajan ja viihdyttäjän uransa. Perhe-elämän epävakaisuus jatkui, kun toinen avioliitto päättyi.

Vuonna 1996 Nykänen avioitui Sari Paanalan kanssa ja otti itselleen vaimonsa sukunimen. Kolmannen avioliiton aikaan asiat näyttivät valoisilta, ja tarmoa riitti jopa poliittiseen vaikuttamiseen. Nykänen valittiinkin perussuomalaisten listalta Uuraisten kunnanvaltuustoon. Kolmas avioliitto päättyi vuonna 1998.

Vuonna 2001 Nykänen avioitui ensimmäisen kerran Mervi Tapolan kanssa. Parin yhteiselämä oli myrskyisä ja alkoholin aiheuttamien ongelmien mustaama. Liitto päättyi avioeroon vain kaksi vuotta myöhemmin. Tapola ja Nykänen kuitenkin vihittiin uudelleen avioon vuonna 2004. Pariskunnan avioelämän onnea sekä aallopohjia seurattiin erityisen tarkasti viihde- ja juorulehdistössä.

Vuonna 2004 Matti Nykänen pidätettiin ja hänet tuomittiin perhetuttavansa puukottamisesta kahden vuoden ja kahden kuukauden vankeuteen. Nykänen istui tuomiostaan puolet ja vapautui kesällä 2005. Kuitenkin jo saman vuoden syksyllä Nykänen vangittiin toistamiseen, tällä kertaa vaimonsa Mervi Tapolan pahoinpitelystä. Nykäsen myös epäiltiin puukottaneen ystäväänsä. Tällä kertaa vankilatuomio kesti 60 päivää.

Vuonna 2006 valmistui Marko Leinon käsikirjoittama ja Aleksi Mäkelän ohjaama elokuva Matti. Sen antamaa kuvaa Nykäsen vaiheista ja häntä luotsanneista viihdeyrittäjistä pidettiin härskinä ja säälimättömänä. Kohde itse kritisoi lopputulosta Olli Kangassalon tekemässä radiohaastattelussa. Hänen urheilu-uransa jäi elokuvassa vähälle huomiolle, ja hänen Mervi-vaimostaan annettu kuva oli vääristelty. Silti Nykänen totesi, että hänen kertomanaan Matin tarina olisi vielä rankempi

Jouluna 2009 Nykästä syytettiin jälleen vaimonsa Tapolan törkeästä pahoinpitelystä. Nykänen tuomittiin vuodeksi ja neljäksi kuukaudeksi vankilaan sekä sakkoihin. Toinen avioliitto Tapolan kanssa tuli tiensä päähän vuonna 2010, yhdessäolonsa aikana pariskunta jätti avioerohakemuksia kaikkiaan viisitoista kappaletta.

Vuonna 2013 Nykänen sai tunnustusta huikeasta urheilu-urastaan. Urheilugaalassa Elämäntyö-palkinnon pokannut Nykänen oli tilaisuudessa silminnähden liikuttunut. Ex-mäkikotka myös kertoi palanneensa mäkihyppytorniin. Tuona talvena hyppyjä oli kertynyt jo 60 kappaletta.

Nykäsen viimeinen avioliitto solmittiin vuonna 2014 Pia Talonpojan kanssa.

Matti Nykänen kuoli 4. helmikuuta 2019. Nykänen oli kuollessaan 55-vuotias.