Hyppää pääsisältöön

"Lennä Nykäsen Matti, lennä" – Sleepy Sleepers livenä Tulilinjalla

Lahtelainen huumorirock-yhtye Sleepy Sleepers esiintyi helmikuusssa 1990 Tampereen Tullikamarilla. Suorana lähetyksenä esitetyn Tulilinja-ohjelman konsertin päätöskappaleena kuultiin oodi maailman parhaalle mäkihyppääjälle: Nykäsen Matille.

Kappale Nykäsen Matti on Sliippareiden versio Miljoonasateen ja Heikki Salon Lapsuuden sankarille -veisusta. Missä alkuperäinen biisi kertoo Salon nuoruudenidolista, avaruuslentäjä Juri Gagarista, kynäilivät Sakke Järvenpää ja Mato Valtonen omat sanoituksensa 1980-luvun menestyneimmän suomalaisurheilijan mukaan.

Selvänä symppis, jurrissa jumalainen― Laulaja Mato Valtonen alustaa kappaleen.

Nykäsen Matti julkaistiin Sleepy Sleepersien Turakaisten paratiisi -albumilla vuonna 1988. Samana vuonna mäkihyppääjä Matti Nykänen (1963–2019) voitti historialliset kolme kultamitalia Calgaryn talviolympialaisissa. Sliippareiden värssystä ovat omat tulkintansa sittemmin esittäneet mm. Timo Kotipelto ja kappaleen nimihenkilö Nykänen itse omilla laulukeikoillaan.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto