Hyppää pääsisältöön

Viikon 6 vinkit: elokuvia Michael Cainen faneille!

Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie.
Michael Canen läpimurtorooli Alfie nähdään Teemalauantaissa. Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie. Teemalauantai,Alfie (1966 elokuva),Michael Caine,Shelley Winters

Viikolla kuusi hellitään erityisesti legendaarisen näyttelijän Michael Canen faneja! Teemalauantaissa lähdetään aikamatkalle 1960-luvun svengaavaan Lontooseen parhaan mahdollisen oppaan seurassa. Eloisassa, persoonallisessa ja vauhdikkaassa dokumenttielokuvassa kerrotaan 1960-luvun Lontoosta ja sukupolvesta, joka hylkäsi vanhat aatteet ja syleili uutta popkulttuuria. Mukana ovat muun muassa The Beatles, Twiggy, Roger Daltrey, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney, ja kertojana ja päähenkilönä karismaattinen Michael Caine.

Teemalauantaissa nähdään myös Cannesin elokuvajuhlien erikoispalkinnon saanut satiirinen draamakomedia ja Michael Canen läpimurtorooli Alfie seksille omistautuneesta naistenmiehestä, jonka sydämettömien seikkailujen kautta 60-luvun svengaava Lontoo ja vapaa seksi paljastuvat kovin miehisiksi keksinnöiksi. Teemalauantain lisäksi Caine tähdittää torstaina nähtävää Riehakas ryöstö -elokuvaa sekä perjantai-illan vuonna 2015 valmistunutta Youth-elokuvaa, jossa kaksi vanhaa ystävää, elokuvantekijä ja eläköitynyt kapellimestari, seuraavat uteliaan huvittuneina oman jälkikasvunsa ja muiden nuorten elämää lomallaan hienossa hotellissa Alppien juurella.

Elokuvien rakastajille on tarjolla Caine-elokuvien lisäksi muun muassa Hugh Grantin tähdittämä romanttinen komedia The Rewrite sekä kasvusta, muutoksesta, rakkaudesta ja ystävyydestä kertova elokuva Pojat - maaginen tarina kolmesta 14-vuotiaasta tytöstä lapsuuden ja aikuisuuden välimaastossa. Päivisin tyttöjä kiusataan koulussa, mutta öisin he juovat salaperäisestä kukasta nektaria, joka muuttaa heidät pojiksi. Poikien maailman vapaus kiehtoo ystävyksiä, joka ovat tottuneet tyttöjen kehoihin kohdistuviin monenlaisiin rajoituksiin. Elokuva perustuu Jessica Schiefauerin samannimiseen palkittuun romaaniin.

Penkkiurheilijoiden iloksi uusi viikko tuo tullessaan muun muassa alppihiihdon MM-kisat Ruotsin Åresta sekä jalkapallon Saksan cupin ottelun Dortmund-Bremen.

Viikon aikana luvassa on myös mielenkiintoisia historiadokumentteja ja koskettavia dokumentteja naisten orjuudesta.

Katso viikon kaikki tv- ja radiotärpit alta!

MAANANTAI 4.2.

P2: Kallen keittiö 1/52 - Uusi sarja alkaa!

Yle TV2 klo 17.39
(Shane the chef) Energinen ja kunnianhimoinen Kalle-kokki pyörittää omaa ravintolaa Liisi-tyttärensä kanssa. Kalle uskoo vakaasti, että tuore ruoka on parasta ja niinpä ruoka-aineet hankitaankin paikallisilta tuttavilta: Meeri-maanviljelijältä, herkkupuodin Mamma Polentalta sekä Ahti-kalastajalta. Kallen intohimoinen asenne ruokaan synnyttää isälle ja tyttärelle uusia haastavia ideoita toteutettavaksi joka jaksoon. Niitä ovat vaikkapa villiyrttien etsiminen metsästä, maailman suurimman patongin kokoaminen tai muhkeiden vihannesten kasvattaminen.

Sarja pyrkii kertomaan lapsille ruuasta, sen aineksista ja valmistamisesta ja herättämään kiinnostuksen terveellistä, yksinkertaisesti valmistettua ruokaa kohtaan. Yle Areena 30 päivää

Historia: Atomipommin varastaja

Yle TV1 klo 19.00
(The Spy Who Came In From The Cold) Ursula Kuczynski oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa. Dokumentti kertoo uskomattoman tarinan kolmen lapsen äidistä, joka onnistui saamaan tietoa liittoutuneiden ydinpommista. Yle Areena 97 päivää

Lue lisää tästä

Ursula Kuczynski oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa.
Historia: Atomipommin varastaja. Ursula Kuczynski oli yksi Neuvostoliiton tärkeimmistä vakoojista toisessa maailmansodassa. Yle TV1,Historia: Atomipommin varastaja

Mullan alta: Nelli Milan ja Litku Klemetti

Yle TV2 klo 20.00
Sarjan viidennessä jaksossa Saima Harmajan runoihin pohjautuvia kappaleita työstävät oululaislähtöinen artisti Nelli Milan ja Litku Klemetti - bändinsä kanssa keikkaileva muusikko Sanna Klemetti. Tuberkuloosiin nuorena menehtyneen Harmajan lyhyt mutta tuottelias elämä koskettaa ja inspiroi molempia artisteja. Luomistyö ei kuitenkaan ole täysin kivutonta ja molemmat joutuvat pohtimaan työskentelyprosessejaan uudelleen. Yle Areena toistaiseksi

Mullan alta-sarjan artistit Litku Klemetti ja Nelli Milan.
Mullan alta. Mullan alta-sarjan artistit Litku Klemetti ja Nelli Milan. Kuva: Yle Yle Areena,Mullan alta

Elokuva: Sota (16)

Yle Fem klo 21.00
(Krigen, Tanska 2015) Komppanian päällikkö Claus Michael Pedersen (Pilou Asbæk) ja hänen miehensä ovat komennuksella Helmandin maakunnassa Afganistanissa. Sillä välin kotona Tanskassa Clausin vaimo Maria kamppailee selvitäkseen arjesta isäänsä kaipaavien kolmen lapsen kanssa. Suorittaessaan rutiinitehtävää sotilaat joutuvat talibanien raskaaseen ristituleen. Pelastaakseen miehensä Claus joutuu tekemään päätöksen, jonka seurauksena hän palaa Tanskaan syytettynä sotarikoksesta. Uusinta. Yle Areena 31 päivää

Mies istuu oikeussalissa ja nojaa käteensä.
Sota. Mies istuu oikeussalissa ja nojaa käteensä. Kuva: NORDISK FILM DISTRIBUTION A/S / Yle elokuvat,Krigen

The Rewrite

Yle TV2 klo 21.30
(USA 2014) Hugh Grantin tähdittämä romanttinen komedia ennen menestyksekkäästä Hollywood-käsikirjoittajasta, joka joutuu inhoamiinsa opetustöihin pikkukaupungin yliopistossa. Kurssille osuu kuitenkin viehättävä yksinhuoltajaäiti. Pääosissa Hugh Grant, Marisa Tomei, Bella Heathcote, J. K. Simmons ja Allison Janney. Ohjaus Marc Lawrence. Yle Areena 15 päivää

Nainen ja mies katsovat viistosti vasempaan jonkinlaisen tiskin yli.
The Rewrite. Nainen ja mies katsovat viistosti vasempaan jonkinlaisen tiskin yli. Kuva: Anne Joyce / Yle Kuvapalvelu elokuvat,The Rewrite

TIISTAI 5.2.

Alppihiihdon MM, naisten super-g

Yle TV2 klo 13.15
Alppihiihdon MM-kilpailut Ruotsin Åresta alkavat tiistaina naisten super-g-kilpailulla. Selostus Nina Vanhatalo. MM-kisat kestävät 17.2. asti!

Musta aurinko - melankolian kulttuurihistoriaa

Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 17.10
Mitä on melankolia? Kaisa Pulakka perehtyy tässä 12-osaisessa ohjelmasarjassaan melankolian tunteen historiaan omaan aikaamme peilaten. Antiikin aikana puhuttiin melankolian mustasta sapesta, keskiajan luostareissa puhuttiin keskipäivän aaveesta, myös Raamatun Saarnaajan kirjassa melankolia kummittelee. Melankolia kuuluu romantiikan ajan musiikissa, myrskynä ja kiihkona, ja toisaalta Aki Kaurismäen tai Lars Von Trierin elokuvien pohjasävynä tai Muumipapan odysseiassa. Sarjan ensilähetys oli v. 2014.

Vintage-valtakunta 1/10 - uusintasarja alkaa

Yle TV1 klo 20.00
Vintage-valtakunnassa hypätään aikaan, jossa asiat olivat vielä kauniita, eikä "kasaridesign" ollut pilannut esineitä. Tompan, Miken ja Ulrikan maailmassa romu voi olla heidän - ja kavereidensa - aarre. Nyt nähdään ykköskauden uusinnat ennen sarjan uusia jaksoja 23.4. Yle Areena toistaiseksi.

Lue lisää tästä

Uusi sarja on tarina kahden miehen Mika Kaireniuksen ja Tomppa Kekäläisen unelmasta. Mukana myös Ulrika Bachér.
Vintage-valtakunta. Uusi sarja on tarina kahden miehen Mika Kaireniuksen ja Tomppa Kekäläisen unelmasta. Mukana myös Ulrika Bachér. Kuva: HMGvalokuva/Hanna-Maria Gronlund Yle TV1,Vintage-valtakunta

Jalkapallon Saksan cup: Dortmund-Bremen

Yle TV2 klo 21.35
Yle näyttää jalkapallon Saksan cupin otteluita. Tiistaina 5.2. vuorossa on kolmannen kierroksen ottelu Dortmund - Bremen. Dortmund, Saksa.

Kino Suomi: Mestari (7)

Yle Teema klo 21.45
(1992) Anssi Mänttärin tragikomediassa huippu-urheilija katoaa. Näyttelijät: Konsta Mäkelä, Kari Väänänen, Eeva-Maria Mutka. Tuotanto Reppufilmi Oy. Yle Areena 31 päivää. Uusinta

Nainen ja mies ovat jonkinlaisella näköalapaikalla. Nainen katsoo eteensä hieman suutahtaneen näköisenä, mies katsoo naista.
Kino Suomi: Mestari. Nainen ja mies ovat jonkinlaisella näköalapaikalla. Nainen katsoo eteensä hieman suutahtaneen näköisenä, mies katsoo naista. Kuva: REPPUFILMI OY / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino Suomi: Mestari

KESKIVIIKKO 6.2.

Prisma: Totuus ulkonäöstä

Yle TV1 klo 19.00
(Truth About Looking Good) Kosmetiikkateollisuus tyydyttää tarpeemme näyttää vetovoimaisilta, mutta lunastavatko valmisteet lupauksensa? Riippumattomat asiantuntijat paljastavat tuotteiden hämäriä taustoja ja sen, mitkä niistä todella auttavat. Tuotanto: BBC. Yle Areena 60 päivää

Lue lisää tästä

Ovatko kosmetiikan antamat lupaukset pelkkää markkinointia? Miten suuri osa väittämistä perustuu tieteeseen ja todisteisiin?
Prisma: Totuus ulkonäöstä. Ovatko kosmetiikan antamat lupaukset pelkkää markkinointia? Miten suuri osa väittämistä perustuu tieteeseen ja todisteisiin? Kuva: BBC 2018 Yle TV1,Cherry Healey,Prisma: Totuus ulkonäöstä

Saamelaisveri

Yle Teema klo 22.00
(Sameblod, Ruotsi 2016) Elle Marja käy saamelaista koulua pikkusiskonsa kanssa ja pian on hänen aikansa ryhtyä perheen poronhoitajaksi. Hän kuitenkin unelmoi elämästä toisaalla, kaukana kyläläisten piikittelystä ja halveksunnasta ja koulun rautaisesta kurista ja saamenpukupakosta. Tilanne kärjistyy koululla pidettävien rotubiologisten tutkimusten myötä, ja Elle Marja päättää jättää kaiken ja sulautua kantaväestöön. Hän varastaa ruotsalaisen opettajansa vaatteet ja suuntaa Uppsalaan. Mutta oman identiteetin vaihto osoittautuu vaikeammaksi kuin hän uskoikaan. Ohjaus: Amanda Kernell. Näyttelijät: Lene Cecilia Sparrok, Mia Erika Sparrok, Maj-Doris Rimpi. Elokuvalla on saamenkielinen tekstitysvaihtoehto. Yle Teema 31 päivää

Nuori tyttö katsoo kameraan.
Saamelaisveri. Nuori tyttö katsoo kameraan. Kuva: NORDISK FILM DISTRIBUTION / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Saamelaisveri

TORSTAI 7.2.

Etelä-Amerikkaa etsimässä

Yle Radio 1 toja Yle Areena klo 17.10
Uusi 10-osainen sarja alkaa. Miksi Eldoradon kultaista kaupunkia ei ole vieläkään löydetty? Minkä takia niin monet natsit pakenivat juuri Argentiinaan? Millaista on tehdä tieteellistä kenttätyötä Amazonin viidakon sydämessä? Kuinka Tulimaa sai nimensä?

Jukka Kuosmasen toimittamassa sarjassa käsitellään ja kartoitetaan eteläamerikkalaiseen kulttuuriin, luontoon ja historiaan liittyviä tarinoita ja paikkoja. Myyttisen maanosan tarinoiden ja paikkojen luonnetta ja taustoja avaavat kymmenessä eri ohjelmassa Latinalaisen Amerikan tutkijat ja kulttuurin tuntijat. Sarjassa mm. etsitään Eldoradon kultaista kaupunkia ja Buenos Airesiin paenneita natseja, mennään Tintin mukana picarojen maahan ja suomalaisen tiedemiehen kanssa Amazonin viidakkoon.

Orjuus nyt: Jesidinaisten kohtalo (12)

Yle TV1 19.00 ja Yle Areena 4.2.
(Why Slavery, Yazdi Slaves, Britannia, 2017) Vuodesta 2014 alkaen Pohjois-Irakin Sindlarin alueen jesidit ovat joutuneet vainon kohteeksi. Monet miehistä tapettiin ja naiset alistettiin orjiksi ja raa'an seksuaalisen väkivallan kohteiksi. Muutama heistä on onnistunut pakenemaan, mutta voiko järkyttävistä kokemuksista päästä yli ja antaa anteeksi? Yle Areena 91 päivää

Lue lisää tästä

Nainen istuu studiossa mustalla taustalla
Orjuus nyt: Jesidinaisten kohtalo. Nainen istuu studiossa mustalla taustalla Kuva: Yle Kuvapalvelu asiaohjelmat,Orjuus nyt: Jesidinaisten kohtalo

Kino Klassikko: Riehakas ryöstö (12)

Yle Teena 21.00
(The Italian Job, Englanti 1969) Ryöstöelokuvien 60-luvun rempseässä klassikossa epätavallinen brittikonnien joukko suunnittelee ovelaa kultaryöstöä Torinossa paetakseen paikalta itse aiheuttamansa valtavan liikenneruuhkan katveessa. Pääosissa Michael Caine, Noel Coward ja Benny Hill. Ohjaus: Peter Collinson. Yle Areena 15 päivää

Mies hämmästyneen näköisenä nainen sylissään.
Kino Klassikko: Riehakas ryöstö. Mies hämmästyneen näköisenä nainen sylissään. Kuva: Paramount Pictures / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Riehakas ryöstö

Ulkolinja: Naiskaupan ytimessä

Yle TV1 klo 22.05 ja Yle Areena 4.2.
Nigeria on noussut Eurooppaan suuntautuvan ihmiskaupan merkittäväksi alkupisteeksi. Nuoria naisia huijataan työtarjouksilla vaaralliselle matkalle - useimmat päätyvät prostituoiduiksi. Bisnes ei kukoistaisi, ellei Euroopassa olisi halukkaita asiakkaita. Ohjaus Antti Kuronen.

PERJANTAI 8.2.

Pikku Kakkonen

Yle Teema klo 16.25
Pikku Kakkonen nähdään tänään urheilun vuoksi poikkeuksellisesti Yle Teemalla. Jaakon kanssa katsellaan Albi Lumiukko, Milja, Laura, Lumileikit, Ella, Oskari ja Huu, Katinkontti sekä Tarinoita puumajasta.

Kino: Youth (12)

Teema klo 21.00
(Italia 2015) Kaksi vanhaa ystävää, elokuvantekijä ja eläköitynyt kapellimestari, seuraavat uteliaan huvittuneina oman jälkikasvunsa ja muiden nuorten elämää lomallaan hienossa hotellissa Alppien juurella. Pääosissa Michael Caine,Harvey Keitel, Rachel Weisz, Jane Fonda ja Paul Dano. Ohjaus Paolo Sorrentino. Yle Areena 15 päivää

Kaksi miestä seisoskelee puun takana.
Kino: Youth. Kaksi miestä seisoskelee puun takana. Kuva: Gianni Fiorito / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Kino: Youth

LAUANTAI 9.2.

Teemalauantai: Michael Caine

Yle Teema klo 20.00 alkaen
Pääsemme aikamatkalle 1960-luvun svengaavaan Lontooseen parhaan mahdollisen oppaan seurassa. Ajan musiikkia ja popkulttuuria pursuavan uuden dokumenttielokuvan lisäksi nähdään aikakauden avainteos, Michael Cainen läpimurtoelokuva Alfie.

Michael Cainen sukupolvi
(My Generation, Britannia 2017) Eloisa, persoonallinen ja vauhdikas dokumenttielokuva 1960-luvun Lontoosta ja sukupolvesta, joka hylkäsi vanhat aatteet ja syleili uutta popkulttuuria. Mukana The Beatles, Twiggy, Roger Daltrey, David Bailey, Mary Quant, The Rolling Stones, David Hockney… sekä kertojana ja päähenkilönä karismaattinen Michael Caine. Ohjaus David Batty. Suomen-ensi-ilta. Yle Areena 30 päivää

Alfie – naisten viettelijä
(Alfie, Britannia 1966) Cannesin elokuvajuhlien erikoispalkinnon saanut satiirinen draamakomedia seksille omistautuneesta naistenmiehestä (Michael Caine läpimurtoroolissaan), jonka sydämettömien seikkailujen kautta 60-luvun svengaava Lontoo ja vapaa seksi paljastuvat kovin miehisiksi keksinnöiksi. Ohjaus Lewis Gilbert. Yle Areena 14 päivää

Samalla viikolla lisää Michael Caine -elokuvia: Riehakas ryöstö torstaina ja Youth perjantaina!

Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie.
Alfie - naisten viettelijä. Michael Caine ja Shelley Winters lähikuvassa elokuvassa Alfie. Teemalauantai,Alfie (1966 elokuva),Michael Caine,Shelley Winters

SUNNUNTAI 10.2.

Toiveen sydän 1/8 - Uusi sarja alkaa!

Yle Fem klo 9.30
Eripuraiset sisarpuolet Nadja ja Josefin joutuvat jakamaan huoneen keskenään, koska Nadjan isä ja Josefinin äiti ovat muuttaneet yhteen. Eräänä yönä Nadja huomaa, että taivaalta putoaa valoa hohtava kivi. Nadja käy hakemassa kiven ja piilottaa sen. Hän ei ole kuitenkaan ainoa, joka on huomannut kiven putoamisen. Yle Areena puoli vuotta

Kaksi nuorehkoa tyttöä seisoo luonnossa selät toisiaan vasten.
Toiveen sydän. Kaksi nuorehkoa tyttöä seisoo luonnossa selät toisiaan vasten. Kuva: SVT/Yle nuortensarjat,Toiveen sydän

Radio Variaatio: Kyllä housut pitää olla

Yle Radio 1 ja Yle Arena klo 18.00
Hanuri oli aikanaan soitin, jota suomalainen sivistyneistö ei voinut sietää. Ääni oli räikeä, ja soittajatkin lemahtivat toisinaan vanhalle viinalle. Lopulta parempi väki hyväksyi hanurin soittimeksi soitinten joukkoon. Hanurista tuli harmonikka ja hanuristista harmonikkataiteilija. Samoihin aikoihin hanuri kuitenkin menetti asemansa kansan syvien rivien tunteiden tulkkina. Rakastetusta soittimesta tuli yhtäkkiä navetanhajuisen juntti-Suomen symboli. Radiodokumentin käsikirjoitus ja ohjaus: Mikko Järvinen. Äänisuunnittelu: Kai Rantala. Tuottaja: Hannu Karisto.

Elokuva: Pojat

Yle Fem klo 21.00
(Pojkarna) Bestikset Kim, Momo ja Bella tempautuvat magiikan matkaan juotuaan outoa kukkamehua. Tytöt muuttuvat yllättäen pojiksi ja alkavat kokea maailmaa vastakkaisen sukupolven edustajina. Poikien maailman nautinnot ja suuret vapaudet yllättävät ja kontrasti tyttöjen omaan sukupuolikokemukseen on merkittävä. Elokuva perustuu kirjallisuuden August-palkittuun romaaniin. Ohjaus: Alexandra Keining. Yle Areena 31 päivää

Bella, Kim och Momo sitter på golvet i ett växthus och planterar ett frö i en kruka.
Pojat. Bella, Kim och Momo sitter på golvet i ett växthus och planterar ett frö i en kruka. Kuva: Oy KinoScreen Illusion ltd Girls Lost

Lue myös - yle.fi:stä poimittua