Hyppää pääsisältöön

M/S Romantic kertoo kuusi tarinaa onnesta ja onnettomuudesta - Minisarja lipuu ruotsinristeilyllä suomalaiseen sielunmaisemaan

M/S Romantic-sarjan henkilöitä seisomassa rivissä laivan keulan edessä heille ominaiseen tapaan.
M/S Romantic-sarjan henkilöitä seisomassa rivissä laivan keulan edessä heille ominaiseen tapaan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Hannu-Pekka Björkman,yle draama

Yksi ilta ruotsinristeilyllä, kuusi erilaista tarinaa onnesta... ja onnettomuudesta. Matkaan tiivistyvät tietysti kovat odotukset, toiveet, paineet – ilmassa on romantiikkaa, rakkautta ja kaipuuta. Millaisen risteilyn Jani Volanen ja Tommi Korpela saavat aikaan?

Harvoin odotukset varsinaisesti täyttyvät ja vielä harvemmin onni löytyy väkisin 24 tunnissa.

Jani Volasen ja Tommi Korpelan käsikirjoittama Ylen alkuperäissarja M/S Romantic on koomisviritteistä draamaa ja komediaa, joka kätkee alleen tragedian. Sarjan tapahtumat sijoittuvat kokonaan Helsingin ja Tukholman väliselle risteilyalukselle. Katsoja näkee laivalta yhden illan, yön ja aamun tapahtumat – koska kesken sieltä ei poistu kukaan.

– Ei toden totta ole mahdollisuutta sanoa kesken matkan, että haluaa kotiin tai että tämä olikin huono idea tulla, käsikirjoittaja-ohjaaja Volanen toteaa.

Laivalla voi yön aikana tapahtua aivan mitä vain.

– Tapasimme iäkkäitä laivahenkilökunnan jäseniä, jotka sanoivat, että jos he kirjoittaisivat kirjan kokemuksistaan, kukaan ei uskoisi todeksi. Lohduttavaa on, että yleensä muisti on kovin armelias pientä juhlijaa kohtaan, toinen käsikirjoittaja ja näyttelijä Tommi Korpela sanoo.

Korpela uskoo, että sarjassa on kovin tunnistettavia suomalaisia tarinoita.

Omiakin muistoja on käytetty käsikirjoituksessa säälimättä hyväksi.― Tommi Korpela

Neliosaisen sarjan ensimmäisessä jaksossa nähdään, kun pedantti risteilyisäntä Jokke (Hannu-Pekka Björkman) palaa isyyslomaltaan aivan liian aikaisin. Kaikki asiat ovat hänen poissa ollessaan jälleen kerran hoidettu pieleen: joku on esimerkiksi tilannut laivalle ison kasan väärää halvaa ja päästänyt laivan yläkansille majoittumaan neljä cockerspanielia. Asiat on oikaistava – olivat muut mitä mieltä hyvänsä.

– Tämän tarinan päähenkilölle detaljit merkitsevät kaikkea. Ylitarkka ja ammattiylpeä henkilö, jonka nyt [käsikirjoittajina] olemme laittaneet laivalle työskentelemään, saattaa olla monelle tuttu ihan omalta työpaikalta tai suvusta. Tai peilistä, Volanen kuvailee.

Hannu-Pekka Björkman seisoo nyrpeännäköisenä radiopuhelin kädessään.
Joken naama venähtää pariin otteeseen, kun kaikki ei suju risteilyllä, kuten hänen mielestään pitäisi. Hannu-Pekka Björkman seisoo nyrpeännäköisenä radiopuhelin kädessään. Hannu-Pekka Björkman,yle draama
Kaverukset laivan baarissa violetissa valaistuksessa.
Kaide on risteilyjen ja pokailun konkari. Matkalla työkaveri saa näistä taidoista osansa. Kaverukset laivan baarissa violetissa valaistuksessa. Antti Luusuaniemi,yle draama

Volanen kertoo, että kuvauksien vuoksi hänellä tuli tehtyä seitsemän täysimittaista risteilyä, ja käsikirjoitusta suunnitellessa hän ja Korpela tekivät taustatyötä ja kävivät varta vasten tutkimassa laivaa läpikotaisin, henkilökunnan tiloja myöten. Kuvauspäiviä laivalla sarjalle kertyi yhteensä 18.

– Näiden kahden ajanjakson väliin mahtuu siviilimatkoja varmaan sellainen vajaa kymmenen erilaista laivareissua. Ja ennen koko käsikirjoitusideaa laivamatkoja on tullut tehtyä omalta osalta vuodesta 1982 lähtien, ja ihan innolla. Risteilykertoja täytynee olla plakkarissa varmaan jo jotain viitisenkymmentä – ja sekin voi olla vähättelyä!

– Omiakin muistoja on käytetty käsikirjoituksessa säälimättä hyväksi, Korpela toteaa.

Jaksoissa nähdään myös ikuisen sinkkumiehen, risteilyjen konkarin Kaiden (Antti Luusuaniemi) ja Empun (Antti Tuomas Heikkinen) baarireissu. Kaide tuo tuoreeltaan eronneen työkaverinsa tutustumaan ruotsinristeilyjen lainalaisuuksiin ja opettaa, kuinka naisia isketään.

Laivalla järjestetään myös tottakai speed dating -tapahtuma. Konfrenssimatkalla oleva yksityisyrittäjä Matias (Petteri Pennilä) ihastuu ja uskoo löytäneensä elämänsä rakkauden. Valitettavasti toinen osapuoli ei koe samoin, kuten arvata saattaa.

Epäonni kohtaa niin ikään 6-vuotiasta Samua (Iivo Tuuri), kun hänen setänsä ottaa tämän mukaan “miesten matkalle”. Veli-setä (Santeri Kinnunen) on saanut tehtäväkseen saattaa siskonpoikansa laivalla lahden yli vanhempiensa luo. Samun ikäväksi laivalla on tax free ja pitkään auki olevia juottoloita.

Yhdessä tarinassa suomalainen pari on löytänyt tiensä laivalle juhlimaan häitään. Pike (Annika Aapalahti) ja Jamo (Sami Ahonen) ovat keksineet originellin idean viettää seremoniansa ruotsinlaivalla, ja olla edes yhden illan ajan kaikkien huomion keskipisteenä. Valitettavasti ruotsalainen hääpari sai saman ajatuksen samalle risteilylle.

Hääpari etualalla ja häävieraat heidän takanaan nauravaisina.
Parin uniikit häät menevät mönkään, kun laivalla vihitään toinenkin pariskunta. Hääpari etualalla ja häävieraat heidän takanaan nauravaisina. häät,yle draama
Gusu (Tommi Korpela) pitää mikkiä kädessään silmät kiinni.
Tommi Korpela nähdään myös yhdessä roolissa: showmies Gusu on Korpelan mukaan surullinen ja yksinäinen mies. Gusu (Tommi Korpela) pitää mikkiä kädessään silmät kiinni. Tommi Korpela,yle draama

Risteilyalus on keinotekoinen valo- ja ääniparatiisi, kelluva tavaratalo sysipimeällä merellä. M/S Romanticin matkustajat vaeltelevat kerroksesta toiseen, jahdaten kuka mitäkin: uutta rakkautta, yhden yön rakkautta, hääonnea, huomiota, olutta – mitä tahansa kontaktia. Jotain.

Tapahtumapaikaksi on valikoitunut laiva mahdollisesti siksi, että Korpela ja Volanen ovat itsekin risteilleet ja seuranneet laivaelämää lukuisia kertoja vuosien saatossa, mutta tärkein tekijä on laivan suljettu tila ja reissun kohonneet odotukset.

Volanen on tunnistavinaan nykymatkustajissakin oman nuoruudensa innon, joka risteilyyn liittyi, kun se tapahtui harvoin, mutta nyt kyseessä on enemmänkin “kerran vuodessa” -tyyppinen tapahtuma, jopa miniloma.

– Draamalle on hyödyksi tilanne, jossa ihmiset käyvät hieman ylikierroksilla, päättävät kerrankin revitellä ja vapautua, tai viettävät aikaa, jonka olisi tarkoitus olla spesiaalimpaa kuin arki. Kovat odotukset tuovat väkisinkin tietyn verran pettymyksiä. Innosta seuraa aika usein krapula, ainakin kuvainnollinen.

Tekijöitä kiehtoo ajatus siitä, että laiva lähtee ulapalle itsekseen eikä kukaan poistu sieltä kesken. Volasen mukaan tilannetta voisi verrata lumimyrskyn keskelle joutuneeseen, etäiseen vuoristohotelliin, eikä tilanne tunnu laivalla jostain kumman syystä katastrofilta, vaikka tilanne on tarkemmin ajateltuna sama.

Katsoja joutuu kohtaamaan itsensä ja muistonsa.― Tommi Korpela

Risteilyisännän Joken päreitä koetellaan viimeistään, kun laivan henkilökunta saa ilmoituksia kannella olevasta eläimestä. Kaiken lisäksi kannen sulkeminen saa aikaan asiakkaiden tupakoimisen sisätiloissa. Sitten joku tai jokin vielä putoaa mereen, laivan sähköt katkeavat ja kaikkialla on pimeää...

Tarina rakentuu palanen kerrallaan epäkronologisessa järjestyksessä. Mukana on mysteerin aineksia, mutta palasten loksahdettua kohdalleen on moni asia yksinkertaisempi kuin vaikuttikaan.

– Ehkä syvin mysteeri on koko risteilykulttuuri ja siihen liittyvät unelmat… ruotsinlaivat ovat niin oleellinen osa suomalaista sielunmaisemaa, että katsoja joutuu kohtaamaan itsensä ja muistonsa, Korpela esittää.

Useampi suomalainen on käynyt ainakin kerran jollain risteilyllä. M/S Romantic -sarjan komiikka ja tragiikka nousee juuri tästä tunnistamisen ehkä myötähäpeänkin tunteesta – omasta tai vierustoverinsa puolesta. Sarja kuitenkin ymmärtää kaikkia irrottelevia, pohtivia, yksinäisiä ja onnea etsiviä henkilöitään.

Eli, löytyykö risteilyltä lopulta rakkaus, hääonni, huomiota tai edes lasillinen olutta?

– Laivalta, kuten elämästäkin, löytyy sekä rakkaus että hylkääminen, onni että onnettomuus, huomio ja sen puute. Laivalla nämä asiat juuri tuon ajan ja paikan tiivistymisen takia käyvät ilmi nopeammin ja rajummin kuin elämässä, Volanen kuvailee ja kuittaa:

– Mutta kuten elämässä, myös laivalla lasillinen olutta löytyy aika lailla heti tarvittaessa.
Tai ainakin suhteellisen pian.

Neliosainen draamasarja M/S Romantic Yle TV1:ssä ja Yle Areenassa 24.2.2019 alkaen.

Sarjan rooleissa nähdään mm. Hannu-Pekka Björkman, Anna Paavilainen, Tommi Korpela, Santeri Kinnunen, Iivo Tuuri, Antti Luusuaniemi, Antti Tuomas Heikkinen, Vilma Sippola, Amos Brotherus, Annika Aapalahti ja Sami Ahonen. Sarjan Ylelle tuottaa: Yellow films/Marko Talli

Artikkeliin päivitetty tieto seitsemästä täyspitkästä risteilystä Jani Volasen kohdalla, ei koko työryhmän, 4.2.2019.

Keskustele