Hyppää pääsisältöön

Yle vahvistaa elokuvien hankintaa

Kameramies kuvaa ohjelmaa.
Kameramies kuvaa ohjelmaa. Kuva: Ilmari Fabritius / Yle kamerat,Qaff Studio,yleläisiä

Kotimaisten elokuvien hankintapäätöksia käsittelevän tiimin toimintatapoja uudistetaan. Ylen elokuvien hankintatiimiä vahvistetaan, vastuita jaetaan uudella tavalla ja prosesseja selkeytetään.

Elokuvia esitetään kaikilla Ylen kanavilla ja Yle Areenassa. Yle on Suomen elokuvasäätiön jälkeen tärkein kotimaisten elokuvien rahoittaja ja keskeinen esitysoikeuksien ostaja.

“Ylen rooli on merkittävä, ja käytännössä olemme usein yksi tuotannon mahdollistavista rahoittajista. Tämä edellyttää meiltä päätöksenteon läpinäkyvyyttä, kestäviä toimintatapoja ja perusteltua palautetta. Hyvä yhteistyö ja dialogi tuotantoyhtiöiden ja tekijöiden kanssa on olennaisen tärkeää”, sanoo Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén.

Elokuvatiimin tilaaja ja tuottajat

Ylen uudistuvan elokuvatiimin vetäjä on tilaaja Erkki Astala, jonka vastuulla on Ylelle tarjottujen pitkien näytelmäelokuvien käsittely. Lyhyistä näytelmäelokuvista vastaa tuottaja Sari Volanen. Kevään 2019 aikana elokuvatiimiä vahvistetaan uudella tuottajalla, joka käsittelee pitkien elokuvien hankkeita. Haku tehtävään avataan maaliskuussa 2019.

Ylelle tarjottujen dokumenttielokuvien hankinta ja käsittely kuuluu tuottajille Erkko Lyytinen, Jenny Westergård ja Sari Volanen.

Dramaturgi Leena Kemppi osallistuu tiimissä etenkin fiktiohankkeiden arviointiin.

Tuotantoyhtiöt voivat jatkossa valita aina vähintään kahdesta Ylen tuottajasta, jonka kanssa haluavat käsitellä tarjoustaan.

Julkaisupäätökset ja sijoittelun ohjelmistoon elokuvatiimi tekee yhdessä Ylen Julkaisujen kanssa. Ohjelmahankinnoista päättävät ja vastaavat viime kädessä Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilen ja julkaisujohtaja Ismo Silvo.

Yle seuraa ja edistää tasa-arvoa

Elokuvien hankintapäätökset Ylessä peilautuvat Ylen tarjonnan kokonaisuuteen. Ylen tehtävä on palvella mahdollisimman monipuolisesti ja laajasti eri-ikäisiä ja erilaisista asioista kiinnostuneita katsojia.

Tasa-arvon edistäminen on Ylelle tärkeää. Ylen tavoite on, että hankituissa elokuvissa keskeisten tekijäryhmien sukupuolijakauma on pitkällä aikavälillä tasainen. Tasa-arvon toteutumista seurataan vuosittain ja tuoreet tilastot julkaistaan vuosittain helmikuun aikana.

“Tasa-arvoinen, reilu ja kaikin puolin hyvä toimintakulttuuri on yksi elinehto kotimaisen draaman menestykselle. Yle haluaa tehdä työtä sen eteen yhdessä alan muiden toimijoiden kanssa”, Yle Draaman päällikkö Jarmo Lampela painottaa.

Ylen elokuvien hankinnan uudistetuista toimintatavoista kerrottiin 5.2.2019 elokuva-alalle. Myös tuotantoyhtiöiden edustajat kokoontuvat Ylessä helmikuun puolivälissä.