Hyppää pääsisältöön

"Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Kappale Nykäsen Matti on Sliippareiden versio Miljoonasateen ja Heikki Salon Lapsuuden sankarille -veisusta. Missä alkuperäinen biisi kertoo Salon nuoruudenidolista, avaruuslentäjä Juri Gagarista, kynäilivät Sakke Järvenpää ja Mato Valtonen omat sanoituksensa 1980-luvun menestyneimmän suomalaisurheilijan mukaan.

Selvänä symppis, jurrissa jumalainen― Laulaja Mato Valtonen alustaa kappaleen.

Nykäsen Matti julkaistiin Sleepy Sleepersien Turakaisten paratiisi -albumilla vuonna 1988. Samana vuonna mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) voitti historialliset kolme kultamitalia Calgaryn talviolympialaisissa. Sliippareiden värssystä ovat omat tulkintansa sittemmin esittäneet mm. Timo Kotipelto ja kappaleen nimihenkilö Nykänen itse omilla laulukeikoillaan.