Uusi Päivä julkaisi kaikkien 802:n jakson käsikirjoitukset. Alusta alkaen ovat sarjan ystävät päässeet kurkistamaan kulissien taakse, miten UP:ta tehdään. Sarja tarjoaa nyt ainutlaatuisen tilaisuuden lukea mistä se tehtiin.
- TV-draaman käsikirjoitus on varsin erikoinen kirjallisuuden laji, joka oikeastaan herää henkiin vasta kun se tuotetaan, lavastetaan, puvustetaan, ohjataan, valaistaan, näytellään, kuvataan, äänitetään, leikataan. Toisaalta ilman käsikirjoitusta ei ole mitään, kuvailee Uuden Päivän pääkäsikirjoittaja Petri Repo.
Käsikirjoitus koostuu erillisistä kohtauksista, joissa siirrytään tilanteesta toiseen. Uuden Päivän jaksoissa on keskimäärin 28 kohtausta. Jokainen Uuden Päivän jakso sisältää 3-4 eri tarinalinjaa, omine päähenkilöineen.
Kerronta voi siirtyä Haaviston aamusta lukiolaisten pariin, sieltä Ainon kahvilaan ja sieltä taas Haavistoon. Tarinat saattavat myös risteytyä ja muuttaa sen seurauksena suuntaansa.
- Uuden Päivän käsikirjoittamisen perussääntönä oli, että jokaisessa jaksossa kerrotaan ainakin yhtä ”nuorisotarinaa” ja yhtä ”aikuisten tarinaa”. Tarinoiden päähenkilöt toki vaihtelevat jaksosta toiseen. Koska UP:n tyylilaji on ”draamakomedia”, pitäisi joka jaksosta löytyä myös ainakin yksi selkeästi komediallinen juonenkuljetus, Repo kertoo.

Miten käsikirjoitus syntyy?
Uuden Päivän – kuten minkä tahansa TV-draaman - käsikirjoittaminen on monivaiheinen prosessi.
Uudessa Päivässä tarinoiden hahmottelu käynnistyi 2-3 kertaa vuodessa pidetyllä ”futuuriviikolla”, jolloin koko käsikirjoitusosaston voimin pohdittiin henkilöhahmoille heidän elämäntilanteestaan kumpuavia pitempiä, useamman kuukauden mittaisia tarinakaaria.
Niiden pohjalta aloitti story team (pääkirjoittaja ja 3 storylineria, eli tarinankirjoittajaa) viikoittaisen työnsä, kolmen jakson kohtausluetteloiden laadinnan. Maanantaista keskiviikkoon tiimi istui suuren valkoisen taulun äärellä. Ensin päätettiin, keiden tarinoita sillä viikolla kerrotaan. Sen jälkeen ryhdyttiin tarina tarinalta ja kohtaus kohtaukselta ideoimaan ja kirjaamaan ranskalaisin viivoin niiden pääsisältöä. Loppuviikosta kukin storyliner kirjoitti yhden jakson kohtausluettelon ensimmäisen version.
Seuraavalla viikolla (2), viikoittaisessa ”koordinaatiokokouksessa” tuotanto (so. ohjaaja, tuottajat, puvustajat, lavastajat, roolittaja, aikatauluttaja jne.) kommentoivat kohtausluetteloa kukin kannaltaan, varsinkin mikä on mahdollista toteuttaa ja mitä pitää muokata. Näiden kommenttien pohjalta pääkirjoittaja laati kohtausluetteloiden lopullisen version.
Seuraavalla viikolla (3) UP:n käsikirjoittajat laativat kohtausluetteloiden pohjalta kukin vuorollaan yhden jakson käsikirjoituksen ensimmäisen version.
Seuraavalla viikolla (4) kävivät sarjan script editor ja senior script editor käsikirjoitusten ykkösversiot yhdessä läpi, tavoitteena parantaa tarpeen mukaan kohtausten rakenteita ja ilmaisua. Tältä pohjalta script editor laati käsikirjoitusten toisen version.
Seuraavalla viikolla (5) koordinaatiokokouksessa käsiteltiin käsikirjoitusten kakkosversiot, edelleen tuotannon tarpeiden huomioimiseksi. Työprosessin tässä vaiheessa myös pääkirjoittaja kommentoi käsikirjoituksia senior script editorille, varsinkin siitä näkökulmasta, miten hyvin ne vastaavat story teamissa alun perin ideoituja tarinoita – ja jos joku tarina tai tarinan käänne ei tunnukaan toimivan, miten sitä muokataan. Näillä eväillä senior script editor laati lopullisen käsikirjoitusversion.
Edellä kuvatut työvaiheet rullasivat tuotantokauden aikana limittäin viikosta viikkoon, lopputuloksena kahdeksan vuoden aikana syntyneet 802 Uuden Päivän jaksoa.